www.lokalmagasinet.no NYHETER Ma. 23. sep. 2019
Meny

NETTAVIS & MAGASIN MED STÅSTED I DET NÆRE SIDEN DES. 2002 
Vår e-postadresse er: post@lokalmagasinet.com!

Får gummigranulat kunstgress

► EU har sendt et forslag på høring om å forby kunstgressbaner med gummigranulat fra 2022. Miljødepartementet sendte Miljødirektoratets forslag til forskrift på høring i juni. Siden begynnelsen av 2000-tallet er det bygget mer enn 1700 kunstgressbaner i Norge. De fleste av dem bruker gummigranulat som fyllmateriale, fordi det er vanskelig å finne gode alternativer. Over 1500 tonn gummigranulat havner hvert år på avveie i naturen.

Miljøverndirektoratet: Forslag til skjerpet regelverk

(21.09.19. Oppdatert 22.09.19) Først vedtok kommunestyret at kommunens fotballbaner ikke skulle få kunstgress med gummigranulat når banedekket skal skiftes. Mandag begynner et to ukers arbeid med å legge om banedekket på Son Arena. Til kunstgress med nettopp gummigranulat.

Tre måneder senere, i mars i år, kom nemlig et nytt vedtak. Det flyktige og miljøskadelige stoffet skulle likevel kunne brukes, men med flere forbehold:

Retningslinjer fra fotballforbundet skal følges. Og man skal se det an, etter hvilke erfaringer som kommer på området, og å prøve å redusere problemet til et minimum.

På fotballforbundets nettsider er det ingen formelle retningslinjer å finne, bare informasjon på kretsnivå om ulike tiltak man kan gjøre for å fange opp granulaten. Først og fremst for å forhindre at den kommer ned i kummer og videre ut i naturen.

Gummigranulat utgjør i dag, ifølge analyser, rundt halvparten av all mikroplast i havet.


EKSTERNE LENKER, nrk.no (øverst), og fotball.no, rogaland og sogn og fjordane:


Oppsamling av gummigranulat

Gummigranulat og miljø

Sjekkliste: Politisk klimaarbeid

MDG inngikk VALGTEKNISK SAMARBEID med SV og Rødt

(19.09.19) Høyre hadde noe på gang med Ap, ikke vi, presiserer Louise Brunborg-Næss til LM i dag. (Vår melding datert i går. Red. anm.)

Vi hadde en god dialog med Pål Engeseth første dag etter valget. Men han trodde ikke det var mulig å få et alternativt flertall uten Ap. Så hørte jeg ikke noe fra Høyre før søndag formiddag. Da ville de ha et valgteknisk samarbeid, fortsetter hun.

Men dette kom for sent, for vi hadde da inngått et valgteknisk samarbeid med SV og Rødt om representasjon i styrer, råd og utvalg, understreker Brunborg-Næss.

Slik kunne det også blitt

(18.09.19) Et element av tilfeldigheter gjorde seg også gjeldende under partienes samarbeids-forhandlinger om en flertallsblokk. Etter det LM får opplyst, var Høyre med sju mandater på sin runde også i kontakt med MDG for å lufte muligheter for samarbeid.

De fikk da beskjed om at MDG, valgets vinner med sin dobling fra to til fire representanter, var i forhandlinger med Ap. Så dette ble det ikke reelle samtaler med H om.

► Senere signerte i stedet Sps tre og Venstres ene med Ap. I tillegg til at Bygdelista, nå med tre etter å ha tapt ett mandat, viderefører sitt samarbeid i posisjon, og med varaordføreren fortsatt i ermet.

Dermed forsvant grunnlaget for å prøve å bygge en blågrønn posisjon på 18, med H, MDG, BL, Sp og V. Dette var én av hele seks noenlunde reelle flertallsvarianter i dette historiske valget, inkludert den som til slutt ble signert.

Klamrer seg til posisjon

(16.09.19) (KOMMENTAR: Svein-H. Strand) Ugreie var det en stund blant noen av hans nærmeste i første forhandlingsfase, men Tom Anders Ludvigsen pleier som oftest å få det som han vil.

► Og kan vi tolke det på annen måte enn at han ved å be tre grønne Sp-kvinner inn i varmen fra sitt Ap klamrer seg til et liv i fortsatt posisjon sammen med konservative Bygdelista og liberale Venstre? LES MER.

