– Vi flyttet inn på gangen i Spin’rigården

Illustrasjon / LM Arkivfoto: Søndag utenfor Soon Manufaktur i bygningen som lå inntil Spinnerigården.

«Sonsbøkene» som ble utgitt av Soon og Omegns Vel er en rik kilde for å tegne et bilde av Hollenderstaden i tidligere tider. Vi skal her gjengi uttalelsene fra en «gammel Sonsdame», som det står.

Illustrasjon: LM Arkivfoto. Her er vi nok noen år senere, men ikke så mange. Soon Manufaktur er nedlagt – og hva er kommet? Et kioskutsalg? Innehaver i hvit frakk feier opp skrot foran to mann på en benk. En tung motorsykkel venter på sin eier. En britisk BSA?

(Republisert og endret 30.06.23) Vi flyttet inn på gangen i Spin’rigården. Jeg var jo fra landet og ikke vant med noe fint, men nå syntes jeg å ha kommet inn i et fengsel.

Vi hadde to små rom og delte kjøkken med en annen familie. Den overbyggede gangen tok i mot, så vi fikk aldri en solstrime inn på kjøkkenet og på nordsida glante vi rett i en husvegg hvor ei damprenne spydde ut fuktighet dagen lang, så vi kunne ikke ha et vindu oppe.

På tomta utenfor gangen var det oppstablede planker. Det var nesten bare bekken som randt over tomta som ga litt fornøyelse for ungene, for der vasset de og plukket bekkeblom.”

STORE UNGEFLOKKER OG TRANGBODDHET

Stort annerledes var det nok ikke for de fleste. Ungeflokkene var store og det var trangboddhet. Bare i Woldegården skal det i sin tid ha bodd 114 mennesker samtidig. Noe bedre var det vel for dem som hadde sitt eget hus.

De fleste opprinnelige hytter hadde fått sine påbygg, ofte utført av kubb og rapp og annet en kunne skaffe rimelig, men med bordsyning utvendig som ga huset en ansiktsløftning. Den gamle grua med brannjern forsvant og i stedet ble enkle flate komfyrer installert.

Et tidsfenomen var bakerovnen – et digert monstrum i stein og i omfang som et lite rom – som mange anskaffet seg. Der ble det bakt grislet surdeigsbrød av importert rugmel, både til salg og eget behov.

Ved siden av de faste beboere, leide mange bort til ungkarer og løsarbeidere som søkte til stedet for arbeidets skyld.

Fremdeles hang mye av det gamle naturalhushold igjen. Det var flere familier med ku og gris, og ble det knapt med «fórage», hendte det ungene fikk leie kua langs med veikantene. Eller at bøndene leide ut små engstykker i skogen. Ja, selv kjøpmennene hadde fjøs og stall med ladegårder innebygget til hovedhuset.

BØRS OG SMUGLERTID

En gutt på seiltur med sin far kom i land på Dørnberger-stranda. Her spurte han den bolde mester om det var mulig å fylle noe vann?

“Nei, gutten min”, sa Dørnberger. “Her i Son finnes ikke vann, men du kan få så mye øl og brennevin du vil ha”.

Uttalelsen rommer en kjerne av sannhet. Vannbæringen var en del av dagliglivets plager, mens drikker av edlere sort kunne skaffes uten stort besvær. Holters børs anordnet det sistnevnte.

Holter drev brenneri med bevilling overtatt fra Store Brevik Gård, og ved siden av edlere sorter servertes også egne produkter. Av simpleste sortering var brennevin som delvis var satt av grisemose.

Det var to atskilte skjenkestuer. Den såkalte skipperstua som var forbeholdt den såkalte finere krets og busserullen hvor folk av lavere rang ble servert.

I HUITFELDTGÅRDEN var det også børs. Børsen hadde to innganger: En fra gata og inn til skipperbørsen, og en dør fra bakgården og inn til litt simplere lokaliteter.

Vareutvalget var vanligvis likt, men skulle en kjøpe en butelje og var dum nok og gikk inn fra gata, kostet det fem øre ekstra…

Et mindre tiltalende trekk i bybildet var vel smuglertrafikken under forbudstida, hvor Son ble litt av en smuglerbase. Men alt til tross , så var nok ikke befolkningens omgang med de sterkere drikker mere lettsindig her enn andre steder.

 

 

Tilrettelagt av Are Strand

Views: 405

Mosjøen Magasin oppe med prøveside

(Publisert 30.06.23) Som om det ikke var nok av andre oppgaver, så har redaktøren sannelig klart å sette av litt tid til å bli litt kjent med en prøveside på vårt lenge planlagte domene Mosjøen Magasin: https://mosjøenmagasin.no/

Ta gjerne en titt, men vent ikke for mye. Siden er satt opp med et nytt og for oss uprøvet tema – med blokkstruktur. Det må også sies at «grunnmuren» er satt opp av LMs tekniske vertskap Nordic Hosting AS.

