www.lokalmagasinet.no NYHETER On. 26. feb. 2020
Meny

Sooningprisen for 2019 TIL TOVE LISSNER

HER ER EN OVERSIKT OVER SAMTLIGE 34 PRISTILDELINGER

NETTAVIS & MAGASIN MED STÅSTED I DET NÆRE SIDEN DESEMBER 2002

Vår epost-adresse er: post@lokalmagasinet.com!

(23.02.20. Oppdatert 24.02.20 02:00) I forbindelse med oppdatering av siden, ble den dessverre slettet ved et uhell. Vi beklager, og prøver å få den republisert i løpet av mandagen. Red.

En aldri så liten milepæl i en særdeles trøblete og tidkrevende prosess med LM på WordPress: I går ble den første saken i nyhetsmodulen med forhåndsvisning i høyrespalta publisert. 

RÅDMANNEN RETTER SEG SELV

 (20.02.20) se nedenfor.

Unikt funn: Ukjent Son-bibliotek som ble startet for 150 år sidenSons første skolebygning, i Løkkeveien 4, har naturlig nok sin plass i arkivarenes artikkel om skoleprotokollene. (LM Arkiv)

(18.02.20. Oppdatert 19.02.20) (Reporter Svein-H. Strand) Å være arkivar i det lokale kan by på de store overraskelser når man graver lenge og dypt nok. Det har Berit Sæbø og Paul Sporsheim erfart.

I arkivene etter tidligere Son kommune (1838-1963) er det blant annet skoleprotokoller, som i de fleste kommuner i landet. En av protokollene har informasjon om jentene som gikk på Soons skole i perioden 1826-1849.

I tillegg inneholder denne skoleprotokollen grunnlaget for folketellingen i Son 1865.

Det er litt spesielt, sier Paul Sporsheim. LES MER.

Rekordhøy vannstand(17.02.20. Oppdatert 15:59) Det er i ettermiddag stormflo og rekordhøy vannstand i Son. Bildet over: Slik så det ut ved 14:50-tiden på gangveien bak gangbrygga sett mot Solsiden.Snur man seg, så ser det slik ut på gangveien mot Storgata i bakgrunnen. Son kystkulturenter til høyre. Det snakkes om tidenes høyeste vannstand i Son sentrum.

Likevel er det et relativt lite areal som kan sies å være flomrammet så langt, fra kystkultursenteret og bort til Solsiden.

Enda er det et stykke opp til bryggekanten. Og ingen kjellere eller installasjoner langs brygga skal være rammet.

Annerledes er det mange andre steder langs Oslofjorden: Vannet går over bryggekantene og tog står fordi skinnegang er oversvømt.

RÅDMANNEN RETTER SEG SELV

(20.02.20) LM har mottatt følgende epost fra rådmann Sjur Authen, datert 19.02:

Jeg har i dag blitt klar over at jeg ikke søkte godt nok i kommunens saksbehandlingssystem når jeg svarte ut denne mailen.

Nabovarsel om riving av Solhøy ble sendt ut i begynnelsen av februar. Svaret på spørsmål 2 er fortsatt nei.

Beklager dette.

Med vennlig hilsen
Sjur Authen

"RIVE-nabovarsel er sendt ut"

(14.02.20.) Ryktebaserte "nyheter" publiseres rett som det er i sosiale medier, ikke minst plassert som debatt-premisser i kommentarspaltene på Facebook. I disse dager tror "halve Son" at gamle Solhøy skole ganske snart skal rives.

‒ Nabovarsel er sendt ut, var det nemlig en debattant som bemerket.

I dag kontaktet LM rådmann Sjur Auten:

‒ Kan du bekrefte at det er sendt ut nabovarsler for riving av Solhøy gamle skole?

‒ Nei. LES MER.

