20 år siden drapet som rystet bygda

(Publisert 18.04.23) 20 år er gått siden drapet på den 16-årige Son-jenta Dereka Mikula som rystet hele bygda og var en sak norske riksaviser dekket bredt, med egne reportasjeteam i Son. Lokalmagasinet.no var bare noen måneder gammel og henvist til å dekke hendelsen fra sidelinjen. Nedenfor står det vi skrev om drapet og pågripelsen av 20-åringen fra Son som ble siktet (og senere dømt) for drapet.

KASTET STEIN PÅ PRESSEN
– Vi kunne ikke gå på do uten å ha tre fotografer i rævva, sier Vestby-ordfører Tom Anders Ludvigsen om reporternes oppførsel i felten etter drapet på Dereka Mikula i Son. Det skriver nettutgaven til Norsk Journalistlags fagblad Journalisten. Les hele saken her: www.journalisten.no I morgen framstilles den siktede 20-åringen på nytt i forhørsretten. Det kan bli fire nye uker i varetekt for at politiet skal bli ferdig med sin etterforskning. Deler av en barnestol som kan være drapsvåpenet ble nylig funnet i sjøen ved Tofte, på den andre siden av fjorden, rett vest for Sonstranda.
Publisert 22.04.03

ÈN SIKTET FOR DRAPET I SON
En 20 år gammel mann bosatt på Store Brevik ved Son ble tirsdag pågrepet og siktet for drapet på 16 år gamle Dereka Maria Rukan Mikula i Storgata 10 i Son natt til lørdag 15. mars. I forhørsretten i går ble mannen varetekstfengslet i fire uker med brev og besøkskontroll.

Mannen erkjente ikke staffeskyld, til tross for at det foreligger en uvanlig stor mengde tekniske beviser som knytter ham til åstedet. Han medgir imidlertid at han må ha vært der. Siktede var ruset da han kom til åstedet. Hvor ruset han var, og hvor mye han husker, ligger an til å bli et hovedpoeng i den videre rettslige behandling av drapssaken. Dette signaliserer forsvareren.

Views: 316