På rekord-seilas med kurs for Son!

Det skummer rundt baugen på den gamle barkriggede seilskuta “Kalos” da hun legger ut fra London med kurs for Son. Det er en onsdag morgen en sen høstdag i 1898. Den gamle vasstrukne “Kalos” av Kristiania er et lykkens skip; alltid har hun tjent penger selv i tider der andre skuter har bragt eierne tap var Kalos en vinner. I 40 år har hun seilt på de sju hav uten uhell av noe slag.

Av Reidar Johansen, Son

(Fra LM 12.11.11) (Republisert 11.11.22) 

EN TUR over Nordsjøen med de steamdrevne rutebåtene på den tiden var en reise på fire døgn. Skipene gikk vanligvis fra London torsdag middag og ankom Kristiania mandag middag.

Det var nok en skikkelig høststorm som regjerte i Nordsjøen ved denne anledningen. Havet var opprørt, det skummet og frådet av de enorme bølgetoppene!

Det var ingen mulighet for å kvittere ut den engelske losen som var kommet om bord for å geleide “Kalos” ut Themsen til trygt farvann. Han måtte bli med over Nordsjøen.

Å LEGGE UT i et slikt vær med gamle “Kalos” vil nok av mange ansees som det glade vanvidd, men kaptein H. Olsen så det annerledes. Var det hjemlengselen til gamlelandet, mon tro – eller var det en skummende kald pils på Son Hotell som var drivkraften?

De gned seg nok i øynene, de i Son som så “Kalos” runde Bevøya med kurs for Sonskilen fredag middag. To og et halvt døgn på reisen London-Son! Virkelig en fjær i hatten for kaptein H. Olsen og hans mannskap. En utrolig rekord! Gjelder den fortsatt, mon tro?

PÅ BILDET sliter den like legendariske seilskuta fullriggeren “Mossehøvding” av Moss med store bølgetopper og uvær. “Mossehøvding”, eiet av M. Peterson & Søn i Moss, seilte på legendariske tider over Atlanterhavet.

For et fantastisk skue det må ha vært for dem som opplevde henne for fulle seil runde Bevøya med kurs opp Mossesundet!

Visits: 49