Views: 57

De fleste ladesteder ble ikke store

Flyfotoet viser deler av Son sentrum, trolig engang tidlig på 1930-tallet. Nede til høyre Woldedammen. Den ble nedbygget i forbindelse med at Son skole skulle bygges og trengte et opparbeidet uteareal. At noen av bygningene er merket med et tall, skriver seg fra at bildet tidligere har vært brukt som illustrasjon i en annen sammenheng. (LM Arkivfoto)

Son og ”nabolandsby” Hølen, samt ”nestennaboene” Drøbak og Holmestrand, er blant mange nye byer og tettsteder som oppsto i Norge på 16- og 1700-tallet. De fleste av dem er forblitt små, ofte helt til våre dager, framgår det i en doktorgradsavhandling av Finn-Einar Eliassen. 16-1700-tallets småbyer ble bygd på grunn som tilhørte ulike bondegårder. Gårdeierne ble dermed automatisk grunneiere i de nye byene, fastslår Eliassen.

I sitt resymé skriver han videre: I utgangspunktet var det tilfeldig hvem som eide slike “bygrunngårder”. Men på et tidlig tidspunkt i byenes utvikling ble gårdene og dermed bygrunnen i de fleste av de nye byene overtatt av ledende personer i bysamfunnet – borgere og embetsmenn.

Som ledende personer i det lokale næringsliv og samfunnsliv hadde de mange fordeler av å eie bygrunn:

Dels utnyttet de selv grunnen til egne byggeprosjekter og næringsvirksomhet (hus, sjøboder, brygger, trelasttomter, verft, fabrikker osv.).

De dro også fordel av byens vekst ved å leie ut grunn til byboerne, som eide sine egne hus (i de fleste tilfellene), men måtte betale en årlig grunnleie til grunneieren.

HUSMANN I BYEN

I mange byer måtte de som leide grunn til og med utføre pliktarbeid for grunneieren eller på gården som bygrunnen tilhørte – ikke ulikt husmannsvesenet på landet!

Grunneierne drev også privat byregulering, og kunne opptre som byenes “fedre” og reelle makthavere. Rollen som bygrunneier kunne således gi både inntekter, makt og prestisje.

I norsk sammenheng kan eiendoms- og leieforholdene i disse småbyene sammenliknes med bedrifter eller brukssamfunn som bergverk, jernverk og sagbrukssamfunn, men også med husmannsvesenet i

“PRIVATE BYER”

Internasjonalt faller 16- 1700-tallets norske småbyer inn i et mønster av “private byer” eller “godseierbyer” i Europas nordlige, nordøstlige og nordvestlige periferi – fra Polen og Litauen til Irland og Skottland, men står i kontrast til byene i de mer sentrale delene av Europa og Norden, der enten fyrsten, byene selv eller de enkelte huseierne eide bygrunnen.

Fortsatt finnes rester av de gamle grunnleieforholdene i mange av småbyene fra 16- 1700-tallet, i Arendal, Grimstad, Porsgrunn, Egersund og andre steder. Der betaler tomtefestere (ofte svært lave) årlige grunnleier til etterkommere etter de opprinnelige grunneiere, eller til kommunen, som flere steder har overtatt grunneiernes rolle.

FORTSATT KONFLIKTER

I slike byer er det fortsatt konflikter om økning av grunnleien og om innløsning av festetomter – problemer som også var aktuelle for 200-300 år siden! Men arbeidsplikten er forlengst avskaffet, tilføyer Eliassen.

Undersøkelsen som han har lagt til grunn omfatter Son, Hølen, Drøbak, Holmestrand, Sandefjord, Stavern, Porsgrunn, Brevik, Langesund, Kragerø, Risør, Arendal, Grimstad, Mandal, Farsund, Flekkefjord, Egersund, Molde og Kristiansund.

FAKTA

Cand. philol. Finn-Einar Eliassen framstilte seg for dr. philos.-graden med følgende  prøveforelesninger på Universitetet i Oslo 1. mars 1996.  Selvvalgt emne: “Ladested – Fra havn til by. Det skiftende innholdet i og realitetene bak ladestedsbegrepet ca. 1500-1850.” Oppgitt emne: “Mennesker i byer: hverdagshistorie i teori og praksis.” Dagen etter var det offentlig disputas over avhandlingen : “NORSK SMÅBYFØYDALISME? GRUNNEIERE, HUSEIERE OG HUSLEIERE I NORSKE SMÅBYER CA. 1650 – 1800”.

