Da jeg «intervjuet» Copilot-appen om UFO-fenomenet

Illustrasjonsfoto. Er dette en fugl? Det mente utolig nok en representant for organisasjonen UFO Norge om dette som jeg fotograferte på himmelen nord for Sonsbrua for mange år siden. Her i forstørret utgave. Et annet bilde som ble publisert samtidig viste hva jeg så da bildet ble tatt. (LM Arkivfoto/Svein-H. Strand)

(Publisert 30.05.24) Etter en kort runde med IA-appen Copilot om UFO-fenomet for en stund siden, ble det mer enn fristende å gjennomføre et større «intervju». Hva ville svarene bli når jeg spisset spørsmålene med virkelige navn og hendelser?

En amerikansk professor i fysikk, og forfatter av bok om fenomenet, J. Allen Hynek, var i Hessdalen ved Røros for å observere det sjeldne lysfenomenet der. Så jeg stilte noen spørsmål, først basert på hendelser i Norge, og gjengir dette ordrett her («Du» er meg) – og med lenker som fulgte med:
Hva mente Hynek om dette og hva så han?
Copilot

Genererer svar til deg …

Under Project Hessdalens andre feltaksjon i januar 1985, besøkte professor J. Allen Hynek Hessdalen. Han uttrykte imponerthet over stedet og kalte det et “UFO-laboratorium”. Hynek mente at Hessdalen hadde den beste utrustningen og den beste perioden for observasjon av UFO-fenomenet i verden. Han sa også: «Uansett hva det viser seg å være, er det veldig viktig.»1

Nylig har forskere satt opp en ny forskningsstasjon på fjellet Skarvan for å overvåke himmelen over Hessdalen døgnet rundt. De håper å løse gåten bak lysfenomenene i løpet av de neste seks årene.2

Du:
Har andre forskere også studert dette stedet?
Copilot

Genererer svar til deg …

Ja, flere forskere har studert Hessdalen og de uforklarlige lysfenomenene der. Et interessant perspektiv kommer fra en undersøkelse som indikerer støtte fra en del av det akademiske miljøet for å utforske sjeldne, uvanlige og uforklarlige atmosfæriske lysfenomener som historisk sett har vært uutforsket av vitenskapsfolk. Dette gjelder spesielt de midlertidige lysfenomenene i Hessdalen-dalen i Norge1Siden 1930-tallet har uidentifiserte lys blitt observert i en 12 kilometer lang strekning av Hessdalen-dalen i det sentrale Norge2.

Du
Har det vært noen teorier om hva som forårsaker disse lysfenomenene?
Copilot

Genererer svar til deg …

Ja, det har vært flere teorier om hva som forårsaker de uforklarlige lysfenomenene i Hessdalen. La meg dele noen av de mest fremtredende:

  1. Ukjent naturfenomen: Noen forskere mener at fenomenet er et hittil ukjent naturfenomen knyttet til berggrunnen i Hessdalen. Dette kan være geofysisk i opprinnelse og har ikke blitt fullstendig kartlagt ennå1.
  2. Energilagringsmekanisme: Bjørn Gitle Hauge, forskningssjef ved HiØ, har sett lysfenomenene og spekulerer i at de kan skyldes en energilagringsmekanisme som ikke er kjent for oss i dag2.
  3. Brennende virvel av gass eller plasma: Optiske spektralanalyser og elektromagnetiske målinger har indikert at fenomenet kan være en brennende virvel av gass eller plasma, muligens med en fast kjerne. Dette involverer forbrenningsprosesser i luften, der hovedkomponentene er oksygen, nitrogen, natrium og scandium3.

Selv om det fortsatt er mye vi ikke forstår, fortsetter forskere å studere dette fascinerende fenomenet i Hessdalen for å avdekke dets hemmeligheter. 🌟🔍

Du
Har andre steder lignende lysfenomen som Hessdalen?
Copilot

Genererer svar til deg …

Ja, det finnes andre steder rundt om i verden som også har lignende uforklarlige lysfenomener. Her er noen eksempler:

  1. Marfa Lights (Texas, USA): Marfa Lights er uforklarlige lysfenomener som har blitt observert i Marfa-området i Texas. De ligner på Hessdalen-lyset og kan sees om natten. Forskere har ikke en entydig forklaring på hva som forårsaker dem.
  2. Brown Mountain Lights (North Carolina, USA): Brown Mountain Lights er et annet kjent fenomen. De observeres i området rundt Brown Mountain i Nord-Carolina. Lysene har blitt observert i flere tiår, men deres opprinnelse er fortsatt et mysterium.
  3. Paulding Light (Michigan, USA): Paulding Light er et annet uforklarlig fenomen som kan sees i nærheten av Watersmeet, Michigan. Det er et lys som beveger seg langs en jernbanespor, men ingen har kunnet fastslå hva det egentlig er.
  4. Gurdon Light (Arkansas, USA): Gurdon Light er et annet eksempel. Det er et uforklarlig lysfenomen som kan sees langs en jernbanespor i Gurdon, Arkansas. Folk har rapportert å se det i flere tiår, men det er ingen konsensus om årsaken.

