Son 9. april 1940: Rutebåten “Oscarsborg” beskutt og må snu

(Fra LM 09.04.16) (Republisert 09.04.23) Det er ennå ikke blitt 9. april da krigen starter i Norge. En halv time før midnatt har tyske skip passert Færder, og mellom fyret og Torbjørnskjær blir det åpnet ild mot det norske vaktskipet “Pol III”. Kapteinen blir den første norske falne. Kl. 04:21 blir det åpnet kanonild mot “Blücher” i Drøbaksundet. Slagskipet synker ved 07-tiden.

FOTO: Sturla Strand, 1996

► Omtrent på rutetid kl. 06:50 legger “Oscarsborg” fra Dampskipsbrygga i Son, som om ingen ting har skjedd. Båten kommer ikke lenger enn bak Vardåsen før den blir beskutt to ganger.

♦ Slik blir “Borgen”, som den ble kalt på folkemunne, tvunget til å snu og ta med seg tyske soldater inn til Son.

♦ Flere kilder forteller at det var “Lützow”, et såkalt lommeslagskip, som skjøt mot og kapret passasjerferja “Oscarsborg”.

♦ Men i sin bok “Sonsprating” skriver Knut Ottersen (bildet) at det var “Emden”, en lettkrysser i følge med “Lützow”, som skjøt to skudd mot den. Det første gikk langt foran. Etter det andre skuddet, som ble nesten treff, valgte skipperen på “Oscarsborg” å gi stanse.

♦ – Fra “Emden” ble det satt en hurtiggående motorbåt på vannet. Herfra ble “Oscarsborg” beordret til å gå bort til krigsskipet. Det ble så forlangt at “Oscarsborg” skulle ta med seg soldater inn til brygga i Son. Skipperen på Oscarsborg så ingen annen utvei enn å lystre,
skriver Ottersen.

Soldater opprettet raskt poster på strategiske steder i Son. Og det kom flystøtte. Flere fly kretset tidlig over Son, erindrer han i boka.

JERNRING RUNDT SON

– Soldatene plasserte seg på åsrygger, slik at de kunne ha utstyr over de åpne jordene i ytterkanten av Son, i tilfelle norske soldater skulle prøve å løpe over. På den måten slo de en jernring rundt Son helt fram til Hølenselva.

– Ellers tok tyskerne seg til rette på forskjellige måter. De blokkerte telefonen ved å ta seg inn i telefonsentralen og stoppe samtalene. Så tok de i bruk Son skole, litt over kl. 7.

STENGTE BUTIKKER

– Butikkene holdt stengt denne dagen, men man kunne gå bakveien for å få kjøpt varer. Folk holdt seg stort sett innendørs, og det ble innført portforbud etter kl. 20, skriver Ottersen.

Han skriver videre at to tyske skip i mellomklassen ankret opp midt ute i Sonskilen og begynte å sette i land soldater i livbåter.

♦ – En del av disse, ca 40 stykker, marsjerte gjennom Son opp Kleiva, og gjorde en foreløpig stopp ved begynnelsen av Kapellbakken, skriver han.

Flere utdrag fra det Ottersen skriver om 9. april 1940 i boka har gjennom flere år vært publisert stykkevis her i LM. Redaksjonen arbeider med å samordne nytt og tidligere publisert lokalstoff om krigen generelt, og 9. april 1940 spesielt, i en egen seksjon på Herison.no.

Views: 80