LOKALHISTORISKE ARTIKLER med basis i avhandlingen er publisert i årsskrifter/årbøker for lokale og regionale historie- og museumslag (gjelder særlig Arendal, Risør, Egersund, Kristiansund, Langesund, Kragerø). Mandal bys historie, bd. 1 og 2 (1995, 1996), av samme forfatter, inneholder også mye av grunnlagsmaterialet og konklusjonene fra undersøkelsen.

RELEVANT NETTSTED:
Borgerskapet i Christianias ladesteder, bl.a. Son, Hølen og Hvitsten. www.vigerust.net

(Republisert 28.06.23)

Views: 49

Vi HAR satt oss inn i IKEA-saken, ordfører!

(Publisert 27.06.23) (Leserbrev) Av Guro Randem Hensel, kommunestyrerepresentant og lokallagsleder, Vestby Senterparti
I artikkel i Vestby Avis den 21. juni sier ordfører Tom Anders Ludvigsen at det hadde vært fint om kritikerne til utbyggingen på IKEA jordet «gadd» å sette seg inn i hva dette egentlig dreier seg om. Videre mener han at mye av kritikken som har kommet etter siste kommunestyremøte begynner å bli «pinlig».

 

Reguleringsplanen for IKEA ble vedtatt i juni 2015. At det å sette seg inn i saken kun dreier seg om å forstå at denne reguleringsplanen fortsatt er gyldig, er jeg ikke enig i.

Da IKEA ikke ville bygge, vedtok kommunestyret i mars 2019 at det startes umiddelbart en begrenset rullering av kommuneplanen med sikte på å tilbakeføre «Ikeajordet» til LNF. Samtidig bes rådmannen fremme sak om bygge- og deleforbud for samme område.

Plan- og miljøutvalget vedtok i april 2019 bygge- og deleforbudet, mens den umiddelbare rulleringen av kommuneplanen ikke skjedde.

I juli 2021 informerte kommunen på sin nettside at det er startet opp planarbeid for å oppheve reguleringsplanen for IKEA. Dette fordi det ble vurdert mer hensiktsmessig å oppheve reguleringsplanen enn å foreta en begrenset rullering av kommuneplanen for å tilbakeføre IKEA-jordet til LNF (Landbruks- og næringsformål).

Høringsfrist på dette var 15. juli 2021, men reguleringsplanen ble ikke opphevet. Når IKEA så kommer på banen i forbindelse med høring på ny kommuneplan, kan arealet utvikles i henhold til den gjeldende reguleringsplanen.

Selv om vi har brukt mye tid på å sette oss inn i IKEA saken, er vi kritiske til at IKEA-jordet skal bygges ned og gå fra produktiv matjord til handlesenter. IKEA-jordet ble ikke tilbakeført til LNF slik kommunestyret vedtok. Reguleringsplanen ble ikke opphevet som varslet.

Uavhengig av dette mener vi i Senterpartiet at det er bedre at jorda får lov å ligge der den er. Jordflytting er mulig, men det er mange faktorer og forhold som skal ivaretas i prosessen for at det skal bli vellykket. Det er også noe de faglige ekspertene påpeker, ikke bare at det kan gjennomføres.

IKEA og annen næring er velkommen til Vestby, men på andre arealer enn dyrka og dyrkbar mark.

Selv med god innsikt i saken, mener Vestby Senterparti at det i 2023 blir helt feil å bygge ned dyrka mark til fordel for et bilbasert handlesenter. Dette til tross for en gyldig reguleringsplan. Vi synes ikke det er pinlig!

Views: 53

Åtte sommer-aktiviteter for ungdom

(Publisert 27.06.23) Ung Arena Vestby arrangerer også i sommer gratis aktiviteter for ungdom bosatt i kommunen. Tilbudet gjelder for dem som er født i 2003 – 2010. Vi gjør oppmerksom på at at aktivitet nr. 1 allerede har funet sted. Og for nr. 2-6 er påmelding avsluttet per i dag. Se ellers aktiv lenke til kommunens hjemmesider, for flere opplysninger, nederst i denne saken.

Det er to frister i år:
Frist 14. juni for aktivitetene i uke 25, 26, 27, 28 og 29.
Frist 13. juli for aktivitetene i uke 30, 31 og 32.

Påmeldingen er bindende, og det er begrenset antall plasser.

Aktivitet nr. 1 – Paradox museum og is på operataket i Oslo

Dato: Torsdag 22. juni.
Oppmøte: Son: Ved bussholdeplassen kl. 10.50. Tog fra Sonsveien stasjon kl.11.06.
Oppmøte: Vestby: Vestby stasjon ved bussene kl. 10.55 – tog fra Vestby stasjon kl. 11.12.
Hjemreise: Tog fra Oslo 15.20.
Kontaktperson: Irene Zetlitz tlf 404 26 335 eller e-post: Ung Arena

Påmelding avsluttet.

