Ordfører fikk ikke dokument-innsyn

(Fra LM 27.01.12) (Republisert 11.11. 22) (Reporter Svein-H. Strand) – Som ordfører så jeg faresignalene for Vestby Næringsselskap AS og datterselskapet allerede i 2010. Men jeg fikk ikke innsyn som kunne gi et konkret grunnlag for å gripe inn fra eiersiden, sier John A. Ødbehr (H) til Lokalmagasinet.no. – I dag er jeg både skuffet og sjokkert, tilføyer han.

♦ Ødbehr ser en rekke feil han mener er årsaken til den dramatiske økonomiske situasjon de to kommunale selskapene er kommet i. Han nevner på strak hånd:

– Ingen informasjon om den økonomiske ubalansen som hadde bygget seg opp.

– Ingen signaler til eier om den løpende utvikling.

– Ingen helhetlig strategi for morselskapet og datterselskapet.

– Ingen risikoanalyse.

– Ikke levering av forventede tomtesalg.

– Ikke utarbeidelse av likviditetsbudsjett.

– Ikke utarbeidelse av investeringsbudsjett.

– For lite samarbeid med kommunens administrative og politiske ledelse.

BRUDD PÅ AKSJELOVEN?
Kommunale selskaper er underlagt samme lovgivning som den som gjelder for andre aksjeselskaper, med et stort ansvar for styreledere og daglige ledere. Med så mange unnlatelsespunkter som du nevner, ligger det noe inni dette som kan være brudd på aksjeloven?

♦ – Det er det for tidlig å si noe om.

– I dokumentene til formannskapets møte mandag står det at administrasjonen fikk vite om den alvorlige situasjonen “underhånden” 5. desember. Er det slik å forstå at det var et rykte eller tips som nådde rådhuset?Nei, det var et notat fra ledelsen i morselskapet.

♦ – Og når ble du orientert?

♦ – Det skjedde samme dag, og da reagerte den administrative og politiske ledelse svært raskt, som dokumentene viser. 

LUDVIGSEN HELT UTE
– Der går det også fram at engasjementet som prosjektleder i datterselskapet Vestby Fjernvarme AS skulle inndras fra 1. januar. Prosjektlederen, Tom Anders Ludvigsen, gikk jo av som styreleder i morselskapet, i protest mot deg, i november i fjor. Kan du bekrefte at han ikke lenger har noen tilknytning til de to selskapene?

♦ – Ja, når prosjektlederstillingen nå er borte, så har han ingen oppgaver i eller for selskapene.

– Betyr det at din forgjenger i ordførervervet står uten fast arbeid?

♦ – Det vet jeg ikke.

Visits: 50