Ett år siden historisk tillitssprekk grunnet “politisk samboerskap”

Ett år er gått siden Annette Mjåvatn, Vestby Arbeiderpartis gruppeleder i kommunestyret, meldte seg ut av partiet etter 15 års medlemskap. Halve kommunestyregruppa hadde ikke lenger tillit til henne som gruppeleder. Fordi hun var blitt samboer med Fremskrittspartiets gruppeleder i kommunestyret, Kenneth Lien Steen.

Det var da noen måneder siden tverrpolitisk kjærlighet slo leir i og utenfor kmmunestyresalen.

Denne politiske kontroversen har neppe sin like her i landet, og ble også løftet opp på nasjonalt nivå gjennom et oppslag i Nettavisen.

Så vi koster på oss en reprise av hvordan Lokalmagasinet.no dekket saken. Rekkefølgen her er også slik saken ble publisert 3. og 7. mars 2020.

Annette Mjåvatn: Foto: Vestby Arbeiderparti

Vi må ha TILLIT til hverandre

(07.03.20.) Det handler ikke om å ha posisjoner, det handler om gruppa som en helhet. Vi må ha tillit til hverandre, ellers kan du ikke sitte i gruppa og føle deg som en del av den.

Jeg vil etter denne perioden melde meg inn igjen i Ap, ikke nødvendigvis i Vestby Ap. Så lenge får jeg nøye meg med å være medlem av AUF.

Så ser jeg i dag at det hevdes at det ikke er et tillitsspørsmål. Da stiller jeg meg også spørsmålet: Hvorfor skulle jeg meldt meg ut hvis det ikke handler om tillit? Det handler bare om tillit; så skjønner også jeg at det ikke er hyggelig å få høre at partiet er sneversynt. Men at de er redelige, hadde jeg da virkelig forventet.

ANNETTE MJÅVATN

Hvorfor ut av PARTIET?

(07.03.20.) AKTUELL KOMMENTAR: Svein-H. Strand Hvorfor meldte Vestby Arbeiderpartis Annette Mjåvatn seg ut av partiet for å være uavhengig kommunestyrerepresentant ut perioden, i over tre år? Kunne hun ikke bare trukket seg som gruppeleder?

Dette er gode spørsmål som flere stiller. Samtidig tenker hun å melde seg inn i partiet igjen når valgperioden er slutt. Det forteller hun i intervju med Vestby Avis, som selv ikke stiller et eneste spørsmål rundt dette paradokset.

Det kan jo se ut som om det er “mer inne” i denne saken enn det som er kommet fram. Hvorfor kunne hun ikke lenger være medlem av partiet fordi “halve gruppa” (på 11, pluss kanskje noen vara som deltar i gruppemøtene) uttrykker mistillit? Bare på grunn av samboerskapet med gruppelederen for Frp?

Dette har LM i dag bedt Mjåvatn uttale seg om.

Og sist, men ikke minst: Den andre halvparten av gruppa hadde ikke gitt uttrykk for mistillit. Men det veier kanskje ikke like tungt fordi ordføreren tilhører mistillitsfløyen?

Denne politiske kontroversen i Vestby har alt i alt ikke mange paralleller, om noen, her i landet. Før helgen ble saken løftet opp på nasjonalt nivå gjennom et (noe diffust) oppslag i Nettavisen.

Nettavisen hadde for øvrig ikke fått Ap-ordfører Tom Anders Ludvigsen i tale etter flere forsøk.

Gruppelederen ut av Ap!

(03.03.20.) (Reporter Svein-H. Strand) Annette Mjåvatn, Vestby Arbeiderpartis gruppeleder i kommunestyret, har meldt seg ut av partiet etter 15 års medlemskap. Årsaken skal være at et flertall i gruppa ikke lenger har tillit til henne som gruppeleder.

Det melder Vestby Avis. Mjåvatn har i noen måneder vært samboer med Fremskrittspartiets gruppeleder i Vestby kommunestyre, Kenneth Lien Steen.

Paret har vært åpen om sitt samboerskap, som har falt flere partifeller tungt for brystet når det kommer til politisk tillit.

Lien Steen er en hardtarbeidende og debattglad politiker på klar Frp-grunn. Han har tidligere arbeidet som ansatt på partikontoret i Oslo.

Kommunestyregruppa vil trolig allerede i morgen velge ny gruppeleder, mens Mjåvatn fortsetter som uavhengig representant.

“DET GJØR SVÆRT VONDT”

Hun sier til Vestby Avis at “det gjør svært vondt” å forlate et parti hun har tilbragt så mange år av sitt liv i.

Men hvor lenge Mjåvatn blir fristilt, gjenstår å se. Ryktene når i kveld LM om et strategisk “åpningstrekk”, og at representanten senere kan bli å finne i Frp-gruppa resten av perioden.

Som mange vil vite, har Vestby Ap i to tidligere perioder hatt et samarbeid med Frp som har sikret flertall i viktige saker for posisjonen.

SISTE: ‒ Jeg kommer aldri, aldri til å bli en del av Frp! Det understreker Annette Mjåvatn i en kommentar på min Facebook-side i kveld. SHS.