Tredje største polsalg på 100 år – tidenes salg av alkoholfritt

(Publisert 08.01.22) Vinmonopolet solgte 97,3 millioner liter i 2022 – tidenes tredje største salg i løpet av et kalenderår. Målt mot 2021 var det en nedgang på 18 prosent, eller 21 millioner liter.

– Nedgangen er som forventet med tanke på gjenåpningen av samfunnet som innebærer at taxfree, grensehandel og utelivet tar seg opp etter pandemien. Det sier presseansvarlig i Vinmonopolet, Jens Nordahl.

Målt mot 2019, som var siste normalår, er veksten på 18 prosent. Dette forklares slik:

  • Folkevekst, redusert innreisekvote med virkning fra 1. januar 2021 (fra 6 til 4 flasker vin). Det var også færre forretningsreisende med fly.
  • I økonomisk usikre tider er det ikke uvanlig at forbrukerne flytter endel av konsumet til hjemmemarkedet. Også dette kan bidra til å forklare veksten mot 2019.

Rødvin er fortsatt klart største kategori og står for 43,9 prosent av salget, men kategorien er også den som har størst nedgang i liter – ned 10,6 millioner liter fra 53,3 millioner liter til 42,7 millioner liter.

Kategoriene som vokser over tid er de «lette og lyse» som hvitvin, musserende, rosévin, øl, sider og alkoholfritt.

– Denne vridningen i salget mot kategorier med lavere sukker-, alkohol- og kaloriinnhold skyldes både trenden om å være bevisst på det man spiser og drikker, men speiler også klimaendringene. Det er særlig  er temperaturen som avgjør hva folk velger å kjøpe. Varmere klima favoriserer salget av lette og lyse kategorier, forklarer Nordahl.

Salget av alkoholfritt økte med 12 prosent til 940.000 liter i 2022. Ikke bare er dette tidenes salg av alkoholfritt på Vinmonopolet – alkoholfritt er også den eneste kategorien som hadde vekst i 2022. 

BOBLETREND

Ellers er også bobler en trend – både musserende viner, sider, øl og alkoholfri musserende vin økte sin popularitet i 2022. 

– Det er størst nedgang for en rekke kommuner nær Sverige, noe som ganske sikkert må sees i sammenheng med at grensehandelen øker etter gjenåpningen, sier Nordahl.

Salgstall 2022 

  •  

Visits: 23