– Å skrive en bok om barndomsparadiset Son ble nærmest en plikt

 Foto: Privat

(Tidl. publ. i Herison.no juli 2015) – Jeg har gjennom flere år skrevet ned episoder fra barndommen. Utpå høsten i 2013 begynte jeg å skrive med henblikk på at dette kunne bli en bok som – sammen med fotografier fra familiealbumene – kunne være av interesse for flere.

Det forteller Berit E. Botnedal (bildet), forfatteren bak boka “SON – Barndommens paradis”. Boka på 112 sider og med 100 bilder er utgitt på eget forlag.

Botnedal, soning i minst elleve generasjoner, er født i desember 1945, og forteller i boka om barndommen i Son til utpå 1950-tallet.

– For meg ble det etter hvert veldig viktig – ja, nærmest en pliktfølelse – å bidra til at dette ikke bare ble liggende glemt i en skuff, understreker Botnedal til redaksjonen.

Her er et lite utdrag fra et av kapitlene som forfatteren har valgt ut for oss:

TIVOLI PÅ SAGA-TOMTA

Illustrasjonsfoto: Øyvinn Hjorthen/Info Helgeland

Det skulle være tivoli på Sagatomta med karusell, lykkehjul og tombola. Veldig spennende for en som var bare fem år den gang i 1951.

Jeg fikk lov til å være sent oppe fordi hovedattraksjonen om kvelden var at en akrobat skulle klatre opp og stå på hendene på en veldig høy stang mange meter over bakken, og alle gledet seg veldig til kvelden da dette skulle skje.

Vi var tidlig ute, for jeg hadde veldig lyst til å kjøre med den fine karusellen som var pyntet med lys og fine farger, og lirekasse-musikken over høyttalerne var uvant og spennende.

Mamma kjøpte billett, og jeg ble plassert i en huske og spent fast.