Demente-landsby kommersielt prosjekt

 

Daglig leder Kristin Woje Ellingsen i Syd-Øst Eiendom påpekte til Vestby Avis foran møtet at prosjektet, sant nok, ville kunne dekke et behov som bare øker i takt med at befolkningen blir eldre.

De folkevalgtes avstemming burde være et sterkt signal:

Konkrete prosjekter som dette, fra private eiendomsaktører, bør ikke komme seilende inn til politisk behandling uten å ha dekning i det løpende planverket.

Samtidig må det sies – spesielt i et valgår som nå: Det er på tide at kommunens politiske ledelse og administrasjon tar opp hansken og sørger for nettopp dette!

Eksteriør fra landets første demenslandsby Carpe Diem (Grip Dagen) i Bærum. (Foto fra kommunens hjemmeside.)

STATISTIKK VISER nemlig at 8 prosent av nordmenn fra 60 år og oppover har en demens-diagnose. Og det kan bli dobbelt så mange før 2050, tror Folkehelseinstituttet.

– I demenslandsbyen er det viktig at brukerne kan leve så normalt som det er mulig for dem. Det bør derfor være frisør, verksted, restaurant og en liten dagligvarebutikk der. Slike tilbud bidrar til at livssituasjonen oppleves som normal, sa Ellingsen i eiendomselskapet blant annet.

I selve landsbyen skulle det være leiligheter på cirka 50 kvadratmeter med stue, bad, T-kjøkken og et soverom.

– Brukerne skal ikke ha følelsen av at de bor på en institusjon. Derfor er det viktig å ha sosiale aktiviteter og tilbud som normaliserer hverdagen. Poenget er at det skjer ting og at brukerne får følelsen av at de lever, sa Ellingsen videre.

TANKEN VAR LIKEVEL at bygningskroppen skulle omkranse demenslandsbyen «for å hindre at brukerne går seg bort».

Husveggene skulle fungere som en ytre mur eller et gjerde.

Det skulle videre være avstengte innganger, og enkelte vinduer skulle det ikke være mulig å åpne. Demente kunne ellers, sitat: «gå forvirret ut om natta og ikke skjønne hvor de er, og hva de gjør».

Ja, her ser vi vel til overmål hva det dreier seg om:

Ialt 25 ordinære boliger pluss et ukjent antall omsorgsboliger – utenfor selve «landsbyen» – tegner klart nok bildet av et kommersielt «dobbeltprosjekt». Og hvor riktig det var å avvise dette.

– Fordi kapasiteten på sykehjem er liten og det stadig blir flere pleietrengende eldre som må bo hjemme, så er det ekstra viktig å finne de gode fremtidsrettede løsningene allerede nå. Det mener Kari Midtbø Kristiansen, daglig leder i Nasjonalt senter for aldring og helse.

FLERE NORSKE KOMMUNER har brukt demenslandsbyen i Hogeweyk i Nederland som inspirasjon for framtidens eldreomsorg. Kristiansen tror mange blir fascinert av intensjonen om å lage gode og normaliserte omgivelser for personer med demens.

– Dragningen mange norske kommuner har mot demenslandsby-modellen kan nok forklares med at bedre utforming og organisering av boliger for pasientgruppen også kan føre til at kommunen utnytter driftsressursene sine bedre, utdyper hun.

De Hogeweyk er en inngjerdet demenslandsby i byen Weesp i Nederland. Landsbyen består av 23 hus med 152 personer som er avhengig av helse- og omsorgstjenester. Landsbyen tilbyr beboerne så stor grad av privatliv og autonomi som mulig, og en normal hverdag står i fokus.

Kristiansen er er skeptisk til deler av konseptet og hvordan det er forstått i norske kommuner. Det faller lett å si seg enig når hun sier:

– Demenslandsbyer i Norge må ikke gå på bekostning av et åpent og inkluderende samfunn.

– Når nå norske kommuner velger å etablere demenslandsbyer – og dette gjelder også for nye sykehjem – så bør de ligge i nærmiljøet og være integrert i lokalsamfunnet.

TILBUD OM BUTIKK, pub og andre aktiviteter i demenslandsbyer er fint. Men viktigst for de eldre: At de fortsatt kan være en del av lokalmiljøet, så sant evnen fortsatt er til stede.

Aktivitetene kunne også være en del av dagaktivitetstilbudet for demente som er hjemmeboende og for andre i nærmiljøet blir det, interessant nok, også påpekt.

For dem som har mulighet, anbefales det at de får bli med en tur i nærbutikken eller på pub`en på hjørnet. Det er viktig for helse og livskvalitet at man fortsatt deltar i det normale samfunnet så lenge som mulig.

Views: 843

Hvaler-malerier i Galleri Soon

(Publisert 28.03.23) Galleri Soon har nå en utstilling der du kan se oljemalerier av Even Richardson med motiv fra Hvaler.

