Main Menu

mars, 2023

 

Demente-landsby kommersielt prosjekt

(Publisert 31.03.23) (Kommentar: Svein-H. Strand) I Labo Skog (se kartet) ønsket Syd-Øst Eiendom å lage en demenslandsby med frisør, butikker og restaurant. Og utenfor det 241 mål store skogsområdet – nær boligområdet Strømbråten i Son – skulle det være 18 eneboliger, sju tomannsboliger, pluss noen omsorgsboliger. Planen fra Syd-Øst Eiendom – med realistiske fargeillustrasjoner fra qdp Arkitekter AS – ble behandlet i Vestby kommunestyre i november 2021. Men alle – unntatt Fremskrittspartiets Kenneth Lien-Steen – stemte prosjektet ned. Slik rådmann Sjur Authen hadde innstilt på.   Daglig leder Kristin Woje …

Les merDemente-landsby kommersielt prosjekt


Hvaler-malerier i Galleri Soon

(Publisert 28.03.23) Galleri Soon har nå en utstilling der du kan se oljemalerier av Even Richardson med motiv fra Hvaler. Richardson er maler, tegner og grafiker og er kjent for et figurativt uttrykk. Han var elev ved Einar Granums Malerskole 1980-1981, deretter elev av Odd Nerdrum 1981-1983 og ved Statens kunstakademi 1983-1985. Debuterte gjorde han med separatutstilling i Kunsthuset i Oslo 1989, og han deltok på utstillingen «Romantikk og Realisme» i 1982 og to ganger senere på 80-tallet. Han har. for å sitere fra wikipedia: «utviklet symbolistiske og litterærer temaer …

Les merHvaler-malerier i Galleri Soon


Lokal slåtte-tradisjon på «glemt» plate

 Plata er et nærportrett av Vestbys spellemann og tradisjonsbærer gjennom godt over 50 år, Arne Nordskaug. Bildet er fra plateomslaget. (Foto: Gamle Vestby Avis, 1984.) Vestby og de øvrige Follo-bygdene med sin urbane nærhet er ikke akkurat det vi forbinder med folke- og tradisjonsmusikk. Likevel: Den finnes også her. Og heldigvis er en god bukett slåtter fra en lokal, livat tradisjon bevart på en sørgelig bortglemt LP. Plata er et nærportrett av Vestbys spellemann og tradisjonsbærer gjennom godt over 50 år, Arne Nordskaug. Av Svein-H. Strand (Publisert 04.10.22 og 25.03.23) …

Les merLokal slåtte-tradisjon på «glemt» plate


67 000 har vært på «nye» LM

(Publisert 25.03.23) Runde tall er fine å ha. Særlig når de er store og gjelder oss selv. For se på dette: I dag passerer vi 67 000 besøkende på «nye» LM, altså  på WordPress-plattformen. Dette basert på brukernes unike IP-adresser. OG HER er enda et fint rundt tall, som gjelder antall besøk: 765 000 siden vi på senhøsten 2021 måtte gå «tilbake til start» for å opparbeide en ny innholdsbase for næravisa. De daglige besøkstallene kan variere en god del. Så sent som 11. mars var det hele 6102 besøk. …

Les mer67 000 har vært på «nye» LM


HIMMEL BLÅ – på INDRE Helgeland også

Alle bilder: Svein-H. Strand   Vi ser bilder fra sommeren 1995, en drømmedag i juli med godt over 30 grader i skyggen. Og dét enda vi er godt nord i landet og ca 360 meter over havet, ved de flotte «Fiplingvatnan» – det vil si de nesten sammenhengende innsjøene Øvre og Nedre (bildet) – Fiplingvatnet i Grane kommune. En lite kjent del av Norge – og Nord-Norge. (Opprinnelig publisert 19.07.09. Endret 08.04.15 og 23.03.23) Ferieparadiset ligger ca 80 kilometers biltur fra Mosjøen, regionsenteret for kommunene Vefsn (med kommunesenteret Mosjøen), Grane …

