Main Menu

juni, 2024

 

Hans Jacob Hansen om gamle dager og da han puttet sukker i bensinen til tyskerne 9. april 1940

Av journalist Einar Galaaen, Vestby Avis, Høstmagasinet, oktober 1983. (Republisert 20,06.24) (LM Arkivfoto/Sturla Strand) – Som niåring kjørte jeg brød fra Son til Hobøl. Blakken og jeg var like dovne. Vi stoppet halvveis. Blakken nappet gras, og jeg spiste markjordbær. Turen tok mange timer, den. – Og opphissede kunder skjelte deg huden full, da du kom fram? – Nei, dette var på 20-tallet. Vi ble ferdige til kvelden alle på den tida. Hans Jacob Hansen, tredje generasjon kolonialkjøpmann i Son, inntil han leide bort forretningen til Sonja Nyland i 1973, …

Les merHans Jacob Hansen om gamle dager og da han puttet sukker i bensinen til tyskerne 9. april 1940


Historien om MS «Santos» og MS «Spicas»

Av Reidar Johansen. Har også stilt bildet til disposisjon. (Fra LM 06.02.08) (Republisert 17.06.23) MS «Santos» var en tidligere engelsk minesveiper som ble bygget i Kanada og tjenestegjorde i England under 2. verdenskrig. Etter krigen ble MS «Santos» ombygget til havgående tauebåt ved Son Slip og Mekaniske verksted. MEN I 1951 SKJEDDE DETTE: Kaptein Alf Mortensen sendte MS «Santos» til Bergen for å hente sin nyinnkjøpte MS «Spica» til Son for restaurering. Unge Marcus var med på turen som matros. Turen til Bergen forløp uten problemer. Men på turen tilbake …

Les merHistorien om MS «Santos» og MS «Spicas»


Fire soningar utanfor Soon Manufaktur

(LM Arkivfoto) Fotograf ukjent. (Frå LM 02.03.10) (Republisert 17.06.24) Her er eit fotografi frå miljøet ved Son torg på slutten av 1950-talet. Eit makalaust historisk dokument aom Reidar Johansen har forsynt oss med! Men her og no ber vi om hjelp, for vi treng namna på dei fire mannfolka utanfor Per Chr. Strøm sitt Soon Manufaktur og Skredderverksted. Det er rett nok ikkje rikt med detaljar i motivet, men her er noko udefinerbart som flyttar biletet eit stykke mot kunstfotografiet. Var det ikkje meint sånn, så blei i alle fall …

Les merFire soningar utanfor Soon Manufaktur


«Kun» – ikke fullt så smittsomt lenger?

(Publisert 16.06.24) Feil eller overdreven bruk av adjektivet «kun» kan kanskje leses og høres litt mindre nå enn for ikke lenge siden. Da kunne det periodevis se ut som at det var smittsomt. Noe det kanskje, i overført betydning, også var for enkelte medier og journalister som ikke hadde «vaksinert» seg. For  eksempel ved å lese LMs verste eksempler. Som – i en ulykkesmelding på internett – at «hun ble kun 15 år». Uansett – det greie adverbet «bare» står fortsatt i bokmålsordlista, dere! Mens «kun» kan brukes som en …

Les mer«Kun» – ikke fullt så smittsomt lenger?


Fra en fagkonferanse for journalister

(Publisert 16.06.24) (Fra fagbladet Journalisten.no) – Man mister litt troen på menneskeheten når man ser så mange idioter. Det sier video- og sosiale medieransvarlig i OA, Marthe Stenberg, når hun beskriver det offisielle nachspielet som foregikk på lørdagen under Skup-konferansen i Tønsberg. (Norsk Journalistlags 2024-konferanse, red. anm.) Hele episoden er preget av en svært uformell og humoristisk tone.   – Var det mye idioti, er oppfølgingsspørsmålet fra med-podkaster Bardha Konjuhi: – Ring på fing, det spiller ingen rolle dét når man er på konferanse, si, svarer en leende Stenberg. – Etter …

