Dette gjør du om du blir solbrent – og dette bør du ikke gjøre

25.07.21 (Redigert pressemelding.) Fellesferien er i gang, og mens mange av oss pakker med solkremen, forventer én av fem i Viken å bli solbrent i løpet av sommeren. I tillegg florerer det av kjerringråd på nettet om solbrent hud.

– Ikke hør på disse rare rådene, sier Stig Henning Pedersen, farmasøyt i Farmasiet.

I en undersøkelse av Respons Analyse for Farmasiet svarer fire av ti Viken-boere at de kjenner til naturell yoghurt som et kjerringråd mot solbrent hud. 11 prosent svarer til og med at de har prøvd det.

– Yoghurt kan nok virke lindrende fordi det er kaldt. Men at det faktisk har noe å si for solskaden, finnes det ingen garanti for, sier Pedersen.

På landsbasis oppgir flere også at de har prøvd ferske tomater og ketsjup som en behandling mot solbrenthet – i tillegg til grønnsåpe mot soleksem. Det får farmasøyten til å reagere.

– Det er ikke bra å smøre huden med grønnsåpe. Det er altfor sterkt og kan irritere huden enda mer.

Ketsjup og tomater virker ufarlig, men vil sannsynligvis ikke behandle solskaden, sier han.

IKKE GNI SALMIAKK PÅ HUDEN

Solen er imidlertid ikke det eneste som brenner oss. Tre av ti Viken-boere fikk et utrivelig møte med brennesle i løpet av fjorårets sommer. Og her skal du altså gni eddik, Zalo, salmiakk eller sitron på huden. Ifølge kjerringrådene.

– Brennesle går over av seg selv etter noen minutter, så her er det ikke nødvendig med en behandling. Salmiakk har veldig sterke stoffer og kan være direkte farlig å gni huden med, sier Pedersen.

– Selv om noen sverger til kjerringråd, kan det være skummelt å stole blindt på det. Jeg anbefaler å holde deg til produkter du vet har en effekt. Det beste er å smøre huden med fuktighet – gjerne aloe vera, understreker farmasøyten.

UNNGÅ OPPHOLD I SOLEN

I motsetning til brennesle, kan solbrenthet være smertefullt i flere dager. I tillegg til fuktighetskrem kan en kald dusj lindre smertene. Men farmasøyten anbefaler at du oppholder deg i skyggen til huden får kommet seg.

– Det kan være lurt å unngå solen i to-tre dager etter du er blitt solbrent. Etter dette bør du være påpasselig med å ikke bli brent igjen, sier Pedersen.

Han forteller at huden ikke glemmer solskadene du får, og med solskadet hud øker sjansen betraktelig for å få hudkreft senere i livet.

– Vær nøye med solkremen og kommer du over tvilsomme kjerringråd på nettet, så anbefaler jeg virkelig å styre unna disse – særlig hvis de inneholder sterke stoffer, tilføyer Stig Hennng Pedersen.

SOLVETTREGLENE (Kilde: Kreftforeningen)

1. Begrens tiden i sola – unngå å bli solbrent

Din beste solbeskyttelse er å være mindre i den sterke sola midt på dagen. Risiko for hudkreft øker spesielt når du blir solbrent, men også når du får mye sol uten å bli brent. Mye UV-stråler gir dessuten rynker og pigmentflekker. Sjekk gjerne UV-indeks, og beskytt deg hvis den er 3 eller høyere.

2. Bruk klær og skygge som beskyttelse

Klær, noe på hodet, solbriller og skygge beskytter mot solstråling. Solbeskyttelse er ekstra viktig når du er vinterblek og hvis du har lys hud.

3. Bruk rikelig med solkrem når du ikke er beskyttet på annen måte

Bruk minimum faktor 30. Vær raus med kremen, bruk en god håndfull til en hel kropp. Smør deg før du går ut, gjerne to ganger. Gjenta etter to timer, og hvis du har badet eller svettet bort kremen. Du bør ikke være lenge i sterk sol selv om du har smurt deg.

4. Ikke bruk solarium

Du kan få hudkreft av å sole deg i solarium. Jo mer du bruker solarium, og jo yngre du er når du begynner, desto mer øker risikoen. Det er ikke noen trygg, nedre grense for hvor mye solarium du kan ta.