Les merHIMMEL BLÅ – på INDRE Helgeland også


Stor interesse for Posten-saker

(Publisert 22.03.23) (Kommentar: Svein-H. Strand) LMs statistikk-generator er til å stole på, og vi kan nå trygt slå fast at interessen for saker om Posten er stor. Men også mandagens oppslag – med litt historisk om Post i butikk og den radikale nedtrapping av landets postkontor – har pene visningstall. Redaktørens artikkel Fra brevhus til 22 år med Post i butikk bød jo også, og ikke minst, på et lite tilbakeblikk om posthistorien på Søndre Brevik. MER LOKALT enn dette, kan det vanskelig bli! Og hvorfor Brevik-slettas holdeplass for Mossebussen …

Les merStor interesse for Posten-saker


Fra brevhus til 22 år med Post i butikk

(Publisert 20.03.23) (Reporter Svein-H. Strand) Apropos Post i Butikk: Ordningen ble etablert under dette navnet i 2001. Men den har eksistert i ulike former – oftest som brevhus – i mer enn 100 år her i landet. Blant annet ved – rettere utenfor – nærbutikken Mayli på Søndre Brevik utenfor Son, for bare noen tiår siden. MAYLI HAR artig nok også fått et varig minne. Det er jo navnet på bussholdeplassen ved avkjørselen fra fylkesveien, til der du kjørte for å komme til dem tidligere butikken: Et lite stykke rett …

Les merFra brevhus til 22 år med Post i butikk


Glimt fra Son – til øyets hvile

Sonstranda, Torskeberget – SOMMER I SON Foto: Svein-H. Strand Son i vinterdrakt sett fra Laksa-landet Foto: Sturla Strand Sjøforsvaret i sakte fart foran Bevøysundet Foto: Hans Chr. Aakre Sonsk skjærgård, mot Sauholmene Foto: Svein-H. Strand Regnbue over Son, mars 2015 Foto: Svein-H. Strand Views: 545


1600 gjenstander tilbake til samiske museer

Bååstede betyr «tilbake» på sørsamisk. I de siste årene er museumsgjenstander fra nordiske nasjonalmuseer blitt levert tilbake til samiske museer. Selve prosessen og erfaringene er beskrevet i boka Bååstede. The Return of Sámi Culture Heritage. (15.03.21) (Republisert 17.03.23) Boka er utgitt på engelsk siden temaet retter seg mot urfolk og land som gjennom historien har utnyttet disse. Her er en kort introduksjon: The repatriation of cultural heritage is an issue of great interest to many indigenous peoples as well as to countries that were once subject to foreign domination and …

Les mer1600 gjenstander tilbake til samiske museer


Med muntlig tradisjons-samling som spesialitet

(Publisert 16.03.23) Jørn Svendsen har i lang tid interessert seg for Vestby og derigjennom også Son og Sons historie. Han har i en årrekke vært leder av Vestby Historielag. Fra denne posisjonen har han generert en lang rekke innspill av allmenn interesse i det nære. For dette ble han av Soon og Omegns Vel i fjor tildelt Sooningprisen for 2021. Og her er begrunnelsen: (Foto: Privat, fra Facebook) Han har sikret relevant historie gjennom muntlig tradisjonssamling. Tradisjonelt har dette vært nedskrevne gjenfortellinger basert på intervjuer med personer, ofte ved lydbåndopptak. …

Les merMed muntlig tradisjons-samling som spesialitet


Ny bok: Kunst-sentrenes vekselstrøm

(Publisert 16.03.23) Nitja senter for samtidskunst ligger i Lillestrøm, og her kan alle kunstnerne i Akershus søke utstillingsplass og oppleve utstillinger av kolleger. Fra de tre første kunstsentrene ble etablert i Bergen, Trondheim og Stavanger i 1976, eksisterer det i dag 15 kunstsentre, fra Sámi Dáiddaguovddáš i nord til Agder kunstsenter i sør. (Redigert fra pressemelding) Hvilken betydning har de kunstnerstyrte sentrene for et levende kunstliv med produksjons- og visningsmuligheter? Ved inngangen til 2023 er det interessant å fastslå at kunstnerstyring er blitt en bortimot to hundre år gammel tradisjon …

Les merNy bok: Kunst-sentrenes vekselstrøm


Hva er galt med Son Brygge?

