VED FRIGJØRINGSDAGEN

Fra markeringen av Frigjøringsdagen i 2021, ved Minnestøtte over de falne fra Son. (LM Arkivfoto / Sturla Strand)

(Publisert 08.05.23) Det er lenge siden – 78 år i dag.

Men frigjøringen av Norge etter fem år med tysk okkupasjon er like viktig å markere – om ikke mer – også i vår tid, med krig i Europa.

 

Russlands brutale og meningsløse overfall på nabolandet Ukraina for litt over et år siden pågår fortsatt, og tusentalls sivile liv er gått tapt i tillegg til tusener falne i Ukrainas forsvarsskrig.

Den målrettede bombingen av sivile objekt som boligområder og skoler er åpenbare krigsforbrytelser som nødvendigvis må domstolbehandles.

Samtidig har russernes framferd vist hvor stor verdi det har å se og føle den hjelp og sympati som angrepskrigen har utløst i Europa og ellers i verden, med få unntak.

Løpende militær europeisk og amerikansk bistand i form av ulike typer relevante våpensystemer – og ikke minst den generelt strategisk kloke organisering av forsvarskrigen – er neppe noe det Putin-ske regime i Kreml hadde kalkulert med.

Det må vi tro når vi leser hva krigen har kostet og fortsatt koster Russland av materiell – og av titusener falne og skadede soldater, sønner og fedre med sørgende familier.

At den såkalte Wagner-gruppen – en råbarket privat russisk hærstyrke som nå er stasjonert i Øst-Ukraina – for tiden er angriperens største ressurs, sier mye om diktator Putins kvaliteter.

Aldri så galt, så er det godt for noe. Dette får bli  “bottom line” i min kommentar på Norges frigjøringsdag. Ha en fin dag alle sammen!

Svein-H. Strand

LM-redaktør

 

 

 

Visits: 35