Les merFra en fagkonferanse for journalister


Isproduksjon var en viktig næringsvei

ILLUSTRASJONSFOTO: Kolåstjernet. En bekk på Kolås gård ble demmet opp. Dermed ble tjernet dannet som isdam. Fra 1912 og helt til slutten av 1960-tallet var dette drikkevannkilde for de fleste i Son. (LM Arkivfoto/Sturla Strand) Isproduksjon var en viktig næringsvei for Son i andre halvdel av 1800-tallet og de første årene av 1900-tallet. Også andre steder langs fjorden ble det produsert og eksportert is.  (Fra LM 12.06.21) (Republisert 15.06.24) De fire tjernene Stavnestjernet, Kolåstjernet, Breviktjernet og Tørrtjernet var opprinnelig kunstige dammer som ble anlagt for isproduksjonen. På nettsiden lokalwikipedia.no ligger …

Les merIsproduksjon var en viktig næringsvei


Ekte KJÆRLIGHET i nabolaget!

(Foto: Sturla Strand) Når jeg tenker på avdøde Hans Jacob Hansen, soning til tusen, så tenker jeg selvfølgelig på kjøpmannen som til sin siste arbeidsdag holdt ut i den gammeldagse kolonialforretningen i Thornegården fra hollendertiden. Av Svein-H. Strand   (Republisert 14.06.24) Bak en bred, lang og solid tredisk sto han og damene som hjalp til med å få de tungvinte hjulene til å gå rundt. Ved disken bestilte du det du skulle ha. På disken kom det, og den minste ting med pris ble sirlig skrevet ned på blokka og …

Les merEkte KJÆRLIGHET i nabolaget!


En ekstra Facebook-side

Replicaen «Briannia of Cowes» etter ankomst til Sonskilen på en sen sommerkveld (LM Arkivfoto/Sturla Strand) (Publisert 13.06.24) Redaktøren har nå mer eller mindre akseptert at han har to Facebook-sider. Hovedsiden under fullt navn har fullt hus med 5000 Fb-venner fra fjern og nær. Pluss over 800 følgere. For et års tid siden ble det opprettet en ekstraside – også under fullt navn (men med romertall II bak) som nå omsider skal oppdateres. Siden har et stort og fint toppbilde av seilskuta «Britannia of Cowes». Dette er replicaen av den originale …

Les merEn ekstra Facebook-side


1945: KRONPRINS OLAV besøker Mosjøen

Kronprins Olav i Mosjøen, 26. juli 1945, visiterer soldater i byen. Fotograf: Sigvald Johnsen. Bildet eies av Helgeland Museum. (Fra digitaltmuseum.no) (Publisert 11.06.24) (Oppdatert 12.06.24, senest 13:21) (Av Svein-H. Strand) Daværende kronprins Olav besøkte flere steder i Nord-Norge ikke lenge etter frigjøringen i 1945. Han reiste i sine militære tjenesteklær, slik vi kan se på disse unike bildene fra hans besøk i Mosjøen, der IR 14 (Infanteriregiment nr. 14), Helgelands-regimentet, var lokalisert. Byen var standkvarter for tyske avdelinger fra mai 1940 – og etterlot seg en rekke brakker. De fleste …

Les mer1945: KRONPRINS OLAV besøker Mosjøen


UKENS LM-BILDE

Views: 14


Litt pc-krøll ved ukestart

(Publisert 10.06.24) (Oppdatert 17:15) Redaksjonen har siden i går vært rammet av interne problemer for programvaren i vår Pc. Det gjelder blant annet for redigering og publisering – i det overordnede Styringspanelet. Her legges også føringer for hvordan og hvor stoffet blir vist for leserne. Hva vi selv kan gjøre, håper vi å finne ut av i dag. Om nødvendig er det sikkert hjelp å få hos vårt tekniske vertskap. Selv om deres ansvar gjelder selve WordPress-publisereren, ikke Pc-en der denne er installert. PS. I ettermiddag ser det ut som …