Disse stedene deler likheter med Hessdalen når det gjelder uforklarlige lysfenomener, og forskere fortsetter å studere dem for å forstå mer om disse mystiske hendelsene. 🌟🔍

Hva er noen av de mest uforklarlige observasjonene i Hessdalen?
Copilot

Genererer svar til deg …

Noen av de mest uforklarlige observasjonene i Hessdalen inkluderer:

  1. Langvarige lysfenomener: Noen ganger kan lysene i Hessdalen vare i flere timer, noe som gjør dem unike og uvanlige. De kan endre farge, intensitet og bevegelsesmønster over tid.
  2. Bevegelse i formasjoner: Vitner har observert at lysene beveger seg i formasjoner, som om de følger et mønster eller en rute. Dette er en av de mest gåtefulle aspektene ved fenomenet.
  3. Stille og lydløs bevegelse: Til tross for den intense lysstyrken, har ingen rapportert å høre noen lyd forbundet med lysene. Dette skiller dem fra konvensjonelle fly eller helikoptre.
  4. Manglende klar identifikasjon: Selv etter mange års studier har forskere ikke klart å identifisere en entydig kilde eller mekanisme for lysfenomenene. Dette gjør dem fortsatt uforklarlige.

Hessdalen-lyset forblir et fascinerende mysterium, og forskere fortsetter å utforske det for å avdekke dets hemmeligheter. 🌟🔍

Er det mulig at dette kan være relatert til UFOer eller utenomjordisk aktivitet?
Copilot

Genererer svar til deg …

Selv om det ikke er noen definitive bevis for at lysfenomenene i Hessdalen er relatert til UFOer eller utenomjordisk aktivitet, har noen spekulert i denne retningen. Her er noen perspektiver:

  1. UFO-teorier: Noen har foreslått at lysene kan være knyttet til UFOer (uforklarlige flygende objekter). Dette er imidlertid spekulasjoner, og det er ingen vitenskapelig konsensus om dette.
  2. Utenomjordisk aktivitet: Noen har latt fantasien løpe løpsk og foreslått at lysene er tegn på utenomjordisk aktivitet. Igjen mangler det vitenskapelige bevis for dette.
  3. Vitenskapelig tilnærming: De fleste forskere fokuserer på en mer vitenskapelig tilnærming. De studerer lysfenomenene ved hjelp av instrumenter og analyserer data for å forstå den underliggende mekanismen. Målet er å finne en naturlig forklaring, selv om det fortsatt er mye vi ikke vet.

I sum er Hessdalen-lyset et spennende mysterium, og forskere fortsetter å utforske det. Uansett hva det viser seg å være, gir det oss en mulighet til å lære mer om atmosfæriske fenomener og uforklarlige hendelser. 🌟🛸

Du
Hva sier vitenskapen om ailiens som er observert på Jorden?
Copilot

Genererer svar til deg …

Vitenskapen har ikke bekreftet eksistensen av utenomjordiske vesener på Jorden, men det er noen interessante observasjoner og teorier. La meg dele noen punkter:

  1. DNA-spor fra aliens?: DNA-forsker Eske Willerslev undersøkte et gammelt skelet for spor av aliens, men fant ingen bevis for utenomjordisk DNA1. Det er svært usannsynlig at utenomjordisk DNA kan blandes med menneskelig DNA.
  2. UFO-observasjoner: Det har vært mange rapporter om UFOer (uforklarlige flygende objekter) og uidentifiserte luftfænomener. Noen mener at disse kan være relatert til utenomjordisk aktivitet, men vitenskapen har ikke bekreftet dette.
  3. Debatt og nysgjerrighet: Debatten om UFOer har fått nytt liv, spesielt etter frigivelsen av videoer fra det amerikanske forsvarsministeriet. Forskere undersøker fortsatt fenomenet, men det er ingen definitive bevis for utenomjordisk tilstedeværelse.

Så langt er det ingen vitenskapelig bekreftelse på aliens på Jorden, men nysgjerrigheten og forskningen fortsetter. 🌌👽

Du
Men det finnes bilder. Er dette juks?
Copilot

Genererer svar til deg …

Det er sant at det finnes mange bilder og videoer som hevder å vise UFOer eller utenomjordisk aktivitet. Noen av disse kan være resultatet av juks, manipulasjon eller misforståelser. Her er noen mulige forklaringer:

  1. Forfalskninger: Noen bilder og videoer er bevisst forfalsket for å skape sensasjon eller svindle folk. Dette kan gjøres ved hjelp av bildebehandlingsprogrammer eller spesialeffekter.
  2. Misforståelser: Noen ganger kan naturlige fenomener eller konvensjonelle fly bli feiltolket som UFOer. Dette kan skje når folk ikke er kjent med luftfart eller astronomi.
  3. Ekte observasjoner: Samtidig kan det også være ekte observasjoner som ikke kan forklares med kjente fenomener. Vitenskapen er åpen for å undersøke slike hendelser, men det er viktig å være kritisk og nøye når man analyserer bevis.