Richardson er maler, tegner og grafiker og er kjent for et figurativt uttrykk. Han var elev ved Einar Granums Malerskole 1980-1981, deretter elev av Odd Nerdrum 1981-1983 og ved Statens kunstakademi 1983-1985.

Debuterte gjorde han med separatutstilling i Kunsthuset i Oslo 1989, og han deltok på utstillingen «Romantikk og Realisme» i 1982 og to ganger senere på 80-tallet.

Han har. for å sitere fra wikipedia: «utviklet symbolistiske og litterærer temaer som går i retning av de seneste nyromantiske strømninger, og motivvalgene med riddere og jomfruer gir assosiasjoner til middelalderen».

Richardson har laget portretter av bl.a. Kong Olav V, Kåre Willoch.

Se mer på galleriets flotte nettside: https://www.gallerisoon.no/

Views: 67

Lokal slåtte-tradisjon på «glemt» plate


 Plata er et nærportrett av Vestbys spellemann og tradisjonsbærer gjennom godt over 50 år, Arne Nordskaug. Bildet er fra plateomslaget. (Foto: Gamle Vestby Avis, 1984.)

Vestby og de øvrige Follo-bygdene med sin urbane nærhet er ikke akkurat det vi forbinder med folke- og tradisjonsmusikk. Likevel: Den finnes også her. Og heldigvis er en god bukett slåtter fra en lokal, livat tradisjon bevart på en sørgelig bortglemt LP. Plata er et nærportrett av Vestbys spellemann og tradisjonsbærer gjennom godt over 50 år, Arne Nordskaug.

Av Svein-H. Strand

(Publisert 04.10.22 og 25.03.23) Arne Nordskaug døde i 1992, 76 år gammel, og bodde i Hvitsten fra 1941, da han flyttet fra hjembygda Kroer.

♦ Nordskaugs innsats og betydning ble markert i en konsert med Follo Gammeldans Ensemble og Saaner Salongorkester som Vestby Historielag hadde fått i stand i Vestby prestegård 18. mars 2003.

Lederen av gammeldansensemblet, Kathleen Brevik, fortalte her om musikken som vi har etter Nordskaug-familien.

Takket være pådriverne i gammeldansensemblet fikk Arne Nordskaug opptegnet 16 av de melodiene som slåtterepertoaret hans i hovedsak besto av.

Vi benytter med glede denne anledningen til å trekke fram og børste støvet av LP-en, som burde nyutgis på CD med offentlig støtte.

♦ Plata ble utgitt av selskapet Heilo, og er innspilt 13. november 1984 i Rainbow Studio i Oslo. Trolig var dette første gang tradisjonsmusikk fra Follo-bygdene ble gitt ut på plate.

MED SVEN NYHUS´ KVARTETT
På plata framfører Nordskaug sammen med selveste Sven Nyhus Kvartett et representativt utvalg av de særpregede slåttene i denne tradisjonen.

På omslaget heter det:

”Det fins vel knapt den avkrok i Follo-bygdene hvor den tidligere vaktmesteren på Herredshuset i Vestby ikke spilte til dans og underholdning. Han representerte en helt personlig spillestil og – ser det ut til – en høyst særpreget slåtte-, eller kanskje mer presist: runddanstradisjon.

Slåttene lærte Arne av faren Anton og eldstebroren Andreas under oppveksten på småbruket Nordskaug i Kroer. Det vesle grendesamfunnet ligger i den sørøstlige delen av Ås kommune som grenser mot Vestby.”  


Slåttene på plata
På side 1 spiller Sven Nyhus Kvartett ni slåtter:

► Bryggerhusen, stegvals; Gammel reinlender (I); Masurka (I); Gammel galopp (I); Vals; Reinlender (I); Springdans; Polka; Vårspretten, reinlender.

På side 2 hører vi Arne Nordskaug og Sven Nyhus sammen på fele i ni slåtter:

► Pols, Gammel galopp (II), Stegvals, Reinlender (II), Kjæringa og Kæ´ln, Galopp (I), Gammel reinlender (II), Masurka (II) og Galopp (II). Sven Nyhus Kvartett avslutter med Vals og reinlenderen Kroerminner.

(Opprinnelig publisert i LM 2003. Republisert og endret 19.01.08 og 25.03.23)

 

Views: 182

67 000 har vært på «nye» LM

– LES GJERNE Lokalmagasinet.no. Men tro ikke alt du leser – særlig i andre nettaviser, sa ofte vår huskatt Bamse (Hvil i fred). Her knipset på verandaen i det skeptiske hjørnet. (Foto: Svein-H. Strand)

(Publisert 25.03.23) Runde tall er fine å ha. Særlig når de er store og gjelder oss selv. For se på dette: I dag passerer vi 67 000 besøkende på «nye» LM, altså  på WordPress-plattformen. Dette basert på brukernes unike IP-adresser.