Aktivitet nr. 2 – Overnattingstur til Bile

Dato: Onsdag 28. juni – fredag 30.juni.
Oppmøte: Vestby : Vestby Togstasjon kl. 13.00.
Oppmøte: Son: Parkeringsplassen mellom Kiwi i Son og broen mot Kolås. Kl.13.30.
Hjemreise: Tilbake i Son fredag kl. 12.00.
Kontaktperson: Stine Hesjedal tlf: 940 05 618 eller epost Ung Arena

Påmelding avsluttet.

Aktivitet nr. 3 – Klatring på Grensen

Dato: Torsdag 6. juli.
Oppmøte: Vestby: Vestby togstasjon kl. 10.30.
Oppmøte: Son: Grevlingen (ved søppelskuret) kl. 10.40.
Hjemreise: Fra Halden kl. 16.30.
Kontaktperson: Stine Hesjedal tlf: 940 05 618 eller epost Ung Arena

Påmelding avsluttet.

Aktivitet nr. 4 – Paintball i Garder

Dato: Torsdag 13. juli.
Oppmøte: Vestby: Vestby stasjon kl. 11.30.
Oppmøte: Son: Grevlingen (ved søppelskuret) kl. 11.30.
Hjemreise: Fra Garder kl. 15.00.
Kontaktperson: Ingvild Hammerstad tlf 457 31 116 eller epost Ung Arena

Påmelding avsluttet.

Aktivitet nr. 5 – Design/redesign og tegnekurs på Frivillighetssentralen i Vestby

Dato: Torsdag 20. juli.
Oppmøte: På Frivillighetssentralen kl. 10.50.
Hjemreise: Ferdige ca kl. 14.00.
Kontaktperson: Irene Zetlitz tlf 404 26 335 eller epost Ung Arena

Påmelding avsluttet.

Aktivitet nr. 6 – Bowling på Lucky bowl i Ski

Dato: Torsdag 27. juli.
Oppmøte: Son: Sonsveien stasjon kl. 12.25, tog fra Sonsveien stasjon kl. 12.36
Oppmøte: Vestby stasjon 12.30, tog fra Vestby stasjon kl. 12.42
Hjemreise: Tog tilbake fra Ski 15.33
Kontaktperson: Lise Forfang Grimnes tlf 916 04 917 eller epost Ung Arena

Aktivitet nr. 7 – Overnattingstur til Hvaler

Dato: Onsdag 2. august – fredag 4. august.
Oppmøte:Vestby stasjon kl. 11.20
Oppmøte: Grevlingen 11.30.
Hjemreise: fra Hvaler kl. 11.30
Kontaktperson: Irene Zetlitz tlf 404 26 335 eller epost Ung Arena

Aktivitet nr. 8 – Tur til Eldorado Esport i Oslo

Dato: Torsdag 10. august.
Oppmøte: Oppmøte oppe ved bussholdeplassen kl. 10.50, Tog fra Sonsveien stasjon kl.11.06.
Oppmøte: Vestby stasjon ved bussene kl. 10.55, tog fra Vestby stasjon kl. 11.12.
Hjemreise: Tog fra Oslo 16.20
Kontaktperson: Irene Zetlitz tlf 404 26 335 eller epost Ung Arena

Views: 53

Gunne Otgard fra Son: Med gode reker i lasten – helt siden 1995

(Reportasje: Svein-H. Strand) (Fra LM 17.10.21) 57 år gamle Gunne Otgard fra Son har vært yrkesfisker sammenhengende siden 1995. Du ser ham rett som det er – når han har lagt til ved fiskebrygga med skøyta si, «Sonbas». For å levere fangster som du kan få kjøpe i butikken der.

(Republisert 26.06.23) Av havets delikatesser er det jevnt over reker han leverer til Son Brygge og fiskebutikk, her midt i hjertet av gamle Son. Alt annet blir ren bonus.

Det var rekefisker han ville bli, og sånn ble det.

SONSREKER var et begrep da han vokste opp i Son. Et kvalitetsbegrep; ikke noe som bare fortalte hvor rekene var fanget.

Det var angivelig noe med kvaliteten på det de fikk i seg av næring i de sonske farvann. Dengang.

– Men det er vel ikke mye reker å få nå, verken utenfor Son eller andre steder i fjorden? I mediene kan vi jo lese at Oslofjorden er mer eller mindre død, særlig i den indre del.

– Å, du skal ikke tro alt de «ser» ved skrive-maskinene der på kontorene sine, parerer han.

Så da er det i alle fall reker å få i trålen, konkluderer jeg – som egentlig bare tilfeldigvis gikk forbi for å ta bilder på torget. Til en annen reportasje.