A-blokk uten SV og Rødt

(14.09.19) (Reporter Svein-H. Strand) De politiske forhandlinger etter kommunestyrevalget har i dag gitt dette ganske overraskende resultat: Senterpartiets tre og Venstres ene, i tillegg til Bygdelistas tre, går i forpliktende posisjon sammen med de 11 fra Arbeider-partiet.

Felles ordførerkandidat for de 18 blir Tom Anders Ludvigsen, Ap. Han vil da få sin tredje ordførerperiode på rad dersom hemmelige, skriftlige valg ikke gir et annet resultat når det nye kommunestyret konstituerer seg i neste måned

► De to fra SV kunne angivelig ikke slutte seg til Ap sine formelle krav til hvordan det skal stemmes i viktige konkrete saker som snart kommer opp. Men de skal generelt kunne regnes som støtteparti gjennom perioden, får LM opplyst.

REPRESENTANTEN FRA RØDT kommer da overraskende i en uformell opposisjon på 16 sammen med Høyre, Fremskrittspartiet og MDG.

I praksis blir det nok her valgteknisk samarbeid om representasjon i styrer, råd og utvalg. Det vil si de som er igjen etter at kommunestyret i siste møte vedtok flere kutt.

V skal ha signert for ny periode med Ludvigsen

(13.09.19.) (LM Nyhetsdesk 21:21. Oppdatert 21:26) Fredagen har snart passert uten at det meldes om noe formelt gjennombrudd i de vanskelige politiske forhandlinger om hvem som skal sitte i posisjon og ha ordfører og varaordfører.

► Noe som støtter konklusjonen i LMs analyse tidligere i dag (SAKEN NEDENFOR), er at Venstre skal ha sagt seg villig til å videreføre samarbeidet med "Ludvigsen-blokka". Hvorvidt dette er en bindende avtale eller en intensjonsavtale med klare forutsetninger, er ennå uvisst. Men dokumentet som angivelig er signert, skal inneholde forsikringer om hvordan partiets reresentant kommer til å stemme i den politiske behandling av noen "tunge" utbyggingssaker.

Personstemmer løftet Ødbehr fra 11. til 2.plass

(11.09.19. 01:16.) Tidligere ordfører i to perioder, Vestby Høyres John Arthur Ødbehr, klarte det han hadde satset på i en offentlig kampanje: Person-stemmer løftet ham opp fra 11.-plass på valglista til 2.-plass i det endelige valgoppgjøret! Kandidatkåringen viser at Ødbehr fikk 143 personstemmer. LES MER.

(10.09.19) EN LITEN "STEMMETYV" i Vestby var også denne gang Partiet De Kristne (PDK), som fikk 0,8 prosent av stemmene, mot 0,35 prosent for fire år siden. Sist, men ikke minst: Det ble avgitt 0,9 prosent blanke stemmer, mot 0,24 prosent i 2015.

ET TREDJE alternativ for flertall

(10.09.19. Oppdatert 14:57) (VALGANALYSER: Svein-H. Strand) Et tredje alternativ for et flertall i Vestby de neste fire årene, forutsetter at Bygdelista (BL) skifter side og går inn i et historisk femparti-samarbeid med H, MDG, Sp og V. Så kunne H og valgets vinner MDG ha ordføreren i to år hver. LES MER PÅ SAMLESIDE.

En hard samarbeidsnøtt!

(10.09.19.) Det blir en hard og rar samarbeidsnøtt å knekke etter kommunestyre-valget i Vestby. For å si det sånn: Med til sammen 18 mandater, kan Ap (11, tapte ett) og H (7, uendret) gå i posisjon hvis de vil. Men selv med Bygdelista på laget som i dag, pluss SV og Rødt, må Ap gå i opposisjon med ialt 17 mandater dersom V skifter side. LES MER PÅ SAMLESIDE.

Brunborg-Næss: Klimakrisen og naturkrisen hører sammen

(20.08.19) Jeg er utrolig glad for at vi i Vestby MDG før sommeren fikk et enstemmig kommunestyre med på at vi skal innføre arealregnskap for kommunen.