OG HER er enda et fint rundt tall, som gjelder antall besøk: 765 000 siden vi på senhøsten 2021 måtte gå «tilbake til start» for å opparbeide en ny innholdsbase for næravisa.

De daglige besøkstallene kan variere en god del. Så sent som 11. mars var det hele 6102 besøk. Dagen etter: 351.

SAMTIDIG må det sies at det er et godt stykke igjen til rekorden i antall besøk. Som mange vil huske, ble den satt da telleverket på en av de siste dagene i 2019 viste at vi hadde hatt én million besøk dette året.

Kvaliteten på telleverket til vår daværende leverandør – sammenliknet med det vi har nå – kjenner vi ikke. Men selv om det skulle ha vært en feilvisning på inntil 100 000 i forhold til det reelle tall, så var det et fabelaktig resultat.

VI HÅPER og tror at det skal være mulig å komme opp på samme nivå igjen. At besøkstallet gikk litt ned etter rekordåret, skyldes nok at 2020 i økende grad ble preget av tekniske feil.

Så kom den store serverkrasjen som slo ut både Lokalmagasinet.no og vårt ekstramagasin Herison.no. Dermed var veien kort til etablering på WordPress. For LM.

Når det gjelder ekstramagasinet, har vi tidligere sagt at også dette skal opp å stå. Og domenenavnet eies fortsatt av vårt enkeltpersonforetak Strand Prinfo.

 

Views: 75

HIMMEL BLÅ – på INDRE Helgeland også

Alle bilder: Svein-H. Strand

 

Vi ser bilder fra sommeren 1995, en drømmedag i juli med godt over 30 grader i skyggen. Og dét enda vi er godt nord i landet og ca 360 meter over havet, ved de flotte «Fiplingvatnan» – det vil si de nesten sammenhengende innsjøene Øvre og Nedre (bildet) – Fiplingvatnet i Grane kommune. En lite kjent del av Norge – og Nord-Norge.

(Opprinnelig publisert 19.07.09. Endret 08.04.15 og 23.03.23) Ferieparadiset ligger ca 80 kilometers biltur fra Mosjøen, regionsenteret for kommunene Vefsn (med kommunesenteret Mosjøen), Grane og Hattfjelldal. Vi er i Helgeland-regionen, der det ikke bare er skjærgården og miljøer vi ble kjent med i TV-serien «Himmel Blå» som har raust med naturopplevelser å by på!

DETTE ER i innlandet helt sør i Nordland fylke, og med atkomstvei både sørfra, fra E 6 ved Majavatn, og nordfra, fra E 6 ved Trofors (betjent jernbanestasjon, og veidele til mellomriksvei over Krutfjellet til Sverige).

V
i er her kort vei fra den nordlige porten til Børgefjell nasjonalpark, som strekker seg et godt stykke innover i Nord-Trøndelag.

Noen av overgangsfjellene til nasjonalparken, med Simskardet, ser du i bakgrunnen (t.h.) på det øverste bildet. Vi ser østover.

Bildene er tatt med film. Fargen på sanden skyldes både at den var svakt rosa i det sterke sollyset, og et lite rødstikk i filmen.

 

BILDET OVENFOR viser Nedre Fiplingvatnet i hele sin lengde, og det er temmelig nøyaktig én mil. Her ser vi sørover. Den karakteristiske åsformasjonen i bakgrunnen ligger i avslutningen av et myr- og deltaområde som skiller de to innsjøene.

Det rare er at sukkertopp-formasjonen både virker annerledes og mindre desto nærmere du kommer! Et slags visuelt bedrag, med andre ord.

 

De høyereliggende delene av Grane, og nabokommunen Hattfjelldal i øst fram til riksgrensen (kort vei til den kjente «alpinlandsbyen» Tärnaby) er en lite kjent del av Norge og Nord-Norge. Her er det godt med plass for både fastboende og turister.

De heldige som har fått seg en hytte her, har et rekreasjonseldorado – med fiskemuligheter fra land og båt i både store og små vann. For ikke å glemme mulighetene for elvefiske med flue, ikke minst i Fiplingdalselva, som starter i nordenden av Nedre Fiplingvatn.

PÅ BÆRÅSEN (t.h. på bilde 2 og 3) ligger små fiskevann på rekke og rad og innbyr til en dagstur noe helt utenom det vanlige, selv for fjell- og fiskeentusiaster.

Gårdsbruk skapt av bureisingsmidler

En rekke av de relativt få gårdsbrukene i denne fjellregionen ble i stor grad etablert og ny jord ryddet og brøytet med mye slit, ved hjelp av såkalte bureisingsmidler som staten stilte til disposisjon på 1920-tallet.

DET GJALDT å ta i bruk mer av naturressursene, øke landets sjølbergingsgrad og befolke mer av distriktene omkring byene. Og det ble tildels svært bra resultater, selv med en kort vekstsesong som de har her.

