Tassulv “i Baronens seng”!

Foto: Sturla Strand ©

Fotograf Sturla Strand vårryddet i sitt arkiv med ulike soninger som objekter gjennom år- og tiårene. Og se – i 1985! Den alt da godt etablerte og markante kunstmaler Arne Tassulv Samuelsen. Som “Jeppe på Bjerget” i Baronens seng!

(Fra LM i 1987) (Republisert og litt endret 12.03.23) Her har Son-maleren relativt nylig flyttet inn som leietaker – med livslang kontrakt – i sin berømte og beryktede kollega Carl Dørnbergers særegne bolig med atelier. Nede ved sjøen i Strandgata.

I regi av fotografens bestefar, Odd Birkeland, ble Tassulv en dag plassert i Baronens seng med flott nattlue. Det store maleriet med bibelsk motiv på veggen bak senga, våger vi å kreditere Dørnberger. 

Foto-opptaket var til en av flere lysbildeserier med “rød sonstråd”. Disse laget Birkeland med sitt barnebarn bak kameraet, etter at hans lange rekke av lokalt baserte kortfilmproduksjoner sammen med fotograf Kjell Bakken var avsluttet.

25 ÅR ETTER OPPTAKET hadde teknikken innen fotografi tatt noen digre sprang. Før vi la bildet ut på verdensveven, så hadde det opprinnelige dias-opptaket først vært kopiert over til papir.

Slik kopiering ga harde kontraster den gang dette ble gjort med bildet av Samuelsen.

I siste ledd ble ble papirkopien derfor digitalisert og forbedret med diverse dataverktøy, før ovenstående kopi omsider havnet på vår server i USA. Modern times!

Visits: 154