Det sier partiets listetopp i kommune-styrevalget, Louise Brunborg-Næss.Dette er siste del av en forsidetopp som følger med på alle sider i publisererens faste toppfelt. Det vil si alle sider unntatt sidene i magasinmodulen med bredere publiseringsflate. Sakene nedenfor ligger i en særskilt "nyhetsmodul". Inntil vi får en ny publiseringsløsning, brukes denne bare til å dekke arkivbehov. I margen under "stoffgruppe-boksene" oppe t.v. ligger tittellenker til enkeltstående nyhetssaker fra de seneste månedene. Disse ligger i kronologisk rekkefølge. Ny publiserer vil ikke ha denne forsidetoppen, som ikke passer vår måte å publisere på. Red.

Skill skatter fra skrot og se brødbaking på gamlemåten


Når fagkonsulent Marit A. Solli baker brød i Jostushuset, da er den gode sensommeren kommet til Son kystkultursenter. (LM Arkivfoto: Svein-H. Strand)

(07.08.19) Hjertelig velkommen til å prøve deg som "arkeolog" og nyte nybakt brød, bakt på gamlemåten. Dette skjer på Son kystkultursenter torsdag og fredag, 8-9. august, kl.12-16.

Hun som hjelper deg med å skille skatter fra skrot er arkeolog Reidun Aasheim. Og i Jostushuset baker Follo Museums fagkonsulent Marit A. Solli brød på gamlemåten. Du kan få kjøpe et brød og ta med deg hjem, hvis du er tidlig ute med din bestilling.

Kafeen er åpen som vanlig kl.12.-16, også ut helgen som vanlig.

Son kystkultursenters venner. Styret
[14.08.2019]
Enda et møte i "Solhøy-komiteen"

(28.05.19) Byggekomiteen for omsorgsboliger på Solhøy har nå berammet enda et møte, 13. juni, da uten noen representant fra MDG. Bente Marie Bakke ble som kjent kastet ut som medlem i siste kommunestyremøte.

At hun ble erstattet av en representant fra Frp, kan vise seg å være feil. MDG fikk sin plass etter valget i 2015, i et valgteknisk samarbeid med opposisjonen (H, Frp og KrF). Prinsippet om forholdstall ble da benyttet. Som opptaket fra siste kommunestyremøte forteller, skulle forholdstall også legges til grunn nå. Det var formelt sett et nyvalg av hele komiteen. Høyre benyttet, som tidligere meldt, anledningen til å skifte ut en av sine egne.

[05.08.2019]
MOT NORMALT i plan- og miljøutvalget
Til protokollen fra plan- og miljøutvalgets møte 27.5.

(28.05.19) Som den ferske protokollen bak lenka viser: "Mot normalt" ble to forslag fra Bygdelistas Thor E. Ombustvedt nedstemt og fikk bare to stemmer fra sine egne. Begge sakene gjaldt klage på tidligere vedtak. Disse ble da opprettholdt slik som foreslått av rådmannen. Og Høyres Stig Eyde fikk vedtatt et forslag som gir Vestby Storsenter rett til å drive med litt større bruttoareal enn de 25.000 kvm. som er fastsatt grense. Ingen av de sju representantene stemte for rådmannens forslag om å avslå søknaden.

[05.08.2019]
Populær Sjørøverdag blir gjentatt
(01.08.19) Siden Sjørøverdagen er så populær, gjentar vi den søndag 04. august. kl.13. Som vanlig er det gratis å delta, og barna får dele sjørøverskatten. Kafeen er åpen som vanlig kl.12-16. Hjertelig velkommen, små og store! Son kystkultursenters venner. Styret
[05.08.2019]
Timelang båttur med "Koggen"
(18.07.19) De som har lyst på å få seg en båttur i det nære, får en fin anledning søndag, 21. juli. Med forbehold for ruskevær: Kl. 14 legger Alex Johannessen ut fra Son kystkultursenter for en timelang tur med veteranbåten "Koggen". Påmeldingen starter i dag kl. 12. Båten tar ti personer. Blir det flere enn ti, kjøres en ny tur ca kl. 15. Alle deltakere må ta med egen redningsvest! Båtturen er gratis for små og store, understrekes det fra styret i Son kystkultursenters venner.