(Publisert 15.03.23) (Kommentar: Svein-H. Strand) Det må være flere tiår siden det som skulle være et bankende hjerte i Son sentrum – «Dampskipsbrygga» – har vært så årelatet. Besøk av større båter, som bl.a. «Børøysund» og andre veteranskip, er det svært lenge siden vi så. Og som det ligger an nå, skal vi denne sesongen ikke ha et eneste anløp av den såkalte Oslo-båten! DETTE STÅR allerede å lese også på ruteplanen (#Ruter). Det nye driftsselskapets begrunnelser er vanskelige å svelge, all den tid det ikke er dokumentert hendelser fra …

Les merHva er galt med Son Brygge?


Tassulv «i Baronens seng»!

Foto: Sturla Strand © Fotograf Sturla Strand vårryddet i sitt arkiv med ulike soninger som objekter gjennom år- og tiårene. Og se – i 1985! Den alt da godt etablerte og markante kunstmaler Arne Tassulv Samuelsen. Som «Jeppe på Bjerget» i Baronens seng! (Fra LM i 1987) (Republisert og litt endret 12.03.23) Her har Son-maleren relativt nylig flyttet inn som leietaker – med livslang kontrakt – i sin berømte og beryktede kollega Carl Dørnbergers særegne bolig med atelier. Nede ved sjøen i Strandgata. I regi av fotografens bestefar, Odd Birkeland, …

Les merTassulv «i Baronens seng»!


Når hver dag teller…

(Fra LM 25.04.13) (Republisert 11.03.23) Et verre tidsdrama enn det som nå utspinner seg for splitter nye Vestby Storsenter, har sjelden vært sett i næringssammenheng her i landet. KORT SAGT: Blir adkomstsveien til senteret ferdig og godkjent innen 17. mai?    Arbeiderpartiets Tom A. Ludvigsen var ikke nådig i sin kritikk mot Vestby Senterutvikling DA og ville sette en frist til 10. mai. (LM Arkivfoto) HVIS IKKE, vanker det engangsbot på to hundre tusen kroner, ifølge plan- og miljøutvalgets vedtak mandag. Pluss dagbøter på tredve til førti tusen kroner for …

Les merNår hver dag teller…


Sooningprisen til Anstein Spone. Disse har fått den

(Publisert 10.03.23) Anstein Spone har fått Sooningprisen 2022 for sitt mangeårige arbeid med den maritime kultur. Prisen er innstiftet av Soon og Omegns Vel, og gis til personer, foreninger og andre som har gjort en innsats for Son og Sons befolkning. Prisen ble første gang gitt til smalfilm- og arrangement-skaper gjennom et langt liv, Odd Birkeland, for året 1978. BILDET: Slik ser prisen ut – laget av Ruben Nordahl, Son – og bygget på et humoristisk ordspill, opp mot «soning» i fengselsterminologien. (LM Arkivfoto) Sooningprisen deles ut på årsmøtene i …

Les merSooningprisen til Anstein Spone. Disse har fått den


Kontrollutvalget – også åpent for innspill

(Publisert 09.03.23) Med kommunestyre- og fylkestingvalgene 2023 bare et halvt år fram i tid, starter LM nå med orienteringer om organer som på hvert sitt felt bidrar til styringen av Vestby kommune. Disse er valgt av og underlagt kommunestyret.   Men når det gjelder kontrollutvalget, som alle kommuner er pålagt å ha, er det primært et organ kommunestyret skal forholde seg til. Det ligger i navnet. De konkrete arbeidsoppgavene er nær knyttet til kommunestyrets løpende arbeid. Men hvor mange vet at kontrollutvalget også er innrettet mot oss velgere, og at …

Les merKontrollutvalget – også åpent for innspill


Etter 52 år: Slutt på «Hollænder´n i Son

(Publisert 08.03.23) Som mange vil vite, så blir Sommer-Son dessverre en attraksjon fattigere. Etter hele 52 år skal landets nest største seilas ikke lenger være forankret i strandstedet ved Oslofjorden som vokste fram under den såkalte Hollendertiden. Da hollandske og norske skuter seilte fra Son fullastet med tømmer fra skogene heromkring. I ET KOMMUNALT VEDTAK på slutten av fjoråret: Med rådmannen i Vestby som formell hovedaktør, blir gamle bånd kuttet. Mellom Soon Seilforening og en kommersiell aktør som seilforeningen de siste årene bare har vært tilrettelegger for. Seilforeningen og Vestby …

Les merEtter 52 år: Slutt på «Hollænder´n i Son


0
1
0
1
0