På bildet over ser vi litt av jordene til gården Nordli ved Nedre Fiplingvatnet. Våren 1995 var eieren så uheldig at hele den relativt store driftsbygningen med redskaper brant ned til grunnen.

Men kjenner vi folket her rett, så er det ikke lenge før en ny driftsbygning står klar og gården igjen kan bidra med sin andel av landets sjølberging – i et nytt årtusen.  

 

Fra nordenden av Nedre Fiplingvatnet igjen. Robåten er ikke «plassert». Den bare lå der og ventet på fotografen.

Views: 146

Stor interesse for Posten-saker

– Hvor blei det av postboksa, Jenny? – Fløy dem virkelig – nesten helt til Moss, eller? (LM Arkivfoto?)

(Publisert 22.03.23) (Kommentar: Svein-H. Strand) LMs statistikk-generator er til å stole på, og vi kan nå trygt slå fast at interessen for saker om Posten er stor. Men også mandagens oppslag – med litt historisk om Post i butikk og den radikale nedtrapping av landets postkontor – har pene visningstall.

Redaktørens artikkel Fra brevhus til 22 år med Post i butikk bød jo også, og ikke minst, på et lite tilbakeblikk om posthistorien på Søndre Brevik.

MER LOKALT enn dette, kan det vanskelig bli! Og hvorfor Brevik-slettas holdeplass for Mossebussen heter Mayly, det vet kanskje etter hvert også de som ikke reiser med buss til og fra Moss.

Posten STOR sak i det nære var tittel-budskapet i en annen publisering som stadig blir lest.

OG FØR DET igjen la vi ut saken Mange spørsmål om Posten. Dette var naturlige spørsmål rundt anbudsprinsippet som er innført for å videreføre ordningen Post i butikk. Her ved slutten av en avtaleperiode for Kiwi Son.

Anbudskonkurransen som altså førte til at denne viktige posttjenesten og postboksene som følger med ble flyttet drøye 4 kilometer bort fra Son sentrum.

HVA DET STO i anbudsdokumentene, må regnes for å være offentlige dokumenter der alminnelig innsynsrett gjelder. Ikke minst fordi de de tilhører en statlig etat. LM vil derfor be om innsyn.

Hva var det som skilte de to anbudene – fra henholdsvis Kiwi Son og Rema 1000 Son? Hvilke faktorer er mest og minst utslagsgivende i slike anbud?

Økonomi? Lokaliteter? De ansatte som ressurs? Beliggenhet og parkeringsmuligheter?

Dette er det både interessant og nyttig å vite – både for dagligvareaktørene her og kanskje andre steder i landet.

 

Views: 82

Fra brevhus til 22 år med Post i butikk

(Publisert 20.03.23) (Reporter Svein-H. Strand) Apropos Post i Butikk: Ordningen ble etablert under dette navnet i 2001. Men den har eksistert i ulike former – oftest som brevhus – i mer enn 100 år her i landet. Blant annet ved – rettere utenfor – nærbutikken Mayli på Søndre Brevik utenfor Son, for bare noen tiår siden.

MAYLI HAR artig nok også fått et varig minne. Det er jo navnet på bussholdeplassen ved avkjørselen fra fylkesveien, til der du kjørte for å komme til dem tidligere butikken:

Et lite stykke rett fram – og så til venstre i stedet for å fortsette på Ringveien, opp bakken.

MEN FOR NOEN av beboerne ved fjorden på vestsiden av Ringveien, så var dette den korteste veien: Oppover en sti til en liten åsrygg, og så nedover til Mayly og postkassene. Første gang du gjorde dette, var du liksom litt «på landet».

Det fantes den gang også planer for et postkontor eller et såkalt poståpneri på Søndre Brevik, trolig på bakgrunn av de mange boligfelt som skulle komme på den såkalte OBOS-tomta.

ET POSTNUMMER i 1550-serien for det som skulle være HASLEBAKK postkontor var allerede reservert. Navnet var tatt fra Haslebakk gård, siste bebyggelse på østsiden av fylkesveien før grensen til Moss kommune.

Men tilbake til det nasjonale:

I 2012 fikk Posten grønt lys av Jens Stoltenbergs andre regjering til å omgjøre ytterligere 149 postkontor til Post i Butikk. Samtidig forsvant plikten til å utføre banktjenester.

Etter denne reformen var det bare 30 postkontorer igjen i Norge.

OG I 2020 vedtok Posten Norge å legge ned 25 av de resterende postkontorene. Dermed er det nå postkontor bare i Oslo og på Svalbard.

HVORFOR de trengs bare i Oslo  – og på Svalbard hvor posten kommer og går med fly – og digitale posttjenester jo også er tilgjengelige – er interessant spørsmål. Det kan vi jo se på i en senere artikkel.