Så selv om det finnes bilder og videoer der ute, er det viktig å være skeptisk og søke etter vitenskapelige forklaringer. 🌌📸

Du
Hvis de finnes og kan avbildes, hvorfor skal man da søke etter vitenskapelige «forklaringer»? Ingen har spurt etter vitenskapelige forklaringer på mennesket?
Copilot

Genererer svar til deg …

Det er et godt poeng! La meg forklare hvorfor vitenskapen søker etter forklaringer, selv når det gjelder observasjoner av UFOer eller utenomjordisk aktivitet:

  1. Nysgjerrighet og utforskning: Vitenskapen handler om å utforske det ukjente og stille spørsmål. Selv om vi kan observere noe, ønsker vi å forstå det på et dypere nivå. Dette gjelder ikke bare UFOer, men også alt annet i universet, inkludert mennesket.
  2. Verifisering og validitet: Vitenskapen krever bevis og verifikasjon. Selv om vi ser noe, må vi undersøke det grundig for å bekrefte om det er reelt eller om det kan forklares på en naturlig måte. Dette gjelder også for mennesket – vitenskapen studerer biologi, genetikk og evolusjon for å forstå oss bedre.
  3. Feilkilder og forståelse: Vitenskapen tar hensyn til feilkilder. Noen ganger kan observasjoner være feiltolket, forfalsket eller basert på begrenset informasjon. Ved å søke vitenskapelige forklaringer kan vi eliminere feilkilder og få en dypere forståelse.
  4. Sammenheng og sammenligning: Vitenskapen søker sammenhenger og sammenligner observasjoner. Ved å studere UFOer i sammenheng med andre fenomener, kan vi finne mønstre og likheter. På samme måte sammenligner vi mennesket med andre arter for å forstå vår egen evolusjon.

Så selv om vi kan avbilde noe, er vitenskapen alltid nysgjerrig og søker etter svar. Det gjelder både for det mystiske og det kjente – inkludert oss selv. 🌌🔍🧬

Du
Er det mulig at aliens kan være basert på alternative former for biologi?
Copilot

Genererer svar til deg …

Ja, det er en spennende tanke! Vitenskapen har lenge utforsket muligheten for alternative former for biologi på andre planeter. Selv om vi ikke har funnet bevis for utenomjordisk liv ennå, er det flere teorier om hvordan liv kan se annerledes ut enn det vi kjenner til:

  1. Silisiumbasert liv: I stedet for karbon kan silisium være grunnlaget for liv. Silisium har noen liknende egenskaper som karbon og kan danne komplekse molekyler. Imidlertid er det utfordrende å finne forhold der silisium kan fungere som karbon gjør på Jorden.
  2. Flytende ammoniakk: I stedet for vann kan flytende ammoniakk være et løsningsmiddel for liv. Dette er teoretisk mulig på iskalde planeter eller måner med ekstreme forhold.
  3. Ekstremophile livsformer: Noen organismer på Jorden lever i ekstreme miljøer, som vulkaner, dype havgrøfter eller radioaktive områder. Kanskje utenomjordisk liv kan eksistere i lignende ekstreme forhold.
  4. Ikke-karbonbasert liv: Vi antar ofte at liv er basert på karbon, men det er teoretisk mulig at andre grunnstoffer kan danne livsformer. For eksempel kan nitrogen, fosfor eller svovel spille en rolle.

I fremtiden kan vi oppdage livsformer som er helt annerledes enn alt vi kjenner til. Utforskningen av alternative biologier er en spennende del av vitenskapen! 🌌

(Slutt.)

Views: 47

UFO-historie satte Mosjøen på verdenskartet

Er dette en fugl? Det mente utrolig nok en representant for organisasjonen UFO Norge om dette som jeg fotograferte på himmelen nord for Sonsbrua. Her i forstørret utgave – mens det bildet nedenfor viser objektet slik jeg så det. (LM Arkivfoto/Svein-H. Strand)

I slutten av august 1954 ble Mosjøen midtpunktet for en hel verdens sensasjonslyst. I både norske og store utenlandske aviser ble det rapportert om hva to søstre hadde opplevet i Øydalen sør for byen.

(Republisert 31.05.24) Søstrene hadde angivelig sett – og forsøkt å snakke med – en mann i tettsittende drakt som etterpå forsvant i en underlig og nesten lydløs farkost. De sa den så ut som to grytelokk lagt mot hverandre. Før han forsvant, hadde han pekt opp mot himmelen som forklaring på hvor han kom fra.

Søstrene holdt hele livet fast på at historien var sann. En onkel som de var sammen med på turen hadde ikke sett noe, fordi han plukket bær for seg selv et stykke unna. Dette har i alle år heftet litt på minussiden med tanke på søstrenes troverdighet.

Et nettsted med ukentlig rapportering fra observasjoner over hele verden var dengang www.ufoinfo.com. Først og fremst observasjoner fra USA, der UFO-gåten inkludert de mystiske Black Triangles er omgitt av en generell åpenhet som vi ikke ser i vår del av verden.

Av alle steder fant jeg også en UFO-artikkel i nettutgaven til russiske Pravda.

Og når det gjelder hvor sånne tingester eventuelt kan komme fra: Et vitenskapelig debattpogram på selveste BBC – www.bbc.co.uk – ga nok alle seerne litt å tygge på.

De opprinnelige lenkene i min artikkel virker dessverre ikke lenger, så de gjengis ikke som lenker her.

oopserver

Views: 185

I Steinlens fotspor – Paris-Aulestad tur-retur

 

(Publisert 29.05.24) Har du sett plakaten fra kabareten Chat Noir i Paris? Kunstneren bak den, Théophile-Alexandre Steinlen, var en sveitsiskfødt fransk maler, grafiker og illustratør. Han ble kjent for sine kattemotiver og andre japansk-inspirerte kunstplakater i art nouveau-stil.