Avslutningsvis skal bare nevnes at «Sonbas» har hjemmehavn i Utgårdskilen på Vesterøy i Hvaler. Med kort vei til rekefeltene i Ytre Oslofjord. Dit flyttet Gunne Otgard med familie, båt og fiskeredskap allerede i 1999.

LES OGSÅ denne reportasjen i Fredrikstad-avisa Demokraten fra 2010:

https://www.dagsavisen.no/demokraten/nyheter/2010/12/18/kald-vinter-gir-tapte-inntekter/

 

Views: 1363

Kjerringrokk – litt lokalhistorie også

(Av Svein-H. Strand) Noen som husker musikkgruppa Kjerringrokk som ble dannet av seks kvinnelige lærerstudenter i Bergen i 1974? Det er det i hvert fall noen av oss i Son som gjør. Og i Hølen, der et av medlemmene i starten, Camilla Nortvedt, vokste opp.

Et dårlig bilde av omslaget til LP-en som kom ut høsten 1975. Men det var det vi hadde.

(Fra LM 04.03.10) (Republisert 25.06.23) I en hytte i Kjøvangen var alle samlet noen dager i juli 1975 for å gjennomføre de siste forberedelsene til opptak for en LP-plate.

Det var bare en uke eller to til avtalt opptakstid hos Rosenborg Studios. Men de hadde ikke tilgang til et piano. Hva gjør man så?

Jo – man spør bekjente i Son om de vet om noen som har.

Og sånn gikk det til at de ringte på døra i huset til Gerd og Odd Birkeland, Der åpnet de både døra og lokket til tangentene på sitt piano – som viste seg å være et velklingende flygelpiano.

De fikk den tiden de trengte, og det ble en minneverdig improvisert sommeropplevelse for både musikere og vertskap!

Men jeg kan vanskelig avslutte uten å legge inn noen utdrag fra no.wikipedia som forteller om det korte livet det ble for både denne og andre rene kvinnegrupper her i Norge.

Her kommer det – på nynorsk, som i no.wikipedia:

Første norske kvinnepolitiske LP

(Redigert utdrag.) (Republisert i LM 05.09.22) Kjerringrokk var ei feministisk musikkgruppe som var aktiv midt i 1970-åra. Gruppa var den første i Noreg til å gi ut ei kvinnepolitisk LP-plate på eit kommersielt plateselskap.

Gruppa vart skipa i 1974 av seks lærarstudentar i Bergen: Torunn Bakken, Maud Birkrem, Ingrid-Karin Gilje, Bente Gudbrandsen, Camilla Nortvedt og Sophie «Phie» Slaatta.

Alle i gruppa song og spela fleire ulike instrument. Motivasjonen for å starte gruppa var å kombinere eiga musikalsk utvikling med formidling av kvinnesak, og gruppa heldt den første konserten sin på kvinnedagen 8. mars same året.

Sommaren 1974 flytta Camilla Nortvedt, og frå hausten kom Ragnhild Elisabeth Lund med i staden for henne.

I byrjinga av 1970-åra voks det fram mange ulike, feministiske grupper. Kjerringrokk var ein del av denne framveksten, men var ikkje knytt til ei spesifikk kvinnepolitisk retning.

Dei framførte ei blanding av sjølvskrivne songar, folkemusikk, omsette viser og tonesette dikt av mellom anna Edvard Hoem og Arnljot Eggen. Tekstane tok opp saker som porno, abort, vald og andre kvinnepolitiske saker.

Platekontrakt etter TV-program i kvinneåret

10. mars i kvinneåret 1975 var Kjerringrokk, saman med den feministiske visegruppa Amtmandens Døtre og visesongaren Kristin Berglund, med i TV-programmet Syng ut, jenter på NRK. Etterpå fekk gruppa tilbod om platekontrakt med Polydor.

Dei fekk med seg Terje Rypdal som produsent. På seinhausten 1975 kom så plata ut på LP og kassett, ei utgiving som speglar den musikalske breidda til gruppa.

I tida etter plateutgivinga flytta fleire av medlemene, sidan dei var ferdige med utdanninga si. Det vart vanskeleg å halde fram med å spele saman, og Kjerringrokk vart i praksis oppløyst. Dei kom likevel saman for å spele nokre konsertar i 1976, i tillegg til at dei var med på ein stor visekonsert i Oslo konserthus i 1980.

Views: 173

Norled-rederiet – miljøvennlig pionér

(Publisert  24.06.23) Norled AS som fra i går har sommertrafikk mellom Son og Aker Brygge, er et av landets største ferje- og hurtigbåtrederier.