SE OGSÅ: https://www.posten.no/enklere-hverdag/stadig-flere-dognapne-pakkebokser

Views: 136

Glimt fra Son – til øyets hvile

TILFØYD 20.03.23: Kveld i Sonskilen 29. september 2012. (Foto: Sturla Strand)

TILFØYD 20.03.23: Sommer og hvite seil på Sonskilen – som det skal være. (Foto: Svein-H. Strand)

Sonstranda, Torskeberget

– SOMMER I SON

Foto: Svein-H. Strand

Son i vinterdrakt sett fra Laksa-landet

Foto: Sturla Strand

Sjøforsvaret i sakte fart foran Bevøysundet

Foto: Hans Chr. Aakre

Sonsk skjærgård, mot Sauholmene

Foto: Svein-H. Strand

Regnbue over Son, mars 2015

Foto: Svein-H. Strand

Views: 544

1600 gjenstander tilbake til samiske museer

Bååstede betyr «tilbake» på sørsamisk. I de siste årene er museumsgjenstander fra nordiske nasjonalmuseer blitt levert tilbake til samiske museer. Selve prosessen og erfaringene er beskrevet i boka Bååstede. The Return of Sámi Culture Heritage.

(15.03.21) (Republisert 17.03.23) Boka er utgitt på engelsk siden temaet retter seg mot urfolk og land som gjennom historien har utnyttet disse. Her er en kort introduksjon:

The repatriation of cultural heritage is an issue of great interest to many indigenous peoples as well as to countries that were once subject to foreign domination and exploitation.

This book describes one case that has had a positive outcome: the Bååstede project, which resulted in the return of some 1,600 objects originating from the Sámi people in Norway.

In the book, museum experts, many of whom were directly involved in the project, present their opinions and discuss various aspects of the process.

The presentations also point to challenges ahead, as there are still many Sámi objects in collections elsewhere in Europe that should be repatriated.

In a wider perspective, how can the case of the Sámi be of relevance to other indigenous peoples? How can international conventions and national legislation facilitate such requests? The aim of the book is to inspire communities and activists who are engaged in similar issues of return around the world.

Turid Sødal Breistrand, forlagskonsulent

Hjemmeside: https://museumsforlaget.no/produkt/baastede/

Views: 85

Med muntlig tradisjons-samling som spesialitet

(Publisert 16.03.23) Jørn Svendsen har i lang tid interessert seg for Vestby og derigjennom også Son og Sons historie. Han har i en årrekke vært leder av Vestby Historielag. Fra denne posisjonen har han generert en lang rekke innspill av allmenn interesse i det nære. For dette ble han av Soon og Omegns Vel i fjor tildelt Sooningprisen for 2021. Og her er begrunnelsen:
(Foto: Privat, fra Facebook)
Han har sikret relevant historie gjennom muntlig tradisjonssamling. Tradisjonelt har dette vært nedskrevne gjenfortellinger basert på intervjuer med personer, ofte ved lydbåndopptak.
Jørn har videreført dette med «levende» opptak av personers fortellinger ved å bruke video- og lydutstyr. Dette omfatter både intervjuer og opptak av foredrag.
Historiene om «liv og virksomhet i Son» er gjennom dette tatt vare på for ettertiden, og der et titalls personer har vært involvert. (Alex Johannesen, Jørn Fredriksen, Ivar Gudmundsen for å nevne noen).
Jørn har også engasjert seg i å «rydde og bevare/arkivere» personlige dokumenter og fotografier som har offentlig interesse for ettertiden.
I den senere tid har dette gitt resultater i gjennomføring, finansiering og produksjon av Ivar Gudmundsens bokmanus om prestegården (eller kapellangården, som Ivar kaller den), i samarbeid med Ivars familie, vellet med flere.

Jørns Svendsens arbeid som leder av Vestby Historielag – og hans foredrag og videopresentasjoner – har bidratt til å inspirere til et tilsvarende engasjement fra andre foreninger og privatpersoner.

Alt for å ivareta Sons sjel og egenart på ulike måter, ved foredrag, utstillinger av bilder og gjenstander – og et stort engasjement!

Soon og Omegns Vel
v/leder Jon Warhuus

Views: 114

Ny bok: Kunst-sentrenes vekselstrøm

(Publisert 16.03.23) Nitja senter for samtidskunst ligger i Lillestrøm, og her kan alle kunstnerne i Akershus søke utstillingsplass og oppleve utstillinger av kolleger. Fra de tre første kunstsentrene ble etablert i Bergen, Trondheim og Stavanger i 1976, eksisterer det i dag 15 kunstsentre, fra Sámi Dáiddaguovddáš i nord til Agder kunstsenter i sør.

(Redigert fra pressemelding) Hvilken betydning har de kunstnerstyrte sentrene for et levende kunstliv med produksjons- og visningsmuligheter?