Diskrimineringen treffer HARDT

(10.02.20) (Aktuell kommentar: Marie Karlsen) Vi skriver 2020, og diskrimineringen i Norge treffer hardt! Den treffer for eksempel han som bor i en tilrettelagt leilighet, men som ikke kommer seg ned trappene dersom det skulle oppstå brann i blokka. NAV vil gjerne installere trappeheis, men vaktmesteren som er ansvarlig for blokka nekter å ha ansvaret for det nødvendige vedlikeholdet. LES HELE SAKEN HER.

Holder åpent i vinterferien

(10.02.20) Mens Vestby kommune arbeider med å overta Son kystkultursenter fra Museene i Akershus (MiA): Meldingen fra ordfører er at vi i foreningen skal fortsette som vanlig.

Altså vil vi holde åpent i vinterferien, hver dag kl.12.00-16.00 fra og med lørdag 15.02. til og med søndag 23.02, fastelavn. Kafeen vil være åpen som vanlig.

Søndag 16.02. kl.13.00 inviterer vi igjen til fortellerstund med Tore Rahn, for folk i alle aldre.

Son kystkultursenters venner. Styret

SAMLESIDE: Kystkultur mellom to eierskap

Pengedryss til arrangementer

(08.02.20) Årets utgave av Kulturdøgn Soon, den tredje, skal arrangeres 14.-16. august. Også denne gang har Vestby kommune bevilget 200.000 kroner i støtte til det kompakte arangementet, der et hundretalls gratisarbeidende frivillige på utallige poster utgjør grunnfjellet.

Denne ‒ og en rekke andre påplusninger til rådmannens handlings-program og budsjett for perioden 2020-2023 ‒ lå i fellesforslaget til Ap, Bygdelista, V, Sp, SV, MDG og Rødt som ble vedtatt i desember.

► På arrangementssiden ble også dette plusset på rådmnnens forslag (støtte for 2020):

50.000 kroner til aktiviteter på Son kystkultursenter.

300.000 kroner til «Liv i Vestby».

Sist, men ikke minst:

100.000 kroner i støtte til årets utgave av den ultralokale OG internasjonalt innrettede festivalen Sånafest, som bl.a. byr på forestillinger med samtidsdans i Hølen og Son.

Drøye påstander får stå uimotsagt i Vestby Avis

(31.01.20) Med utgangspunkt i kommunens behandling av den 10-15 år gamle byggesaken på eiendommen der Klubben Soon holdt til, i Brevikveien 7, publiserte Vestby Avis på nett 26. januar en oppsiktsvekkende drittpakke:

Et leserbrev med tilgang for både abonnenter og andre så ikke ut til å være verken innholdsmessig redigert eller moderert. Selv rådmannens navn står skrevet feil, senest i dag. LES MER.

Store utfordinger på kapasitet innen sykehjemstjenesten

(26.01.20) Vestby hadde høsten 2019 104 plasser på sykehjemmet en økning på 16 plasser i løpet av to år. Dette er godt over det en økning basert på hva demografiske årsaker skulle tilsi, bemerker rådmann Sjur Authen. MER PÅ SAMLESIDE OM SYKEHJEMMET.

Gjeldstynget kommune

(15.01.20) Vestby kommune har svært høy gjeld, og står foran store investeringer. Kombinasjonen av disse to faktorene gjør at kommunen er svært utsatt for eventuelle renteendringer. Beregninger har vist at selv med en «normal» lånerente, og med et netto driftsresultat på 1,75 prosent av driftsinntektene, vil det være behov for å kutte 30 millioner kroner i 2020. LES MER.

Dette er siste del av en forsidetopp som følger med på alle sider i publisererens faste toppfelt. Det vil si alle sider unntatt sidene i magasinmodulen med bredere publiseringsflate. Sakene nedenfor ligger i en særskilt "nyhetsmodul". Inntil vi får en ny publiseringsløsning, brukes denne bare til å dekke arkivbehov. I margen under "stoffgruppe-boksene" oppe t.v. ligger tittellenker til enkeltstående nyhetssaker fra de seneste månedene. Disse ligger i kronologisk rekkefølge. Ny publiserer vil ikke ha denne forsidetoppen, som ikke passer vår måte å publisere på. Red.