Les merLitt pc-krøll ved ukestart


Den historiske Laksa-aksjonen

(Publisert 09.06.24) I august blir det 80 år siden det som i ettertid er blitt kalt Laksa-aksjonen i Son. Da en gruppe norske motstandsmenn sprengte tankene fylt med olje som de tyske okkupasjonsstyrkene trengte til sin virksomhet i distriktet. Ingen menneskeliv gikk tapt i aksjonen, og sabotørene ble ikke tatt. Ifølge Odd Svendsen, som deltok i aksjonen, hadde de norske vaktene på anlegget klart å komme seg fri etter eksplosjonene. Tyskerne trodde derfor at de var medskyldige. Og de skal ha blitt sendt til fengselet som var opprettet på Grini …

Les merDen historiske Laksa-aksjonen


Sommernetter i Son

Sommernettene i Son, de deilige og passe lange, er sjelden eller aldri like, sett fra min utsikt mot nord i 2.etasje hos oss på Nøtteløkka. Views: 119


Nye faktura-rutiner kommer

(Publisert 06.06.24) Kanskje ikke den største – men i hvert fall den viktigste endringen i år for driften av Lokalmagasinet.no. Det har med økonomi å gjøre. Som våre reklame-kunder nok har registrert, så er det lenge siden de har fått en faktura for siste periode med liggetid. Altfor lenge siden. Det har også tidligere gått litt «i rykk og napp» med dette. Sånn kan vi ikke ha det lenger med penger. At de bare går ut, mens ikke noe kommer inn. Årsaken er «hjemmesnekra» fakturaer som var greie nok å …

Les merNye faktura-rutiner kommer


Hvor ble det av «Windjammer»-prosjektet i Son?

(Fra LM 01.08.07) (Republisert 06.06.24) Foreningen Windjammer i Son arbeider ufortrødent videre med å få finansiert og bygget et skoleseilskip for funksjons-hemmede som skal ha base i Son. Nå er foreningen igjen oppe og går med sin hjemmeside, melder sekretær Jon E. Angvik til Lokalmagasinet.no. Lokalmagasinet.no arbeider på sin side med å få oppdatert Windjammer-seksjonen som du ser starten på nedenfor. Redaksjonen ser fram til å videreføre et positivt samarbeid, som ble innledet da Windjammer-kontoret ble opprettet for tre år siden.  Slik er skuta tenkt å skulle bli Som første …

Les merHvor ble det av «Windjammer»-prosjektet i Son?


Da soningene trengte en «muddringskum» fra Moss

(Illustrasjon: LM Arkivfoto) Vi kan i dag presentere en unik utskrift fra det lokale havneregime tilbake til 1777. Soons Havnevæsen lå da – slik det også har vært i vår tid – som en forvaltningsenhet i linjen under havnemyndigheten i Moss. Dokumentet kom fra vår leverandør av lokal skipshistorie med mer, Reidar Johansen. Det er en avskrift av et utdrag fra møteprotokollen for Moss Havnecommission den 29. august 1777, og som gjelder en presserende havnesak i Soon. Selve dokumentet er dessverre ikke lenger å finne i arkivet vårt. Men vi …

Les merDa soningene trengte en «muddringskum» fra Moss


Nils Kjær – i en klasse for seg

(Publisert 04.06.24) Nils Kjær regnes som en av de fineste kåsørene og essayistene i den norske presse. Carl Just, grunnleggeren av norsk journalistutdanning, har i boka ”Avisen og journalisten” (Ernst G. Mortensens Forlag 1968) en kort, men svært dekkende omtale av Kjærs skrivekunst. Just setter Kjær i en klasse for seg, sammen med Gunnar Heiberg, innen denne sjangeren i norsk litteratur. Begge arbeidet tidvis som journalist. Det gjorde også Sven Elvestad, som både var en mesterintervjuer og en fremragende essayist og kåsør. Carl Just skriver: ”Kjærs kåserier, som han kaller …

Les merNils Kjær – i en klasse for seg


0
0
0
0
1