De 20 beste saker – ingen enkel sak!

Til 20 års-jubileet for Lokalmagasinet.no fikk redaktøren den nesten umulige oppgave å plukke fram de 20 beste sakene vi hadde publisert gjennom disse årene.
Jeg valgte da forsøksvis å transformere meg til vanlig leser – hva nå det måtte være. Og det beste var nok å ikke ta alle på en gang. Her kommer den første, med en raus innledning om nyheter.

(Publisert 10.10.22) (Republisert 02.09.23) Som jeg tror at de aller, aller fleste undersøkelser om primære ønsker for en avisleser i vår tid viser: Et oveveiende flertall vil rett og slett bli opplyst! Så kan man legge hva man vil i det. Men greiest er det nok om jeg for anledningen ser litt stort på det.

FORDI: Selv de rene nyhetssakene kan jo grupperes. Om ikke i det uendelige, så i hvert fall i så mange grupper at noen få hovedgrupper bør ha sin plass. Altså for en høyst uvitenskapelig oppgave som denne.

De fleste voksne kjenner nå det engelske uttrykket, som også norske pressefolk har valgt å bruke, nemlig Breaking news. Som om det ikke var mulig å omsette dette til norsk. Ja, selv om SISTE NYTT kanskje er oppbrukt etter nettavisenes inntog de siste årene.

MEN JEG GOOGLET – og fikk opp dette danske treffet, sitat:

“Breaking news er et begreb, der stammer fra amerikanske nyhedskanaler som f.eks. CNN. Begrebet dækker oprindeligt over nyheder, der bryder ind i den normale programflade og sendes direkte.”

Dette er jo da mildt sagt en nyhetsgruppe som knapt har vært eller er aktuell for jubilanten – Nettavis og portal i det nære, som det sto i den såkalte kolofonen i høyre marg den første tiden.

Hva ellers i nyhetsgruppen? Jo, selvfølgelig og først og fremst: Nyheter som del av det som etter hvert ble et grunnfjell i den løpende publisering: Kommunalreportasje – primært forankret i “Stor-Son” der vi hadde flest lesere, men selvfølgelig også om smått og stort og ting og tang som gjaldt for hele kommunen.

BILDET: Vestby-ordfører Ødbehr fra Vestby hadde aldri vært i Løkkeveien i Son med sine karakteristiske småhus. Så dit måtte vi selvfølgelig. (Foto: Svein-H. Strand)

MEN HØR: En spesiell gruppe i gruppen er jo de eksklusive nyheter. Her: Eksklusivt for LM. Og da bare må jeg trekke fram John A. Ødbehr, fra hans ordførertid. Vi fikk tidlig og lett god kontakt.

Det skulle også vise seg at Vestby- og Høyre-mannen John Arthur hadde et godt fokus på – og et stort hjerte for – Hollenderstaden Son, i fortid som i nåtid. Eksklusiviteten kom da av seg selv – uten at det nødvendigvis var forutsatt eller sagt direkte.

Og Moss Avis tok aldri i disse nyhetssakene med henvisning til LM; de ventet heller – for eksempel til det ble en utvikling i saken. Pressekonferanser eller pressemeldinger ble aldri, eller lite, brukt gjennom et år i Ødbehrs tid, mener jeg å huske. Og administrasjonen hadde sin gode talerstol i dokumenter og saksframlegg til politisk behandling.

Men nå jeg må konkludere: Hvilken gode sak? Jo, det må bli da han uten forvarsel – og under en “synfaring” med LM i den fredede Thornegården, av alle steder – lanserte tanken om å flytte dyrkbar jord fra Delijordet kloss innpå Vestby sentrum – og helt til Kjenn, omtrent mellom Vestby sentrum og Hølen. Sånn at IKEA kunne få bygge sitt planlagte nye “Follo-varehus” der.

Dette ble det etter hvert mye om – i “den trykte lokalpresse”. Ble Lokalmagasinet.no kreditert noen gang for at det var vi som målbar flyttetanken først? Nei, og noe annet var egentlig heller ikke å vente.

PRESSESKIKK aviser imellom i nordre Østfold og Søndre Akershus gjaldt ikke – og gjelder kanskje fortsatt ikke – når den konkurrent som bør krediteres er en gratis nettavis, selv om den redigeres på journalistisk grunn.

Svein-H. Strand, LM-redaktør

 

 

 

 

Views: 71