Ved inngangen til 2023 er det interessant å fastslå at kunstnerstyring er blitt en bortimot to hundre år gammel tradisjon i norsk kunstliv. Kanskje er det slik som mange kunstnere hevder, at denne organisasjonsformen er et viktig korrektiv til andre maktstrukturer.

Det sier fagredaktør Marit K. Lykken Flåtter.

Antologien Kunstsentrenes vekselstrøm er et innlegg i debatten om kunstsentrenes framtid.

Bidragsyterne drøfter temaer som kunstnerstyring, maktfordeling og ytringsfrihet.

HVA BETYR DET for publikum at det finnes kunstnerstyrte arenaer over hele landet? Ligger det viktige premisser for kunstforståelse i den kunstnerstyrte modellen? Eller motsatt: Står den i veien for faglig utvikling og profesjonalisering?

UTGIVELSEN HAR BIDRAG fra Märit Aronsson-Towler, Joachim Friis, André Gali, Mina S. Haufmann, Geir Bergersen Huse, Merete Jonvik og Hanne Hammer Stien, Sissel Lillebostad, Mari Opsahl, Eivind Slettemeås, Stephanie Serrano Sundby, Hilde Sørstrøm og Synnøve Vik.

OMSLAGET er basert på verket Still Life 2021 av Lin Wang, som ble vist på Trøndelag senter for samtidskunst i 2022.

REDAKTØREN, Marit K. Lykken Flåtter (f. 1975), har diplom fra Kunsthøgskolen i Bergen avd. Kunstakademiet, er skribent og ansvarlig redaktør i nettmagasinet ArtScene Trondheim (AST). Hun var med på å etablere AST som Trøndelags meningsbærende arena for formidling, debatt og refleksjon om samtidskunst.

Boka er blitt realisert med støtte fra Stiftelsen Fritt Ord og Norsk kulturråd.

Museumsforlaget

ISBN 9788283051278

336 sider  Myk perm

Pris: Kr 450, –

Utgivelsesdato: 15, mars 2023

 

Views: 58

Hva er galt med Son Brygge?

Kommer ikke båten snart? Ja, her har folk vært samlet sommerstid siden ankomsten til «Pappa-båtene» var en formidabel gladsak. Dampskipsbrygga – som soninger i den eldre generasjon gjerne kaller den fortsatt – burde jo derfor få offentlig status som et kulturminne. (LM Arkivfoto/Svein-H. Strand)

(Publisert 15.03.23) (Kommentar: Svein-H. Strand) Det må være flere tiår siden det som skulle være et bankende hjerte i Son sentrum – «Dampskipsbrygga» – har vært så årelatet. Besøk av større båter, som bl.a. «Børøysund» og andre veteranskip, er det svært lenge siden vi så. Og som det ligger an nå, skal vi denne sesongen ikke ha et eneste anløp av den såkalte Oslo-båten!

DETTE STÅR allerede å lese også på ruteplanen (#Ruter). Det nye driftsselskapets begrunnelser er vanskelige å svelge, all den tid det ikke er dokumentert hendelser fra mange års drift som skulle tilsi en slik beslutning.

FRITIDSBÅTER som ikke respekterer Oslo-båtens «forkjørsrett» ved ankomst og avgang har fra tid til annen vært et sikkerhetsproblem. Men dette er neppe et stort ankepunkt i dag.

DEN SISTE TIDEN har det vært jobbet på ordførernivå i Vestby kommune med å finne en løsning som er akseptabel for alle parter. Fra Soon og Omegns Vel foreligger en uttalelse der vel-lederen i svært sterke ordelag fordømmer utestengelsen av Son som tolvte og siste anløpssted på den populære ruta. Lokalmagasinet.no følger opp denne saken.

 

Views: 589

Tassulv «i Baronens seng»!

Foto: Sturla Strand ©

Fotograf Sturla Strand vårryddet i sitt arkiv med ulike soninger som objekter gjennom år- og tiårene. Og se – i 1985! Den alt da godt etablerte og markante kunstmaler Arne Tassulv Samuelsen. Som «Jeppe på Bjerget» i Baronens seng!

(Fra LM i 1987) (Republisert og litt endret 12.03.23) Her har Son-maleren relativt nylig flyttet inn som leietaker – med livslang kontrakt – i sin berømte og beryktede kollega Carl Dørnbergers særegne bolig med atelier. Nede ved sjøen i Strandgata.

I regi av fotografens bestefar, Odd Birkeland, ble Tassulv en dag plassert i Baronens seng med flott nattlue. Det store maleriet med bibelsk motiv på veggen bak senga, våger vi å kreditere Dørnberger. 

Foto-opptaket var til en av flere lysbildeserier med «rød sonstråd». Disse laget Birkeland med sitt barnebarn bak kameraet, etter at hans lange rekke av lokalt baserte kortfilmproduksjoner sammen med fotograf Kjell Bakken var avsluttet.