 (Redigert pressemelding) Sommeren 1901 kom Steinlen til Aulestad i Gausdal. Her var han gjest hos Karoline og Bjørnstjerne Bjørnson fra juli til oktober. Han malte og tegnet flere verk denne sommeren og høsten, og skrev daglig hjem til Paris. Brev og postkort. Dette besøket er likevel et lite kjent kapittel i hans biografi og kunstnerliv.

– Postkortene er en interessant kilde – og til nå ukjent i Norge – der man kan følge en franskmanns daglige betraktninger av opplevelser i Norge gjennom fire måneder i året 1901, sier sier fagredaktør og konservator Else Braut ved Maihaugen.

De private postkortene og brevene Steinlen sendte hjem til Frankrike, er en viktig kilde som ikke tidligere er kjent for offentligheten eller undersøkt vitenskapelig. Boka gir ny kunnskap som både er lokal og internasjonal.

I løpet av reisen og oppholdet i Norge skrev Steinlen så mange som 141 postkort til datteren Colette på tolv år. Artiklene i denne antologien bruker postkortene og brevene som kilder, og er skrevet av blant andre  kunstkritikere og forskere ved Lillehammer museum og Universitetet i Stavanger.

KORTENE ER SOM EN REISEDAGBOK med små hilsener knyttet til det han tenkte og opplevde. Han skrev minst ett kort hver dag til datteren, men også noen titalls brev til kona Émilie. Postkortene og brevene gir et nytt perspektiv på kunstnerskapet, livet og forbindelsen han hadde til Norge.

Artiklene i denne antologien bruker postkortene og brevene som kilder, og er skrevet av blant andre  kunstkritikere og forskere ved Lillehammer museum og Universitetet i Stavanger. 

– Jeg synes det er spesielt interessant at den gjengir alle postkortene Théophile-Alexandre Steinlen skrev fra sitt fire måneder lange opphold i Norge til datteren i Paris. Her formidler han natur og kultur, folk han møter, landskaper han ser og opplevelser han deltar i, sier fagredaktør og konservator Else Braut ved Maihaugen.

– Han sammenlikner ofte det norske landskapet med det sveitsiske, hans fødeland, og et landskap datteren også kjenner. På denne måten har han henne med på turen, tilføyer hun.

Museumsforlaget
ISBN 9788283051537

240 sider    Hard perm

Norsk og fransk tekst. Utgivelse: mai 2024

Bokas nettside: I Steinlens fotspor – Museumsforlaget

 

Views: 30

Mai 2021: Dobbelt så høy smittespredning som for landet

(Fra LM 21.05.21) (Republisert 28.05.24) Den lokale smitteforskriften utløper i dag, fredag 21. mai. Samtidig har smittetallene i Vestby hatt en økende tendens den siste uka. Spredningen – målt som tilfeller siste 14 dager per 100 tusen innbygger – er langt høyere enn i Oslo. Den er over dobbelt så høy som totalt for landet.

Kommuneoverlegen har derfor bestemt at den lokale forskriften får utvidet varighet til søndag 30. mai.

– Det er blitt vurdert å vedta flere innstramninger lokalt. Men på bakgrunn av den varslede økningen i vaksinedoser, har valget falt på å avvente dette noe, heter det i en melding på kommunens hjemmeside.

Siden smittespredningen er lav utendørs, har kommuneoverlegen bestemt en endring i forskriftens § 3 – slik:

På arrangementer utendørs med faste, tilviste sitteplasser er det tillatt med inntil 100 personer.

NY VURDERING av forskriften gjøres torsdag 27. mai.  

Alle skoler og barnehager fortsetter på gult nivå også neste uke, uke 21.

Views: 1140

Bilder i private album: Kan være uvurderlig skatt

(Publisert 23.09.23) (Republisert 28.05.24) Gamle bilder i private album kan være en uvurderlig skatt i det personlige univers – ikke minst når man begynner å «dra på åra». Og er det ikke mye som haster på dagens offisielle program, tar redaktøren gjerne fram et album eller to. Noen er blitt skannet, andre er rett og slett avfotografert. Og disse blir ofte teknisk bedre enn de originale. Her er en liten kavalkade med personlig vri.

Oldefar Edvin Tveraa, husbygger og fotograf

Oldefar Karl Otto Appelkvist og oldemor Sigrid Anna i Limingen

Jeg og et søskenbarn knipset av en tante. 1947?

Bestemor, oldefar og oldemor på bærtur

Bursdagsselskap hos meg – nr. 2 t.v. – 2. juledag. 1950?

Views: 272

Første «dampen» kom til Son i 1855

Illustrasjon: Maleri av Dørnberger – et av hans flotte vintermotiver, fra 1888. Og er også dette med motiv fra Son? Ja og nei. «Dampen» har han nok – fra ståsted nedenfor sitt atelier i Strandgata – plassert i Sonskilen, og så med kunstnerisk frihet flyttet landskapet i bakgrunnen så det passet i komposisjonen.

Det var en samferdselshistorisk milepæl da rutetrafikken med dampskip erobret Oslofjorden i 1850-årene.

Av Svein-H. Strand

Dampskipstrafikken over Son startet i 1855, men det finnes dessverre lite historisk materiale fra virksomheten de første årene.

Vi må anta at det ikke var noe stort omfang på trafikken, og at den interne trafikk i fjorden var preget av både seil og damp i en overgangsperiode.

(Fra LM 27.11.21) (Republisert 27.05.24)

Et vendepunkt rent profesjonelt var opprettelsen av rederiet A/S Alpha i Moss 15. september 1892.