På hjemmesiden deres kan vi videre lese at selskapet har 80 fartøy og driver ferje- og hurtigbåtsamband fra Oslofjorden til Troms.

Norled har satset mye på nye fartøystyper og miljøvennlig teknologi, og har tatt fram løsninger som selskapet er alene om i verden.

Selskapet har mer enn 1.000 ansatte og omsetter for 2 milliarder kroner årlig. Det har hovedkontor i Stavanger og kontorer i Bergen og Oslo.

Norled er eid av det  canadiske selskapet CBRE Caledon Capital Management.

Selskapets visjon er : De beste reiseopplevelser gjennom nyskapende og bærekraftige løsninger og stolte medarbeidere. Selskapets verdier er: Stolt, dynamisk og solid.

 

Views: 79

Ti år siden Son sentrum kom i NB!-registeret

(Fra LM  12.06.13) (Republisert 23.06.23) Son er nå innlemmet i Riksantikvarens register over historiske byområder av nasjonal interesse. I dag er 75 byer og tettsteder med i NB!-registeret, som dekker 1000 års norsk byhistorie. Drøbak og Lillestrøm er allerede med på lista fra Akershus fylke. Fra og med i dag er også Son sentrum med i registeret. Det melder Riksantikvaren på sine hjemmesider.

Strandgata (bildet) og Fjellstadbakken er den sørlige avgrensning av området som er kommet med i registeret. LM arkivfoto: Sturla Strand

♦ – Dette er en god nyhet for Son, og noe vi som bor her kan være stolte av. Jeg er glad for at sentrum i Son nå regnes blant Norges viktigste historiske byområder, sier miljøvernminister Bård Vegar Solhjell, som selv bor på stedet.

♦ – Son har nasjonal interesse på grunn av stedets betydning i norsk byhistorie. Denne kystperlen har vært handelssted fra middelalderen, og har betydd mye i norsk handels- og sjøfartshistorie, sier riksantikvar Jørn Holme.

SONS HISTORISKE BETYDNING
Son var fra 1500- og 1600-tallet ladested under Oslo, senere Christiania, og et av de viktigste utskipingsstedene for trelast i Oslofjorden. Son har i forbindelse med trelasthandelen hatt betydning også ut over landets grenser.

♦ Torget, Storgata og Kolåsveien utgjør de sentrale delene av Son. Her ligger de tre fredete bygningene Thornegården, Spinnerigården og Stoltenberggården. Thornegården og Spinnerigården ligger ved torget og havna, og danner til sammen et unikt miljø.

♦ Spesielt utformingen av torget og de fredete gårdene styrker stedets verdi i nasjonal sammenheng. I dag er Son et populært sommersted med bademuligheter og båtliv, og er et attraktivt besøksmål med kafeer og butikker.

AVGRENSNINGEN

Delområdet avgrenses av Sonkilen i nordøst, Son småbåthavn og Båtbyggerveien i nord. Delområdet omfatter bebyggelsen langs sjøen og Storgata, og avgrenses mot sørvest av bebyggelsen langs Fjellstadbakken og Strandgata.

♦ NB!-registeret er Riksantikvarens register over historiske byområder av nasjonal interesse. At en by eller et delområde er registrert her, medfører ikke formelt vern, men at områdene bør forvaltes og utvikles med hensyn til de historiske verdiene.

NB!-registeret skal i første rekke være et verktøy for kulturminne- og planforvaltningen.

Registeret vil også kunne være nyttig for aktører innen eiendomsnæringen som trenger informasjon om kulturminneverdier i bydeler der de planlegger aktivitet.

(Kilde: Riksantikvaren.no)

Views: 39

– Rygg ikke for ryggplager!

(Publisert 23.06.23) (Kåseri) Denne overskriften, eller tittelen som det egentlig heter i journalistikkfaget, satt langt inne. Det skulle jo handle om redaktørens ryggplager.

I et førsteutkast sto det – kjedelig nok – «Oppdatering om ryggplager». Men det norske språk med sine mange ord med alternative betydninger har mang en gang kommet bedre skribenter enn meg til unnsetning.

ALTSÅ: Redaktøren rygger ikke (tilbake) for sine ryggplager. Han logger seg inn til editoren for å skrive, kladde, rette, endre og hva det skal være, i noen timer. Med PC-en i fanget. Selv om ryggplagene vedvarer.

Ja, de vedvarer, men det nye å fortelle er at jeg onsdag ble behandlet hos fysioterapeut. Som også er utdannet osteopat. Osteopati er læren om beina i kroppen vår. Og her er det jo absolutt en sammenheng, ikke sant?

BEHANDLINGEN var sånn: Jeg lå sidelengs på en benk, og først tok han passe hardt på korsryggen min, på begge sider. Da han tok på venstre side sa jeg AU så høyt at min følgesvenn ute i venteommet også hørte det veldig godt. På høyre side var det ikke fullt så vondt.