25 ÅR ETTER OPPTAKET hadde teknikken innen fotografi tatt noen digre sprang. Før vi la bildet ut på verdensveven, så hadde det opprinnelige dias-opptaket først vært kopiert over til papir.

Slik kopiering ga harde kontraster den gang dette ble gjort med bildet av Samuelsen.

I siste ledd ble ble papirkopien derfor digitalisert og forbedret med diverse dataverktøy, før ovenstående kopi omsider havnet på vår server i USA. Modern times!

Views: 175

Når hver dag teller…

(Fra LM 25.04.13) (Republisert 11.03.23) Et verre tidsdrama enn det som nå utspinner seg for splitter nye Vestby Storsenter, har sjelden vært sett i næringssammenheng her i landet.

KORT SAGT: Blir adkomstsveien til senteret ferdig og godkjent innen 17. mai? 

 

Arbeiderpartiets Tom A. Ludvigsen var ikke nådig i sin kritikk mot Vestby Senterutvikling DA og ville sette en frist til 10. mai. (LM Arkivfoto)

HVIS IKKE, vanker det engangsbot på to hundre tusen kroner, ifølge plan- og miljøutvalgets vedtak mandag. Pluss dagbøter på tredve til førti tusen kroner for hver dag som går med nødløsninger for trafikkavviklingen. Bl.a. må Kirkeveien, en hovedvei i trafikksystemet til Vestby sentrum fra vest, kunne gjenåpnes for trafikk.

Ellers ja, ellers må senteret stenges, med de daglige tap dette vil påføre de rundt 50 forretningene i senteret. I overskriften som er valgt her, ligger så å si hele dramaet komprimert.

Når så mye anleggsarbeid gjenstår og så mye penger og prestisje står på spill, blir det også fokus på effektiv utnyttelse av hver time. For ikke å glemme: Her må vi tro at overtidsgodtgjørelsen sitter uvanlig løst!

Det ansvarlige selskapet Vestby Senterutvikling DA, med adresse Trondheim, fikk godt med pepper da politikerne behandlet krisesaken for andre gang på en drøy måned.

Tom Anders Ludvigsen, Ap, var ikke nådig i sin kritikk og ville sette en enda kortere frist, til 10. mai.

Men plan- og miljøutvalget endte altså på en uke mer. Dager som kan bli helt avgjørende når utgangspunktet er at den midlertidige anleggsveien «ser ut som et krater», som det ble sagt.

Views: 57

Sooningprisen til Anstein Spone. Disse har fått den

(Publisert 10.03.23) Anstein Spone har fått Sooningprisen 2022 for sitt mangeårige arbeid med den maritime kultur. Prisen er innstiftet av Soon og Omegns Vel, og gis til personer, foreninger og andre som har gjort en innsats for Son og Sons befolkning. Prisen ble første gang gitt til smalfilm- og arrangement-skaper gjennom et langt liv, Odd Birkeland, for året 1978.

BILDET: Slik ser prisen ut – laget av Ruben Nordahl, Son – og bygget på et humoristisk ordspill, opp mot «soning» i fengselsterminologien. (LM Arkivfoto)

Sooningprisen deles ut på årsmøtene i Soon og Omegns Vel. Hvert år får styret forslag til kandidater. Den tildeles på bakgrunn av langvarig, uegennyttig innsats for Sonsmiljøet.

Gjennom 44 år er det bare sju år at prisen ikke er blitt utdelt. Her er en oversikt over alle tildelingene:

1978: Odd Birkeland
1979: Kari Fronth Stene og Sigurd Stene
1980: Soon Sparebank
1983: Ivar Gudmundsen
1984: Johan Johansen («Johan på brygga»)
1986: Guri Haveråen og Erik Grønhaug
1988: Soon Theaterlag
1992: Soon Idrettsforening
1993: Ada Eckhoff (Johansen)
1994: Styret i Son Poesidager
1995: Soon Seilforening
1996: Gerd Wennerhag
1997: Alex og Bjørg Johannessen
1999: Vidar Vanberg
2000: Kari-Anne Slettjord
2001: Shaker Sabetzadeh
2002: Bengt og Elin Knoll
2003: Alf Knudsen
2004: Astri Schie
2005: Marianne og Knut Helle
2006: Eva Stubberud og Strømbråten Kapells Venner v/Tove    Mangård og Bjørg Paulsen
2007: Inger Brich Hammer
2008: Son Slalomklubb
2009: Edith Blix Brevik
2010: Son Blandede Kor
2011: Nils Thorsen
2012: Janitsjarkorpset Soon Etter Frokost
2013  Thove Hov Eggen
2014: Tiltakskomiteen ved Son Eldresenter
2015: Tom Braaen
2016: Renathe Stubberud
2017: Reidar Jensen

2018: Arrangørene av Kulturdøgn Soon

2019: Restaureringen av Dørnberger-huset v/prosjektleder Tove Lissner

2020: Ingen utdeling grunnet corona

2021: Jørn Svendsen

2022: Anstein Spone

 

 

 

 

Views: 1149

Kontrollutvalget – også åpent for innspill

(Publisert 09.03.23) Med kommunestyre- og fylkestingvalgene 2023 bare et halvt år fram i tid, starter LM nå med orienteringer om organer som på hvert sitt felt bidrar til styringen av Vestby kommune. Disse er valgt av og underlagt kommunestyret.

