Barn og unge: Pluss og minus i rapport

(Publisert 05.10.22) (Reporter Svein-H. Strand) Vestby kommune har etablert flere overordnede planer og mål for sitt arbeid med å forebygge og følge opp utfordringer blant barn og unge. Det viser en forvaltningsrapport fra tidligere i år. Kommunen arbeider også med å lage en plan for kommunens forebyggende arbeid – i samsvar med kravene som stilles i barnevernloven.

Flere tilbud for å forebygge og følge opp barn og unge er kommet opp å stå. Og en har «i all hovedsak» sikret tydelig fordeling av ansvaret knyttet til dette arbeidet.

Undersøkelsen viste da også at at flere ansatte sier de opplever en tydelig ansvarsfordeling mellom tjenestene.

MEN DET TRENGTES bedre oversikt over – og formidling ut til alle tjenestene – når det gjelder hva som er kommunens mål og planer innen forebyggende arbeid.

Av tiltak som gjensto i mai var å innføre modellen Bedre Tverrfaglig innsats (Bli Z ). Og appen «Ung Arena Vestby – appen for deg som er ung i Vestby kommune». Men også å etablere et kompetansesenter for bl.a. å sikre bedre oversikt over hvilke tilbud som faktisk finnes.

Undersøkelsen viste videre at det ikke fantes et godt nok system for samhandling mellom tjenestene. Det kunne til dels være personavhengig om det var tilstrekkelig samarbeid i enkeltsaker. Ikke minst manglet det et system for å samhandle i de mer komplekse sakene.

Revisjonen merket seg at kommunen – bl.a. gjennom utviklingsarbeid foran barnevernsreformen – var opptatt av å bedre samarbeidet mellom tjenestene som arbeider med dette.

I rapporten understrekes det likevel at tjenestene har plikt til å samarbeide for å sikre koordinerte og helhetlige tjenester til barn og unge.

Og fra 1. august 2022 gjelder: Økt plikt til å sikre at velferdstjenestene jobber sammen for å sikre forebyggende arbeid og tidliginnsats.

ANDRE FUNN:

-Hadde ikke sikret et tilstrekkelig samarbeid med spesialisthelsetjenestene.

-Utfordringer knyttet til samarbeidet mellom kommunen og den regionale barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP).

-Ikke sikret god nok oppfølging av barn og unge som har sammensatte vansker og lidelser.

Revisjonen understreket at samarbeidet mellom kommunen og BUP er avgjørende for å sikre god kvalitet og sammenheng i tjenestene til barn og unge som trenger oppfølging av spesialisthelsetjenestene.

Et utkast til samarbeidsavtale mellom kommunen og BUP var utarbeidet, og denne avtalen var (mai 2022) klar for signering.

INDIVIDUELL PLAN. Vestby kommune har i all hovedsak retningslinjer og rutiner for å utarbeide individuell plan for barn og unge som trenger langvarige og koordinerte tjenester.

Revisjonen fant samtidig at ikke alle ansatte var godt nok kjent med sitt ansvar og sine oppgaver i arbeidet med å lage individuell plan. Dermed risikerer en at ikke alle som har behov for individuell plan, får dette.

Dette er ikke i samsvar med krav i regelverket (bl.a. § 2-5 i pasient- og brukerrettighetsloven). Individuell plan er et viktig samhandlingsverktøy for barn og unge som har behov for langvarige og koordinerte tjenester fra kommunen.

BRUKERMEDVIRKNING. Kommunen bør i større grad systematisere brukermedvirkning i evaluering av tjenestetilbud til barn og unge.

Tjenestene har jevnlig samtaler med barn/unge og pårørende. Men brukermedvirkning – gjennom evaluering av tjenester og tilbud – blir ikke systematisk gjennomført i alle tjenester.

ANBEFALINGER: Basert på det som kommer fram i undersøkelsen anbefalte revisjonen at kommunen oppretter følgende tiltak:

  1. Etablerer en overordnet oversikt over
    a) mål og planer innen psykisk helse- og rusarbeid rettet mor barn og unge
    b) etablerte tiltak og tilbud innen rus- og psykisk helsearbeid for barn og unge
  2. Sikrer at alle ansatte er tilstrekkelig kjent med
    a) rutiner og verktøy som er etablert for å sikre kartlegging og oppfølging av barn og unge med behov for oppfølging.
    b) ansvar og oppgaver i arbeidet med individuell plan, og sikrer at barn med behov for individuell plan får tilbud om dette.
  3. Sikrer at det blir etablert klare samarbeidsstrukturer og tilfredsstillende samarbeid mellom kommunale tjenester som jobber med barn/unge og familier i kommunen.
  4. Sikrer systematisk samarbeid med spesialisthelsetjenesten knyttet til barn og unge med behov for oppfølging av spesialisthelsetjenestene. Sikrer systematisk brukermedvirkning i evaluering av tjenester rettet mot barn og unge.

Views: 59