Og så en overraskende akt to: Han tok hendene sine opp til venstre og høyre tinning samtidig. Masserte så tinningene en liten stund. Hvorfor? For å åpne en nervebane der smerter bor.

Dette skulle gjøre meg litt mer smertefri dag for dag. Gårsdagen ble i hovedsak preget av dét – ikke minst målt etter forbruket av smertestillrnde midler.

Og se om jeg ikke allerede gikk litt mindre krokrygget enn før behandlingen. Så da sier jeg bare:

GOD ST.HANSFEIRING, alle sammen!

Redaktøren

j

 

Views: 55

Fire år etter NEI: Flertall for IKEA-utbygging på kornåker

(Publisert 19.06.23)

https://www.nrk.no/osloogviken/flertall-for-ikea-utbygging-i-vestby-1.16452501

I debatten sa Ap at utbyggingen kan gi kommunen 300 nye arbeidsplasser. Det er også krav om matjorda skal flyttes og dyrkes opp igjen et annet sted, slik planen var også for fire år siden.

Den gang skulle matjorda flyttes til en gård på Kjenn, halvveis til Såner/Hølen etter fylkesveien (gamle E 6).

I tillegg til Ap, støttes planene av Høyre og Fremskrittspartiet, samt Industri- og næringspartiet.

Av de 35 kommunestyrerepresentantene var det 14 som stemte imot.

Blant disse var representanter fra Sp, V, SV, Rødt, MDG og Bygdelista.

Venstre i Viken gikk i helga hardt ut mot måten kommunen har håndtert byggesaken på og kalte prosessen svært uryddig.

Views: 69

– «Kunstig intelligens» er avansert automatisering

Views: 66

Historien og anna bak stadnamn langs Orkla-vassdraget

Eit interessant døme på kva stadnamn mellom anna kan bære i seg av lokal historie. Her er bokas nettside.

Elva Orkla utgjer sjølve livåra i eit gammalt kulturlandskap, og stadnamna omkring elva gjev oss verdifulle innblikk i dei fellesskapane som har levd og verka her gjennom tidene.

Denne boka byr på ei reise i tekst og bilde nedetter Orkladalen, frå Orkelsjøen på høgfjellet til osen i Orkdalsfjorden. Undervegs stoppar vi opp og ser nærare på noko av det store namnemangfaldet.

STADNAMNA er merkelappane folk har bruka for å orientere seg i landskapet. Med utgangspunkt i eit utval namn av mange slag – bygder, gardar, elvar og mindre stader – greier forfattarane ut om opphav og tyding og set namna i samband med allmennhistoria.

Lesaren kan møte kjende og ukjende stader og lære meir om dialekt, kvar namna kjem frå, og korleis norsk heng saman med andre språk.

BÅE FORFATTARANE har vakse opp nokre steinkast frå Orkla og arbeider som professorar i nordisk språkvitskap på Noregs teknisk-naturvitskaplege universitet (NTNU) i Trondheim.

Ivar Berg (fødd i Meldalen i 1982) har arbeidd særleg med eldre språkhistorie, mens Stian Hårstad (fødd i Rennebu i 1977) har skrive mest om språkforhold i moderne tid.

(Oppr. publisert 25.10.21) (Republisert 14.06.23)

 

Views: 44

Industri- og næringspartiet – en «dark horse»?

Valglister. Hvilken skal jeg ta? (Foto: Tore Fjeld / Valgdirektoratet)

(Publisert 14.06.23) (Kommentar: Svein-H. Strand) Det nye Industri- og næringspartiet (INP) gjør det overraskende skarpt i meningsmålingene rundt om i landet foran kommunestyrevalget. I Vestby kan partiet – med flere tidligere politikere fra Høyre lokalt – bli en «dark horse».

NOEN VIL KANSKJE gå så langt som å si at partiet, med ti navn på lista, kan komme i posisjon, i et passende partnerskap – hva nå det måtte være. Neppe Høyre. Men kanskje Bygdelista, eller den nye lista Konservativt?

Forutsetningen må da selvfølgelig være at det «går åt skogen» med de rødgrønne.

Det er jo også grunn til å merke seg at INP – som det andre denne gang – har en kvinne på topp: Hilde Merete Feragen, med en fortid som en av «fraksjonistene»  da det stormet som verst i Vestby Høyre.

Og ikke minst: På tredjeplass, den tidligere Høyre-profilen Stig Haakon Eyde (78). En meget arbeidende pensjonist og storleverandør av kammertørket ved på Berg gård i Vestby, samt en betydelig bidragsyter innen vinproduksjon i Ungarn.