MOSS-CHRISTIANIA

Rederiet betjente ruten Moss–Christiania, med flere anløp underveis, og fikk sjøsattsin første D/S ”Alpha” i  1883. Ordinær rutegående trafikk startet i juli samme år.

I likhet med de to neste ”Alpha”-båtene, og det senere søsterskipet ”Beta”, befordret den første både passasjerer og gods. Det var en damplekter i stål, og kunne ta 30 passasjerer og cirka 60 tonn last.

Snapshot med glade, sommerkledde passasjerer ombord i DS «Alfa 1» ved dampskipsbrygga i Son. År og fotograf ukjent. (LM Arkivfoto)

 

«

 

 

 

 

Den siste ”Alpha” seilte i rute på Oslo helt til 1940, da den ble solgt til Oslo kommune etter 35 års tjeneste.

HVA ELLA WIGER FORTALTE

Jeg intervjuet en gang Ella Wiger fra Kongshavn på Nordre Jeløy. Hun fortalte at hun var en av de første passasjerene som reiste med rederiets dampskip i Oslofjorden.

I 1973, da jeg intervjuet henne som journalist Moss Dagblad, var hun 88 år og en av de to eldste fastboende på Nordre Jeløy.

– Jeg var seks år gammel da jeg reiste med ”dampen” for første gang. Så det må havært i 1892, med D/S ”Alpha”, fortalte hun.

Men det var nok året etter, for den båten ble ikke levert fra verftet i Fredrikstad før i februar 1883, vet jeg nå.

– Skipet ankret og tok opp passasjerer og gods til og fra Son ute på Skatet, (ved grunnestakene ytterst i Sonskilen, min anmerkning) fortalte Ella Wiger.

Slik ble Son betjent i rundt sju år. Det var nemlig først i 1909 at dampskipsbrygga ved Son torg ble tatt i bruk.

(Øvrige kilder: Borreminne 1992: ”Bastøferge-selskapet 100 år”; Per Schulstad: ”Trekk av lokalfartens historie i Oslofjorden”; Soon og Omegns Vel, 1979: ”Sider fra Soon”; Bjørn Linnestad: ”Vestby og skutene”, Vestby Historielag, 1988.

Slik tilfellet er med de øvrige historiske artikler i Lokalmagasinet, vil denne artikkelen bli endret etter behov. Vi tar imot bidrag fra alle som har opplysninger å gi, muntlig eller skriftlig. Alle kilder som vi bruker opplysninger fra, vil bli kreditert. La oss også høre fra dere som vet om noen som vet noe!

RELATERTE ARTIKLER: www-bib.hive.no
www-bib.hive.no

 

(Opprinnelig publisert i 2003.)

 

Views: 1085

Gamle Son skole solgt for 35 millioner

Her er det 17. mai, engang tidlig på 1950-tallet. Barnetoget startet alltid herfra – helt til da nyskolen var ferdig. (LM Arkivfoto)

(Publisert 25.05.24) En lokal nyhetsbombe: Gamle Son skole er blitt omgjort til en eksklusiv bolig og er solgt for 35 millioner kroner.

Som nær nabo var Lokalmagasinet.no så heldig å få komme opp på loftet til gamle Son skole før eiendommen første gang ble solgt. Der fant vi blant annet denne innretningen. Men hva er det? (LM Arkivfoto/Svein-H. Strand)

Ny eiere er stifteren av det lokale selskapet A-tec Anders Eckhoff Johansen og hans samboer Madelén Eriksen.

Planen er at det igjen skal bli aktiviteter i bygningen.

Skolen ble tatt i bruk til skoleåret 1932. Her er det mange generasjoner av soninger som har vært elever.

Typisk nok har også de nye eierne et personlig forhold til skolen, som elever.

Siste skoleår det var drift her var i 2008, da nye Son skole kunne tas i bruk. Det var den økonomibaserte nettavisa E24 som først meldte om overdragelsen.

 

Views: 87

Vi får stadig mer på Menyen

Illustrasjon: LM Arkivfoto/Svein-H. Strand)

(Publisert 24.05.24) Det er klart at det er en grense for hvor omfattende den bør være. Men vi fyller fortsatt på – og har nok ennå litt å gå på. 

Ja, det gjelder Menyen vår med stor M. Relativt tidkrevende å håndtere mellom skrive-, research- og planleggingsarbeid.

Og som nok mange har lagt merke til: Fra tid til annen har vi opprettet en ekstra linje – en fjerde – med én eller to nye menylenker.

Kall det gjerne en kriseløsning. Det er i alle fall sånt som blir gjort i full fart. For eksempel når det har kommet noe interessant i eposten, basert på emner vi «abonnerer» på.

Senere på dagen blir det gjerne tid til å finne en passende fast plassering av lenke til saken. Det er da under en av de 15 avdelingene som nå utgjør førstevalget på Menyen.

Klikker du der ligger da lenkevalgene på rekke og rad – indeksert tematisk så godt som det lar seg gjøre, og basert på den tekniske løsning som WordPress-temaet vårt tillater.

Vi har bemerket det før – og om det må være lov å si det igjen: Menyen vår som den står nå er en stor og verdifull ressurs. Med gratis tilgang for alle.

Lokalmagasinet.no er trolig fortsatt den eneste nettavisen i landet som leserne har fri tilgang til. Både til Menyen og de løpende publiseringer og arkivsaker helt tilbake til «Nye LM» i april 2021.