Sons storhetstid som arbeidsplass

(27.08.19) I onsdagsforedraget på Son kystkultursenter denne uka forteller Tom Braaen kl. 19 om Sons storhetstid som arbeidsplass.

På verftene var det full fart og behov for mange yrkesfolk. Og i Stoltenberg-gården og Woldegården yrte det av folk.

Så kom den store omstillingen til dampbåter, og verftene i Son fikk problemer. Men da badeturistene kom, fikk soningene en ny, uventet inntektsmulighet. En spennende tid!

Hjertelig velkommen! Alex holder kafeen åpen, og du kan kjøpe kaffe og ferske rømmevafler.

Son kystkultursenters venner. Styret
[31.08.2019]
– De aller beste av de aller beste
(10.08.19) For 11. år på rad har Son Teaterselskap produsert en lokal sommerrevy. Og det er det 8. året på rad at de inntar terrassen til Son Kro med "En Sommerkveld ved fjorden"-konseptet.

► 7. august var det premiere, og som de skriver på sin Facebook-side:

Vår yndlingssommeraktivitet er å trekke fram og gi nytt liv til nye og gamle revyklassikere og sanger. I år gleder vi oss spesielt til å presentere "DE ALLER BESTE! av de aller beste!" fra repertoaret vårt gjennom årene med "En Sommerkveld ved fjorden".

Vi vil skape latter, glede og god stemning på terrassen til Son Kro hele ti kvelder i sommer.

Son Teaterselskap består av Hanne Dahle, Helge Sveen og Per Emil Grimstad. i år har de nok en gang fått med seg Renate Gjerløw Larsen, en gjenganger i teaterselskapsammenheng. Og som tidligere er det Nissa Nyberget som står for regien.
[16.08.2019]
Skill skatter fra skrot og se brødbaking på gamlemåten


Når fagkonsulent Marit A. Solli baker brød i Jostushuset, da er den gode sensommeren kommet til Son kystkultursenter. (LM Arkivfoto: Svein-H. Strand)

(07.08.19) Hjertelig velkommen til å prøve deg som "arkeolog" og nyte nybakt brød, bakt på gamlemåten. Dette skjer på Son kystkultursenter torsdag og fredag, 8-9. august, kl.12-16.

Hun som hjelper deg med å skille skatter fra skrot er arkeolog Reidun Aasheim. Og i Jostushuset baker Follo Museums fagkonsulent Marit A. Solli brød på gamlemåten. Du kan få kjøpe et brød og ta med deg hjem, hvis du er tidlig ute med din bestilling.

Kafeen er åpen som vanlig kl.12.-16, også ut helgen som vanlig.

Son kystkultursenters venner. Styret
[14.08.2019]
Enda et møte i "Solhøy-komiteen"

(28.05.19) Byggekomiteen for omsorgsboliger på Solhøy har nå berammet enda et møte, 13. juni, da uten noen representant fra MDG. Bente Marie Bakke ble som kjent kastet ut som medlem i siste kommunestyremøte.

At hun ble erstattet av en representant fra Frp, kan vise seg å være feil. MDG fikk sin plass etter valget i 2015, i et valgteknisk samarbeid med opposisjonen (H, Frp og KrF). Prinsippet om forholdstall ble da benyttet. Som opptaket fra siste kommunestyremøte forteller, skulle forholdstall også legges til grunn nå. Det var formelt sett et nyvalg av hele komiteen. Høyre benyttet, som tidligere meldt, anledningen til å skifte ut en av sine egne.

[05.08.2019]
MOT NORMALT i plan- og miljøutvalget
Til protokollen fra plan- og miljøutvalgets møte 27.5.

