H større enn Ap i Vestby

(Publisert 06.05.23) (Litt omredigert 09.05.23) (LM Svein-H. Strand) Venstre, Kr. Folkeparti, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti må klare seg med én representant hver. Senter-partiet blir halvert i oppslutning. Og Høyre går for første gang forbi Arbeiderpartiet.

DET VISER siste beregning offentliggjort på nettstedet Pollofpolls. Høyres oppslutning foran kommunestyrevalget er der på 27,2 prosent. 25,5 prosent for Arbeiderpartiet.

Dette ville gitt H ti representanter, mot ni for Ap – i et kommunestyre som skal krympe fra 35 til 27 representanter, slik det ble bestemt i fjor. For å spare penger.

Til sammenlikning hadde Ap en oppslutning på 31,3 og H på 19,2 i den tilsvarende beregningen for fire år siden. I valget fikk Ap ti og Høyre ni representanter.

I DEN NYE PERIODEN trengs det minst 14 plasser for å danne flertall. Dermed ville Høyre og Fremskrittspartiet kunne komme i posisjon uten hjelp fra andre. Fem representanter ville nemlig gått til Frp, på tredjeplass hos pollofpolls med 14,5 prosent. (Opp fra 8,1 prosent for fire år siden.)

Verdt å merke seg er det at Rødt ser ut til å være Vestbys fjerde største parti – med dobbelt så stor oppslutning som Sv!

Med 7,7 prosent som beregnet hos Pollofpolls, ville Rødt fått valgt inn tre representanter. Partiet har i dag bare én representant.

MED 3,4 PROSENT hos pollofpolls – mot 4,9 prosent i valget for fire år siden – er det i stedet Sv som må klare seg med én representant i den nye perioden.

Bare én representant ville det også blitt for Senterpartiet. Den lokale Pollofpolls-beregningen viser nemlig et stort fall for Sp: Fra 8,4 prosent i 2019-valget til bare 3,8 prosent i dag!

Grønn, rød, blå Jokere

Men dette valget kan faktisk bli enda mer spennende enn som så! Bare 3,4 prosent av de spurte ville nå stemt på Miljøpartiet De Grønne  (MDG), som ble målt til 5,1 prosent for fire år siden. Og Pollofpolls anslår også hvor mange som i dag ville stemt på en av listene i samlegruppen “ANDRE”. Her i Vestby ble dette summert til hele 6,0 prosent.

Selv om MDGs oppslutning faller i både nasjonale og lokale målinger, så kan de trekke til seg endel “i siste lita-velgere” som har vanskelig for å bestemme seg. I Vestby ble mange overrasket da MDG i 2019 fikk fire representanter i kommunestyret.

NÅ KAN MDG miste halvparten av plassene dersom Vestby-tallene holder seg omtrent som nå fram til valget i september.

Og Kr. Folkeparti, som i 2019 mistet sin eneste plass, kan få denne tilbake. Partiet er blant de fire (!) i Vestby som stpr med 3,4 prosent hos Pollofpolls. Mot bare 1,9 prosent for KrF for ett år siden.

De som blir valgt til å være medlem i et kommunestyre har et personlig mandat – noe som betyr at du i løpet av valgperioden kan velge å være frittstående representant selv om du i valget sto på lista til et parti.

I gruppen “Andre” har vi nå en avhopper fra Ap – Ronny Kjønsø. Han representerer en nyskaping som kaller seg Uavhengige Sosialdemokrater. Videre har vi den tidligere Høyre-kvinnen Hilde Merete Feragen, nå medlem av Vestby Industri og Næringspartiet (INP) med nasjonal forankring.

BYGDELISTA (BYGDL) må ikke glemmes i en “Joker-gjennomgang” som denne. Representanten Eirin Stuhaug Bolle er nå varaordfører – en av tre som lista fikk valgt inn og bidro til at de rødgrønne kom i posisjon.

Men så sent som to uker før siste frist for å levere lister med minst 300 underskrifter – et krav som gjelder for frie lister – så manglet de rundt 80 underskrifter. Med internett til hjelp, ordnet det seg visst.

DISSE BLE INNVALGT SIST

 

 

 

 

 

 

 

Views: 194