Keramiker Turid Mjelve er død

(Publisert 25.04.22) Den landskjente Son-keramikeren Turid Mjelve er død. Hun var født i 1931, og fylte 91 år i mars. Få norske keramikere i hennes generasjon har hatt så mange store utsmykkingsoppdrag som Turid Mjelve. Oppdragene spente fra utsmykking av cruiseskip til en rekke offentlige bygg. Hun er innkjøpt av museer i Norge og i utlandet, blant annet Museum of Modern Art i Tokyo, Japan.

BILDET: Ikke lett å finne bilder av Turid Mjelve-arbeider som ikke er rettighetsbelagte. Denne utsmykningen fra 1980 – uten tittel – henger på Peer Gynt sykehjem i Moss.

Sin fagutdanning fikk hun på École d’arts et métiers i Paris i 1953, senere på Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i 1954-1956 under Nils Flakstad, Thorleif Sohlberg og Jens von der Lippe ; dessuten fra ulike stipendier og studieopphold i utlandet.

I årene 1956-1961 hadde hun verksted i Oslo. Sammen med sin ektemann, lyrikeren Sigmund Mjelve, flyttet hun så til Son. Med verksted integrert i egen bolig i Ishusveien på Brevik, ble hun snart en del av det etablerte keramikermiljøet i Son.

Turid Mjelves første produksjoner var krukker – først i leirgods, senere i steingods. Fra slutten av 1960-årene skapte hun stadig mer av keramikkrelieffer, og i 1973 ble et av disse hedret med gullmedalje på en håndverksutstilling i Firenze, Italia.

Hennes arbeider gjennom et langt liv har et stort spenn. Og utallige er hennes produkter – fra krukker i mange størrelser og fasonger til store og små relieffer – som pryder interiøret i norske hjem.

Turid Mjelve gikk bort lørdag på Vestby sykehjem, der hun var pasient i to år. Fred over hennes minne.

Svein-H. Strand

Views: 947