(28.05.19) Som den ferske protokollen bak lenka viser: "Mot normalt" ble to forslag fra Bygdelistas Thor E. Ombustvedt nedstemt og fikk bare to stemmer fra sine egne. Begge sakene gjaldt klage på tidligere vedtak. Disse ble da opprettholdt slik som foreslått av rådmannen. Og Høyres Stig Eyde fikk vedtatt et forslag som gir Vestby Storsenter rett til å drive med litt større bruttoareal enn de 25.000 kvm. som er fastsatt grense. Ingen av de sju representantene stemte for rådmannens forslag om å avslå søknaden.

[05.08.2019]
Populær Sjørøverdag blir gjentatt
(01.08.19) Siden Sjørøverdagen er så populær, gjentar vi den søndag 04. august. kl.13. Som vanlig er det gratis å delta, og barna får dele sjørøverskatten. Kafeen er åpen som vanlig kl.12-16. Hjertelig velkommen, små og store! Son kystkultursenters venner. Styret
[05.08.2019]
Timelang båttur med "Koggen"
(18.07.19) De som har lyst på å få seg en båttur i det nære, får en fin anledning søndag, 21. juli. Med forbehold for ruskevær: Kl. 14 legger Alex Johannessen ut fra Son kystkultursenter for en timelang tur med veteranbåten "Koggen". Påmeldingen starter i dag kl. 12. Båten tar ti personer. Blir det flere enn ti, kjøres en ny tur ca kl. 15. Alle deltakere må ta med egen redningsvest! Båtturen er gratis for små og store, understrekes det fra styret i Son kystkultursenters venner.

Og lørdag 20. juli blir det en ny runde med "Livet under bryggekanten" kl.12-15. Her kan du ta med familiens eller vennekretsens yngste og kos deg med koselige og nyttige aktiviteter. Tore Rahn setter som tidligere opp et akvarium på brygga, og barna fanger levende dyr som Tore kan fortelle litt om. Til slutt slippes dyrene ut i sitt rette element igjen. Det er gratis å delta for barn som har følge med en voksen.

[25.07.2019]
Endelig: "Livet under bryggekanten"!

(04.07.19) Endelig blir det "Livet under bryggekanten" med Tore Rahn! På Son kystkultursenter lørdag 6. juli kl.12-15. Det tillyste arrangementet forrige lørdag kunne ikke gjennomføres; se nedenfor.

Opplegget er som tidligere: Alle barn i følge med en voksen kan delta gratis med å samle sjødyr til et akvarium som er satt opp på bryggekanten. Dyrene slippes ut igjen utpå ettermiddagen. 

Hjertelig velkommen til en morsom, lærerik og avslappende dag! Kafeen er åpen som vanlig fra 12.00-16.00.

Vi beklager at vi inviterte til ovenstående forrige lørdag, da det ble umulig å gjennomføre. Dette skyldtes at vi ikke var informert om at vi var helt utestengt fra brygga på grunn av triathlon-NM som foregikk i Son hele helgen.

Son kystkultursenters venner. Styret
[25.07.2019]
Aimar Hansens oldebarn forteller
(18.06.19) Son kystkultursenter har onsdag denne uken kl. 19 gleden av å invitere til fortellingen om "Min familie fra olderfar Aimar Hansen og fram til i dag. Minner fra Thornegården". Fortalt av Aimar Hansens oldebarn Kari Camilla Gjendem.

Kom og lær mer om sommerutstillingens hovedperson Aimar Hansen og hans etterkommere. Det er som vanlig gratis inngang. Og kafeen er åpen. Hjertelig velkommen!

Son kystkultursenters venner. Styret
[30.06.2019]
Tidligere kjøpmann Jørn Risbråthe er død

(11.06.19) Tidligere kjøpmann i Son, Jørn Risbråthe, er død. Han ble 75 år gammel. Med sin dagligvareforretning i Huitfeldt-gården, i de nåværende lokalene til Apoteket i Son, var han i en årrekke en av aktørene i det sentrumsnære som man forholdt seg til i hverdagen.