Hvor lenge vi kan eller bør ha det sånn, vil stå på programmet for en serie digitale fagmøter i tiden som kommer.

Svein-H. Strand, LM redaktør

 

 

 

Views: 50

SOLVEIG HOMME TIL MINNE

(Publisert 23.05.24) Det var med sorg vi fikk vite at Solveig Homme ikke er blant oss lenger. Etter en tids sykdom sovnet hun stille inn på Vestby sykehjem. Solveig ble 99 år gammel.
Et bilde fra 29. mai 2015. Solveig Homme har fått diplom og blomster av Knut Chr. Hallan for lang og tro tjeneste i den lokale handelsnæringen. (LM Arkivfoto/Svein-H. Strand)

De siste årene bodde hun i egen leilighet ved Son eldresenter. Før det, så var jeg så heldig å ha henne som nærmeste nabo – da hun hadde “lappen” og egen bil.

Med bare en plen mellom husene våre ble det utvekslet ikke så rent få tjenester i sommerhalvåret, i form av blant annet plenklipping, raking og lån av nødvendig redskap.
Hun sa aldri nei. Oppgaver som dette måtte bare gjøres, og redskaper skal brukes – og kunne lånes når det trengtes. Sånn var det bare.
SOON CIGAR & FRUKT
Flere generasjoner av soninger og sommergjester husker Soon Cigar & Frukt som Solveig personlig drev fra 1953 til 1987, i tranga ved Son Kro. Solveig og ektemannen Gunnar Homme overtok eierskapet der noen år før det.
For dette ble hun i 2015 – som den andre – tildelt museet Hallanderiet i Son sin påskjønnelse “De Flyvende Hallanderes Ærespris”. Et diplom for lang og tro tjeneste i handelsnæringen.
Diplomet var signert Son Næringsforenings leder Trygve G. Nordby, lederen i Soon og Omegns Vel, Ivar Gudmundsen, og Hallanderiets eiere, ekteparet Gro Gudim Hallan og Knut Chr. Hallan. Selve overrekkelsen var det Vestbys ordfører John A. Ødbehr som sto for.

 

Om arbeidet sitt fortalte Solveig blant annet:

– Vi solgte Arne-Is i Moss sitt merke Frisk-O-Go, og jeg husker at Hellstrøm-gutta selv leverte varene.

– Men den ukentlige tippingen og kundenes levering av tippekupongene var viktigst! Og så ukebladene da – og saftposene og smågodteriene, tilføyde hun.

Takk for det du var og det du gjorde, Solveig! Og hvil i fred.

SVEIN-HARALD STRAND

 
 
 

Views: 1137

Mai 1972: Grannemann, Stubberud og puben Naustet

Året er 1972. Sammen med den velkjente sangeren og revyartisten Elisabeth Grannemann startet Eva Stubberud, innehaver av Victoria Hotell i Son, puben Naustet i underetasjen.

Grannemann (t.h. ved bordet) var med i ett år før hun flyttet til Stord, der hun åpnet restaurant i Skrivargården.

Eva Stubberud (t.v.) drev Naustet videre for egen regning i flere år etterpå.

Dette historiske bildet fra utelivets tilbud i det nære er bare ett i en rekke bilder med bildetekster som du kan se på denne siden.

Views: 532

NÆR KYSTPERLE OVER GRENSEN

Nær kystperle over grensen

Litt av både Labobakken og Løkkeveien i Son, ikke sant?

Kort sagt: GREBBESTAD!

Nær nok til ikke å måtte overnatte. Nær nok til å ta en biltur på sommer-sparket. Over riksgrensen, det er så. Likevel ikke mer enn 106 km fra downtown Son. Kort sagt: Vestkystperlen Grebbestad!

(Publisert 18.07.12. Endret 01.09.13.) (Republisert 22.05.24)

Tekst og foto: Svein-H. Strand

Smug med åpen port mot strandpromenaden.

Bare ca 1500 innbyggere (femtenhundre); likevel en rimelig komplett liten by i Tanum kommune. Ja, her er både kirke og pol, förståss. Og se nå på bildet under hva de har klart å favne i ett og samme etablissement.

Kreativ Vestkyst-vri a la Grebbestad: Restaurant og kino.

♦ Eller for å si det sånn: Når Strömstad føles litt for sommer-stor etter at du har ristet av deg en times biltur og kollat på nogra butiker – ja, da kjører du bare en halv time videre. Turen går langs en vei der du, ganske tett på, får se noen klynger med relativt skånsomt plasserte el-vindmøller som bonus.

Gangvei med sjarme noen få skritt bak den lange hovedgata.

Unngår du å ta av til innlandstettstedet Tanumshede, kommer du så til det som de fleste førstegangsbesøkende nok vil oppleve som en svært hyggelig overraskelse.

Spisested med en tøtsj av Paris.

Et sted som engang var en del av det norske rike er det jaggu også vi kommer til når jorder og skogkledte knauser for første gang siden Strömstad avløses av det helt havnære landskap. Det norske navnet var forresten Grebystø, etter den nærliggende gården Greby.

 

Et bilde fra havna med strandpromenaden og svenska flaggan måtte jo bare være med.

 

♦ Det skal nå alltid være noe nårrskt å sammenlikne med, og helst fra det noenlunde nære, så derfor: Litt Drøbak, dette her. Litt Son. Litt Svelvik. Litt av hvert.