Og lørdag 20. juli blir det en ny runde med "Livet under bryggekanten" kl.12-15. Her kan du ta med familiens eller vennekretsens yngste og kos deg med koselige og nyttige aktiviteter. Tore Rahn setter som tidligere opp et akvarium på brygga, og barna fanger levende dyr som Tore kan fortelle litt om. Til slutt slippes dyrene ut i sitt rette element igjen. Det er gratis å delta for barn som har følge med en voksen.

[25.07.2019]
Endelig: "Livet under bryggekanten"!

(04.07.19) Endelig blir det "Livet under bryggekanten" med Tore Rahn! På Son kystkultursenter lørdag 6. juli kl.12-15. Det tillyste arrangementet forrige lørdag kunne ikke gjennomføres; se nedenfor.

Opplegget er som tidligere: Alle barn i følge med en voksen kan delta gratis med å samle sjødyr til et akvarium som er satt opp på bryggekanten. Dyrene slippes ut igjen utpå ettermiddagen. 

Hjertelig velkommen til en morsom, lærerik og avslappende dag! Kafeen er åpen som vanlig fra 12.00-16.00.

Vi beklager at vi inviterte til ovenstående forrige lørdag, da det ble umulig å gjennomføre. Dette skyldtes at vi ikke var informert om at vi var helt utestengt fra brygga på grunn av triathlon-NM som foregikk i Son hele helgen.

Son kystkultursenters venner. Styret
[25.07.2019]
Aimar Hansens oldebarn forteller
(18.06.19) Son kystkultursenter har onsdag denne uken kl. 19 gleden av å invitere til fortellingen om "Min familie fra olderfar Aimar Hansen og fram til i dag. Minner fra Thornegården". Fortalt av Aimar Hansens oldebarn Kari Camilla Gjendem.

Kom og lær mer om sommerutstillingens hovedperson Aimar Hansen og hans etterkommere. Det er som vanlig gratis inngang. Og kafeen er åpen. Hjertelig velkommen!

Son kystkultursenters venner. Styret
[30.06.2019]
Tidligere kjøpmann Jørn Risbråthe er død

(11.06.19) Tidligere kjøpmann i Son, Jørn Risbråthe, er død. Han ble 75 år gammel. Med sin dagligvareforretning i Huitfeldt-gården, i de nåværende lokalene til Apoteket i Son, var han i en årrekke en av aktørene i det sentrumsnære som man forholdt seg til i hverdagen.

[29.06.2019] Les mer
Henning Karlstad 90 år

Foto fra lokalwikipedia.no/Truls Erik Dahl

(21.06.19) Hele Vestbys «grand old man» Henning Karlstad rundet i går 90 år. På oppfordring gratulerer vi mer enn gjerne med å legge ut lenke til lokalwikipedia.no. Der er det en fyldig omtale av alt han har utrettet gjennom et usedvanlig aktivt liv. 

[29.06.2019]
Nyinnstudert sjørøverhistorie!

Fra fjorårets forestilling, der det gikk hett for seg og med publikum tett innpå aktørene, her Kjell Smell og Søte Signe i en heftig passiar.

(15.06.19) Hjertelig velkommen til nyinnstudert sjørøverforestilling på Son Kystkultursenter søndag 16.06. kl. 13. Ta med de yngste, men gjerne også alle de andre og møt igjen gamle kjenninger:

Sjørøverkapteinen Alex den infernalsk grusomme, sjørøversnuppa Søte Signe og de nye piratene: Johan med Koggen og Kanonanstein.

Gratis inngang! Kafeen er åpen som vanlig kl.12.-16. Ha det gøy!

Son kystkultursenters venner. Styret
[18.06.2019]
<< Forrige 11-20 av 2095 Neste >>Til Facebook-siden HER I SON
Siden har nå 1077 følgere.Nyheter fra periode med tekniske feil

To leserbrev av Jostein Haugh, tidligere medlem av Bygdelista:

Byggeprosesser og habilitet
Sjokkert over dispensasjoner

   
 VÆRSTASJON MOSS

UV-VARSEL

 Nasjonal nyhetspakke

NRK Tekst-TV  
Norske aviser og magasiner

Reuters UPI AFP

 LAVPULS – vindu og veiviser:

Gamle bilder fra Son |

Nettradio.nrk.no | Sveriges Radio P4 Göteborg |

| Blåskjellvarsel |

ØST POLITIDISTRIKT

Lov om helligdager og helligdagsfred |

Naboloven | Straffelovens § 350 | Politivedtekter |

Forskrift om alkoholomsetningen | Lov om helsetjenesten i kommunene

 

Dagny Halds skulptur som ønsker alle sjøfarende velkommen til den gamle hollenderstaden Son.