MEN ALTSÅ: Å spekulere er lett. Å spå et valgresultat i Vestby, med 13 lister – inkludert de tradisjonelle borgerlige partiene og de tre røde –  er noe ganske annet. Dette selv om Ap kan få seg «en karamell» her som i en rekke andre kommuner, etter klare signaler i ulike meningsmålinger.

Og så til valglista for Industri- og næringspartiet:

1 Hilde Merete Feragen 20.03.1965 VESTBY
2 Hanne Beate Lørstad Magnussen 12.10.1974 SON
3 Stig Haakon Eyde 24.12.1944 VESTBY
4 Heidi Johansen 10.06.1962 SON
5 Ezzat Fawsy Gaballa 07.11.1965 VESTBY
6 Karl Theodor Fredrik Koller 15/03/1964 SON
7 Steinar Trondsæther 11.11.1, VESTBY
8 Maylén Storsveen 12.02.1984 GARDER
9 Rolf Bækkedal 13.05.1945 SON
10 Nneka Okoye 02.01.1970 VESTBY

Views: 135

Se større bilder fra «sidestolpen»

Stengaten, som Storgata hette i 1919 da dette bildet ble tatt. Og alle de tre fredede sentrumsgårdene er med. Stoltenberggården t.v. hadde en flott trapp som dengang var eneste inngang til lokalene i første etasje. Til høyre ser vi litt av fasaden tvil verftet på Glennetomta, som dagens park har sitt navn etter. (Foto: Wilse / postkort)

Historisk i det nære: Den nå forlengst pensjonerte fiskeskøyta «Soningen» har lagt til ved fiskemottaket – søkklastet med havets gull. (LM Arkivfoto)

Dørnbergerhuset i sørenden av Strandgata. (LM Arkivfoto / Sturla Strand)

Mellom sen høst og tidlig vinter. (LM Arkivfoto)

Alex Johannessen trommer adventstiden inn i Son, et år tidlig på 2000-tallet. (LM Arkivfoto)

Garntørke. Maleri av Arvid Balstad, lærer i Son. I privat eie. (LM Arkivfoto)

En liten attraksjon å se i Glenneparken sommerstid: Miniatyrkopi av «Labohesten» som ble funnet under de arkeologiske utgravningene på Nordre Labo i Son. Her har den fått litt tørt gress å tygge på. (LM Arkivfoto / Svein-H. Strand)

Tremasters seilskute fra Aberdeen på kort sommerbesøk i Son. Her sett fra Laksa-landet. (LM Arkivfoto / Sturla Strand)

(Oppdatert 13.06.23)

 

Views: 156

Ble MIDLERTIDIG HØYRE-MEDLEM for å kunne påvirke listeforslaget

(Fra LM 25.11.2014) (Reporter Svein-H. Strand) Under reportasjearbeidet foran nominasjonsmøtet i Vestby Høyre har LM avdekket at Ole Johan Hvidsten meldte seg inn i partiet først etter at han var blitt valgt inn i Vestby Høyres nominasjonskomité. Der var han blant mindretallet på tre i arbeidet med å sette opp et listeforslag.

Da komiteen hadde avsluttet sitt arbeid, anså Hvidsten sin oppgave som avsluttet – og meldte seg ut av partiet.

Som medlem av den viktige nominasjonskomiteen hadde han da fått med seg at mindretallet la fram det som ble lekket til Moss Avis og uriktig presentert som et listeutkast fra komiteen som sådan.

I en epost ved 12:30-tiden i dag ble Hvidsten gjort oppmerksom på at LM i dag går ut med saken om hans planlagte inn- og utmelding. Med eller uten hans kommentarer. Han ble her også tilbudt å kommentere saken i et eget innlegg.

Han har ikke benyttet seg av sin tilsvarsrett, og det er da ingen hensyn som taler for å holde saken enda mer i bero.

LM har bedt Ole Johan Hvidsten bekrefte våre opplysninger og svare på:

1) Om han synes dette er en akseptabel måte å delta i politisk arbeid på når det fortoner seg som en slags «politisk oppdragsfrilansing»?

2) Om han er, eller har vært, medlem av noe annet politisk parti. Og med bopel i Hvitsten hvorfor han ikke fortsatt kan være medlem av Vestby Høyre?

3) Om han ble bedt av Bjørn Skaug – lokalforeningens leder fram til i sommer – Eirin S. Bolle eller andre fraksjonister i partiet, om å stille seg til disposisjon som deres talerør da styret i sommer skulle plukke ut kandidater til nominasjonskomiteen?

(Republisert 22.02.2022 og 13.06.23)

Views: 426

Fra fortid og nåtid. Med ståsted i det nære. Siden 2002.

1
1
0
0
0