Med sterke familierøtter i Son og Hølen

(Publisert 28.07.22.) (Reporter Svein-H. Strand) Hun har offisiell adresse i Oslo, men sterke familierøtter både i Son og i Hølen, Sidsel Grue (bildet). På Olsok-dagen i morgen 29. juli holder hun sitt foredrag “Forandringer” i Son kulturkirke. Et foredrag basert på historien om Olav den Hellige – som seg hør og bør på en dag som denne.

MEN I DAG om familierøttene: Først om Sidsels farfar, Ragnvald Oliver Olsen. Han var fra 1918 til 1940 kaptein på D/S “Oscarsborg I”, som gikk i rutetrafikk mellom Son og Oslo.

Hennes far, Thorleif Grue, ble født i Son i 1920. I 1940 gikk Thorleif i lære i Oslo.

Han var blant passasjerene om morgenen 9. april 1940, da to tyske skudd foran baugen tvang “Borgen” til å snu. Ikke lenge etter avgang på rutetid kl. 06:50. De måtte ta med seg mange sårede soldater etter senkningen av slagskipet “Blücher” i Drøbaksundet.

KARL JOHAN HOLTER – KEMNER OG KUNSTMALER

Sidsels oldefar på morens side, Johan Holter, drev butikk der Son Kro er nå.

I “Son Kro-huset” ble da Sidsels morfar, Karl Johan Holter, født i 1870. Men – som mange vil vite – han havnet etter hvert i Hølen, som kemner og kunstmaler.

Karl Johan og mormor Amalie, født i 1891, drev både postkontoret og telefonsentralen hvor Hølen kunst- og bokkafe senere etablerte seg.

– Der i Holter-huset ble mor født i 1927. Jeg og broren min ble født i Oslo, men vi bodde i Holter-huset på den tiden. Etter at familien flyttet til Oslo, ble i mange år alle ferier tilbrakt i Hølen og i Son.

– Nå er pappas barndomshjem i Strandgata i Son et sted hvor jeg mer enn gjerne oppholder meg, smiler Sidsel Grue og poserer på verandaen, med utsikt til nærmeste nabo – den en gang så berømte og beryktede kunstmaler Carl Dørnbergers hus.

 

Visits: 154