Men ganske sikkert mest: Litt av et stykke jettetrevliga Bohuslänkusten!

Vestkysthus med en favn vestkystroser foran fasaden. Også et lite steinkast fra hovedgata.

Delicatesso både her og der i Grebbestad. For bare å nevne de fine fargene på hus som nesten alle ser ut til å være nymalte. Duverden; vi aner en systematisk stedsskjøtsel som styres av både hjerte og hode!


Så sannelig har de ikke også en skomakergate. Her er da skomakeriet.


 

Og skulle du bli så bergtatt av Grebbestad at du ikke vil hjem på flekken, så kan du sikkert få et «rum mitt i stan!»



  Men vi setter oss i Volvo’n och åker hem. Hej då, Grebbesta’n!

Views: 19

Økt skogbrannfare – flyr nå to ganger om dagen

ILLUSTRASJONSFOTO En C-130 Hercules slipper flammehemmende kjemikalier over en skogbrann i California. (Foto fra wikipedia)

(Publisert 22,05.24) Den økende skogbrannfaren har ført til at det er satt inn ekstra skogbrannfly flere steder. I Østfold og deler av Akershus har et skogbrannfly allerede vært i lufta i én uke.

– Nå flyr vi to runder om dagen, men vi vurderer fortløpende om vi skal øke intervallene, sier Esben Stabell, vaktleder Øst 110-sentral til NRK.

Flyet blir betjent av de lokale flyklubbene Rygge flyklubb og Follo flyklubb.

– Fra lufta får vi en utrolig god oversikt og dekker et stort område på kort tid. Det gjør at vi fort kan oppdage hvis det brenner, sier Stabell.

Brannsjefene i de 29 kommunene i Romerike, Follo og Østfold forventer å ha på plass ekstraordinære forbud innen torsdag.

I mellomtiden ber brannsjefen i Fredrikstad om at folk tar hensyn.

– Det oppfordres på det sterkeste til at man utviser ekstra varsomhet, slik vi har det akkurat nå, sier brannsjef Stein Laache.

Views: 6

Utenriks i dag: Erdogan om Eurovision Song Contest…

(Publisert 21.05.24) (Kommentar) Litt utenriks i dag. Om to statsledere som ikke vil – eller ikke kan – si noe fornuftig i taler om aktuelle hendelser. Det blir liksom en midtimellom-retorikk. For den ene. Og  overdrivelser i stor stil for den andre.

For å ta den andre først: TV-nyhetene hos NRK i formiddag hadde et innslag der Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan av alle ting hadde tatt seg tid til å tale om Eurovision Song Contest.

Erdogan hadde, må vi tro, også tatt seg tid til å se programmet da det ble sendt. Spør du meg, var det blant de dårligste som har vært. Ikke fordi det ble en dårlig poenghøst for Norge; det har vi jo på en måte vennet oss til.

Men for den tyrkiske presidenten var det – som det heter i den  norske oversettingen – «de underlige fremtoningene vi får presentert

Javel. Og han siktet nok til flere av deltakerne i konkurransen selv om NRK-nyhetene i formiddag bare viste, som referanse, noen sekunder av den ville seiersdansen til sveitsiske Nemo.

MEN SÅ VAR DET DEN FØRSTE talen vi hørte litt fra i formiddag. Der USAs president Joe Biden i klare og harde ordelag «snakket ned» utspillet fra Den internasjonale krigsforbryterdomstolen. Med 124 erfarne dommere som medlemmer.

Som den eldste noen gang, stiller Biden til gjenvalg i høst. Han har framstått som en klar Israel-venn. Og som pådriver for kongress-vedtak om nye bevilgninger til Ukrainas forsvarskrig mot Russland.

BIDEN HADDE KANSKJE et trumf-ess skjult i ermet: Krigsforbryterdomstolen har utstedt arrestordre for både Israels «krigsminister» Netanjau og tre Hamas-ledere (i den militære del av den store organisasjonen, min anm.). For å få dem stilt for retten.

President Biden er jo både før og nå helt på linje med Israel i synet på Hamas. De skal knuses.

Når «Melodi Grand Prix», som vi kalte det i Norge, er utgangspunktet for denne kommentaren blir jeg jo nødt til å avslutte med noen ord om konkurransen i 1975.

SVERIGE VAR ARRANGØR også dette året. Og det var da mitt favorittband The Shadows nesten vant. Vinner ble Nederlands representanter med låta «Ding-A-Dong».

The Shadows kom på andreplass med “Let Me Be The One”. Til historien hører det med at BBC-sjefen hadde bestemt at det var de som skulle representere United Kingdom dette året.

HVA DE SKULLE SPILLE ble avgjort etter en seks uker lang konkurranse der bandet framførte en låt hver uke. Så de hadde da flott backing fra folket.

For The Shadows ble det starten på andre del av de gylne år – etter noen år «i skyggenes dal».

St.

Views: 28

2012: Storstreiken i stat- og kommunesektoren

Rådhuset i Vestby kommune, i Vestby. (LM Arkivfoto / Svein-H. Strand)

(Fra LM 24.05.12) (Republisert 21.05.24) Meklingen om lønnsoppgjøret i stat og kommunesektoren førte ikke fram. I første omgang er nær 26.000 organiserte tatt ut i en streik der en rekke sentrale offentlige funksjoner i landet lammes. Den selvstendige fagorganisasjonen Akademikerne med ca 20 prosent av de statsansatte forhandler fortsatt og betegnes som en joker i oppgjøret. Hos Vestby kommune med rundt 1000 ansatte er 46 organiserte i det LO-tilsluttede Fagforbundet tatt ut i Fase 1.