 

Men når det gjelder kontrollutvalget, som alle kommuner er pålagt å ha, er det primært et organ kommunestyret skal forholde seg til. Det ligger i navnet.

De konkrete arbeidsoppgavene er nær knyttet til kommunestyrets løpende arbeid. Men hvor mange vet at kontrollutvalget også er innrettet mot oss velgere, og at det skal være mulig å komme med innspill – i betydningen rett til utvalget?

Det som mange vil mene er kjernen i utvalgets arbeidsfelt, er nemlig formulert i tredje og siste punkt som vi her gjengir i sin helhet:

3. Kontrollutvalget ønsker å være synlig for innbyggere og brukere av kommunens tjenester.

3.1 Innbyggerne skal ha mulighet til å følge med på hva kontrollutvalget arbeider med. Det er viktig for demokratiet at arbeidet til kontrollutvalget er synlig og tilgjengelig slik at det er mulighet for å komme med innspill. Den enkelte innbygger har krav på god og reell tilgang til informasjon om kommunen og kontrollutvalget sine aktiviteter.

3.2 Media skal ha kjennskap til kontrollutvalget sitt arbeid for å kunne sette seg inn i aktuelle saker som kontrollutvalget arbeider med. Kontrollutvalgets saker kan ha allmenn interesse ut over kommunens ansatte, politikere og innbyggere.

Views: 48

Etter 52 år: Slutt på «Hollænder´n i Son

ILLUSTRASJONSFOTO: Barken «Njaal» for anker i engelsk havn på slutten av 1800-tallet. Kopi produsert av Reidar Johansen, Son. (LM Arkivfoto)

(Publisert 08.03.23) Som mange vil vite, så blir Sommer-Son dessverre en attraksjon fattigere. Etter hele 52 år skal landets nest største seilas ikke lenger være forankret i strandstedet ved Oslofjorden som vokste fram under den såkalte Hollendertiden. Da hollandske og norske skuter seilte fra Son fullastet med tømmer fra skogene heromkring.

I ET KOMMUNALT VEDTAK på slutten av fjoråret:

Med rådmannen i Vestby som formell hovedaktør, blir gamle bånd kuttet. Mellom Soon Seilforening og en kommersiell aktør som seilforeningen de siste årene bare har vært tilrettelegger for.

Seilforeningen og Vestby kommune hadde nemlig inngått en avtale om bruk av kommunal grunn og anlegg i forbindelse med seilasen. Avtalen skulle derfor evalueres før den eventuelt ble forlenget. Dette vedtok havneutvalget i februar 2022.

Og foran havneutvalgets møte 25. oktober 2022:

Rådmann Sjur Authen foreslår at avtalen ikke blir videreført. Og det ble den dessverre ikke. Fordi:

I FEBRUARMØTET deres tidligere på året fikk rådmannen i et vedtak fullmakt til å videreføre eksisterende avtale for 2022 – men bare med følgende tillegg:

“Avtalen kan ikke overføres fra Soon Seilforening til andre aktører uten at Vestby kommune har godkjent dette på forhånd.”

Hollænderseilasen – med og uten æ – eies av Norsk Havseiler- og Krysserklubb. Slik har det seg at basis for seilasen fra i år av ikke lenger er i Hollenderstaden. Den er i Holmestrand, vår nærmeste by rett over fjorden. 

EN SMILENDE og potent seilforening der borte benytter det historiske fokusskiftet til å lansere en ny og spennende langseilas – en  virkelig lang en! Dette kan du høre om i en video som det nå ligger lenke til i den svært innholdsrike og  stadig mer brukte menyen vår.

Her fra østsiden av Zoen op den Water, stedsnavnet som hollenderne brukte om Son på et kart, må vi bare konkludere med at vi og vår egen flotte seilforening kunne benytte anledningen til å skape noe nytt.

Hvorfor ikke invitere alle soninger til «idéinnkast» fram til høsten, da både den ene og den andre så smått begynner å legge planer for aktiviteter i et nytt år?

HER I LM bidrar vi gjerne med å tilrettelegge for dette – med både plass og synlighet – så lenge det ikke går på bekostning av den tiden vi har til disposisjon i en miniredaksjon som vår.

Svein-H. Strand

LM-redaktør og utgiver

 

 

 

 

Views: 311