(Publisert 07.01.25) Dialekter og stedsnavn. Slik lød en tittel i utgiverselskapet Strand Prinfos sidesprang – ukeavisa Vestby-Kureren. Den ble utgitt fra mai til medio november i 1988, da vi måtte melde oppbud på grunn av manglende driftsmidler.
Vi hadde startet omtrent samtidig som en stor økonomisk nedgangstid rammet landet. Etter et opphold til over nyttår 1989, ble avisa relansert som gratisavis. Men reklamemarkedet var omtrent stein dødt. Alle skyldte hverandre penger, ble det sagt.
Selv skyldte vi trykkeriet et betydelig beløp, men unngikk konkurs fordi vi inngikk en avtale om at trykkeriet fikk disponere utgiverselskapets konto.
Noen eksemplarer av avisa har vi liggende. Den nevnte tittelen er fra en av dem, utgitt 5. august. Der ble Eivind Karterud intervjuet om sin virksomhet i Vestby Historielag. Han reiste rundt i bygda og snakket med folk – samtaler som ble tatt opp på bånd.
– Slik kan vi ta vare på både dialektene og gamle stedsnavn. Senere skal dette bli innhold i en bok, sa han.
VESTBYDIALEKTENE
– Hva er spesielt med talemålet her i bygda, spør journalist Asbjørn Kongsness.
– I Garder gir folk seg god tid når de snakker. Også Vestby-dialekten er langsom. Et særtrekk er formuleringen «vet du», den går igjen ofte. Egennavnet Rustad uttales «Røstad», og dalen blir dæl`n med bred æ-lyd. Lødengen uttales «Løengen».
– I enkelte tilfeller, fortsetter Karterud, så forandres vokalen i uttalen. Som for eksempel når bygda blir «bøgda».
Og så var det sonsdialekten.
– Den snakkes raskere enn de andre dialektene i bygda, fastslår Eivind Karterud.
En god del mer om sonsdialekten står i Son Leksikon, med eksempler. Og dette skal vi fortelle mer om i et annet innlegg. Bare dette nå:
Sonsdialekten er, eller var, preget av nærheten til Moss og Østfold-dialekten der. Samtidig var den litt preget av en Oslo-dialekt i Vika som var innført av tilflyttere fra Romeriks-bygdene.
På 1970-tallet startet utbyggingen av nye boligfelt i Son, og mange flyttet fra Oslo-området til den gamle Hollenderstaden.
Etter hvert som årene gikk – og nye soninger vokste opp – ble denne dialekten atskillig utvannet, ja rett og slett sjeldnere å høre.
oopserver
Views: 7