[29.06.2019] Les mer
<< Forrige 21-30 av 2107 Neste >>Nye busstider: Arbeidene i Kolås-veien endrer hvordan bussene kjører: 540 kjører ikke via Son sentrum. Ny linje, 541 med mini-busser fra kulturkirken erstatter 540 mellom sentrum og Sonsveien stasjon. Både her og til og fra Moss er holdeplassen i Sigurd Stenes vei, "ankerfestet". 545 kjører som vanlig. RUTETABELLER.
Sjekkliste: POLITISK KLIMAARBEID

 
Lokalmagasinet.no (LM) er et uavhengig allment nettmagasin som redigeres på Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakatens grunn.
Nyheter fra periode med tekniske feil

To leserbrev av Jostein Haugh, tidligere medlem av Bygdelista:

Byggeprosesser og habilitet
Sjokkert over dispensasjoner

 VÆRSTASJON MOSS

UV-VARSEL

 Nasjonal nyhetspakke

NRK Tekst-TV  
Norske aviser og magasiner

Reuters UPI AFP

 LAVPULS – vindu og veiviser:

Gamle bilder fra Son |

Nettradio.nrk.no | Sveriges Radio P4 Göteborg |

| Blåskjellvarsel |

ØST POLITIDISTRIKT

Lov om helligdager og helligdagsfred |

Naboloven | Straffelovens § 350 | Politivedtekter |

Forskrift om alkoholomsetningen |

Lov om helsetjenesten i kommunene

 

Dagny Halds skulptur som ønsker alle sjøfarende velkommen til den gamle hollenderstaden Son.

LM-foto: Sturla Strand ©

Eksterne maritime ressurser:

* Havgapet.com

* Kongelig Norsk Båtforb.

* Batliv.no

* Seilas.no

* Klassisk Treseiler Klubb

* Seilmagasinet.no

* Fullriggeren "Sørlandet":

* Havseilerklubben

* Maritimstart.no  

* Foren. for fartøyvern      

* Risør Trebåtbyggeri

* Forbundet Kysten

* Oslofjorden Båteierunion

* Isegran, Senter for maritim kultur

* Kystverket

* Fiskeridirektoratet

LM er basert i Son, men har hele Vestby kommune som dekningsområde. "Fra fortid og nåtid" angir en hovedretning på stoffet. Nettstedet sikter mot å være en kombinasjon av magasin og portal til utvalgte eksterne ressurser på nettet. Nyhetsmessig dekker LM vesentlig kommunal-, kultur- og næringslivssektorene.

Lokalmagasinet.no Postboks 160, 1556 SON

Fasttelefon 64957348

Mobil 979 38 621

E-post: post@lokalmagasinet.com


DOMENET http://www.lokalmagasinet.no eies av Strand Prinfo, Postboks 160, 1556 Son, tlf. 64957348, mobil 97938621. Org.nr. NO 946123048.

ANSVARLIG REDAKTØR OG DAGLIG LEDER STRAND PRINFO (ENK): Svein-Harald Strand.

OPPHAVSRETT: Innholdet på våre sider er beskyttet av Lov om opphavsrett til åndsverk. Utenom privat bruk, kan det ikke kopieres herfra eller mangfoldiggjøres på annen måte – bilder eller tekst uten tillatelse fra rettighetshaver.
 

 

 

 

 


 

 

LagreLagreLagreLagreLagreLagreLagreLagreLagreLagre
Lokalmagasinet.no (LM) er et uavhengig allment nettmagasin
Ansvarlig redaktør og utgiver: Svein-Harald Strand
Strand Prinfo, Postboks 160, 1556 Son, tlf 64 95 73 48
post@lokalmagasinet.no | www.lokalmagasinet.no
web: info helgeland