#lm20 Red. valg 6: Kongelige båter ble bygget i Son

Foto fra LMs historiske arkiv. Flere kopier finnes. Bildet står også i Son Leksikon. Hvem mannen er som går bak Olav og Harald, vites ikke. En adjutant? Han bærer i alle fall et måleinstrument e.l. som kan ha vært brukt til inspeksjonen. 
(Tidl. publisert 21.02.17) (Republisert 12.11.21) (Endret 26.04.22) Her har Kong Olav V  og kronprins Harald nok en gang inspisert kronprinsens nye 5,5 meter seilbåt i R-klassen som er under bygging på ekteparet Johnsens båtbyggeri i Son. En lokal frilansfotograf for Østlandets Blad er på pletten.

 

Dette er en gang på vinteren 1957-1958, for det er is på Sonskilen i bakgrunnen. Båten var en gave fra Haralds venner til myndighetsdagen i 1958.

Kronprinsen i sin militære uniform bærer sørgebind. Kong Haakon VII døde 21. september 1957, og sørgebånd ble båret i ett år.

Det omfangsrike praktverket Son Leksikon
(Vestby Historielag, 2002) vet å fortelle,
med foreningsbladet Zoen Water som kilde:

Kronprins Harald var dus med båtbyggerparet også da han var på besøk uten at kongen var med.

Kong Olav inspiserte riggingen ganske ofte, lo og spøkte. Da han kom, ropte han ofte: – Fru Johnsen, fru Johnsen, er det noe nytt i dag?

Båten, som dessverre verken vi eller Son leksikon har navnet på, ble belagt med glassfiber og polyester. Dette arbeidet ble utført av folk fra Asker-kanten

På grunn av plastbeleggingen måtte det gjøres flere justeringer. Blant annet måtte dollborene høvles ned før båten målte inn til 5,5-m-regelen.

Riggingen og innmålingen av kronprinsens båt i den nye R-klassen ble gjort på Herbern (liten øy sørøst for Bygdøy i indre Oslofjord, red. anm.)

FOTO: Sturla Strand; fra hans arkiv med bilder fra Son-miljøet på 1980-tallet.

Bildet viser Helene Johnsen, som var med på å bygge båten sammen med sin mann Asbjørn (1891-1979). Her studerer hun et gammelt bilde av ansatte ved hermetikkfabrikken i Son.

Helene regnes som den siste av “båtbyggerfolket” i Son. Hun døde i august 2005, to måneder før hun ville ha fylt 100 år.

Helene Johnsen var ekte sonsjente, og den siste del av livet bodde hun på Son eldresenter.

Ifølge Son Leksikon begynte ekteparet sin egen virksomhet på Saga (den nå nedbrente, i Son nord, red. anm.) i 1946. De hadde da arbeidet for andre i noen år, bl.a. i Skjeberg. Her arbeidet de sammen til et stykke ut på 1960-tallet.