♦ De berørte i Vestby kommune gikk ut i streik kl. 08 i morges, og streikevakter er utplassert foran rådhuset. Det er i første omgang publikumsmottaket ved skolene, på sykehjem og barnevern, samt ansatte ved park og vei som er tatt ut i Vestby kommune.

♦ – I tillegg vil en del internfunksjoner i administrasjonen bli berørt. Men dette får ingen umiddelbar virkning for publikum, meldes det på kommunens hjemmesider.

STENGT AVFALLSPLASS

Streiken rammer lokalt også det interkommunale selskapet MOVAR, der Vestby kommune har en 20 prosent eierandel. Her streiker nå ansatte i avfallsavdelingen. Solgård Avfallsplass i Moss er derfor stengt.

♦ – Dette gjelder både gjenbruksstasjonen på Solgård og i Vestby, samt tilgangen til deponiet for øvrig, presiseres det på hjemmesiden.

Kommunen som arbeidsgiver er varslet om at eventuelle uttak for Fase 2 av streiken vil bli varslet torsdag ettermiddag, med eventuell virkning fra tirsdag 29. mai.

Vestby kommune har i alt ca 1100 ansatte, som utgjør 7 prosent av innbyggertallet i kommunen.

Views: 8

Windows-oppdatering ødelegger viktig verktøy

En sikkerhetsoppdatering for Windows har vist seg å være mindre gunstig for nettopp sikkerheten. Den har nemlig ødelagt et viktig verktøy.

(Publisert 20.05.24) (Fra Komputer.no)

13. mai 2024 av Martin Lorentsen

Vi anbefaler som regel at du installerer oppdateringer til pc og smarttelefon så snart de er tilgjengelige. Det gjelder spesielt oppdateringer som er viktige for sikkerheten. Noen ganger kan likevel oppdateringer skape flere problemer enn de løser, og nå har det skjedd igjen.

Flere brukere har opplevd at VPN-programmene deres, som brukes til å kryptere data på nettet, har sluttet å fungere etter at de har installert nye sikkerhetsoppdateringer for Windows.

LES OGSÅ: Hva er VPN?

VPN-tilkoblinger brytes

April 2024-oppdateringen KB5036893 har vist seg å inneholde en feil som påvirker ellers sikre VPN-tilkoblinger.

Noen brukere får bare en advarsel fra Microsoft når de bruker VPN-verktøyet, mens andre VPN-tilkoblinger helt slutter å fungere når man har installert den defekte oppdateringen.

Årsaken til feilen er ikke kjent, men Microsoft har bekreftet at det er en feil i sikkerhetsoppdateringen fra april som de jobber med å rette.

LES OGSÅ: Du kan faktisk bruke Windows 10 frem til 2028

Slik får du VPN til å virke igjen

Inntil Microsoft fikser feilen i sikkerhetsoppdateringen for april, er «løsningen» å avinstallere sikkerhetsoppdateringene som forårsaker feilene.

Problemet med det er at du utsetter maskinen for mulige trusler så lenge den ikke er fullstendig oppdatert.

Hvis det er en risiko du er villig til å ta, kan du fjerne oppdateringen, men siden det er en sikkerhetsoppdatering som er en del av en pakke, er prosessen en smule omstendelig:

  1. Åpne Ledetekst som administrator.
  2. Skriv kommandoen DISM /online /get-packages.
  3. Trykk på Enter, og finn sikkerhetsoppdateringen i listen.
  4. Skriv kommandoen DISM/Remove-Package fulgt av navnet på oppdateringen, i form av rekken med tall, bokstaver og spesialtegn etter Package~.

Det er viktig å understreke at vi ikke anbefaler å fjerne sikkerhetsoppdateringer fra maskinen. Alternativet er å smøre seg med tålmodighet og vente på at Microsoft skal rette feilen.

LES OGSÅ: Slik tilbakestiller du en oppdatering

 

Minnepinne med sikkerhetsprogram:

Den enkleste løsningen for å oppdage virus og skadevare på pc-en

Virus, skadevare, spionvare og trojanske hester. Alle kan rammes av digital svindel – uansett hvor forsiktige vi er på nettet.

Derfor har Komputer for alle utviklet en smart minnepinne med et innebygd sikkerhetsprogram som kan sjekke pc-en for virus og skadevare, og som kan uskadeliggjøre det som måtte finnes av trusler.

Alt du må gjøre er å koble minnepinnen til en USB-port på datamaskinen. Deretter vil Norton-programmet som ligger på minnepinnen, skanne maskinen og fjerne eventuelle trusler.

Minnepinnen er i metall og er praktisk til oppbevaring av filer.

Med en kapasitet på 256 GB har den plass til tusenvis av bilder og viktige filer som du lett kan ta med deg – uten at det går utover sikkerhetsfunksjonen.

Nå får du minnepinnen og sikkerhetsprogrammet med på kjøpet, når du kjøper to utgaver av Komputer for alle for bare 149 kroner inkl. porto.

Views: 30

Fra fortid og nåtid. Med ståsted i det nære. Siden 2002.

1
0
0
0
0