LM-foto: Sturla Strand ©

Eksterne maritime ressurser:

* Havgapet.com

* Kongelig Norsk Båtforb.

* Batliv.no

* Seilas.no

* Klassisk Treseiler Klubb

* Seilmagasinet.no

* Fullriggeren "Sørlandet":

* Havseilerklubben

* Maritimstart.no  

* Foren. for fartøyvern      

* Risør Trebåtbyggeri

* Forbundet Kysten

* Oslofjorden Båteierunion

* Isegran, Senter for maritim kultur

* Kystverket

* Fiskeridirektoratet

  

Maktmenneskene

beskytter seg selv.

Vi beskytter våre kilder.

Vår visjon: Å være en enkel, men kraftfull og inspirerende tråd i veven som vi alle spinner.   

Lokalmagasinet.no (LM) er et uavhengig allment nettmagasin som redigeres på Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakatens grunn. LM er basert i Son, men har hele Vestby kommune som dekningsområde. "Fra fortid og nåtid" angir en hovedretning på stoffet. Nettstedet sikter mot å være en kombinasjon av magasin og portal til utvalgte eksterne ressurser på nettet. Nyhetsmessig dekker LM vesentlig kommunal-, kultur- og næringslivssektorene. Gode fotografier og aktuell debatt er blant de andre satsingsområdene. 

Lokalmagasinet.no ble startet 1. desember 2002 med en enkel publieringsløsning som hadde et dårlig telleverk. Med en ny publiserer kunne vi i 2007 notere 60.000 besøk. Allerede året etter ble det 85.000 besøk. I 2009 nådde vi milepælen 100.000. I midten av desember 2011 passerte vi 200.000. I 2014 nådde vi en ny milepæl: 250.000 besøk. 2015 ble året da besøket ikke økte, men det ble nesten på hundretallet som i i milepælåret 2014. 260.000 ble nådd i 2016. I 2017 mer enn doblet vi dette til over en halv million besøk 541.000. I 2018 nådde vi såvidt 700.000 besøk, en en framgang på 28 prosent.


Lokalmagasinet.no Postboks 160, 1556 SON

Tlf. 64957348 - Mobil 979 38 621

E-post: post@lokalmagasinet.com

DOMENET http://www.lokalmagasinet.no eies av Strand Prinfo, Postboks 160, 1556 Son, tlf. 64957348, mobil 97938621. Org.nr. NO 946123048.

ANSVARLIG REDAKTØR OG DAGLIG LEDER STRAND PRINFO (ENK): Svein-Harald Strand.

OPPHAVSRETT: Innholdet på våre sider er beskyttet av Lov om opphavsrett til åndsverk. Utenom privat bruk, kan det ikke kopieres herfra eller mangfoldiggjøres på annen måte – bilder eller tekst uten tillatelse fra rettighetshaver.

Dersom ikke annet er opplyst i forbindelse med publiseringen, er det Lokalmagasinet.no som er rettighetshaver, eventuelt sammen med navngitt medarbeider.

Også spesielle overskrifter som det er lagt mye arbeid med å lage, vil kunne være rettighetsbelagt og ulovlig å bruke uten tillatelse i en liknende kontekst som de sto i originalt.

Samlinger av utvalgte lenker til eksterne nettsteder er beskyttet av opphavsretten, på like linje med tekst og bilder, når lenkene er samlet inn og redigert/indeksert etter redaksjonens eget konsept.

I henhold til god presseskikk skal Lokalmagasinet.no oppgis som kilde når det brukes utdrag fra våre artikler i andre medier.

 


 

 

 

 

 

 


 

 

LagreLagreLagreLagreLagreLagreLagreLagreLagreLagre
Lokalmagasinet.no (LM) er et uavhengig allment nettmagasin
Ansvarlig redaktør og utgiver: Svein-Harald Strand
Strand Prinfo, Postboks 160, 1556 Son, tlf 64 95 73 48
post@lokalmagasinet.no | www.lokalmagasinet.no
web: info helgeland