Ikea-vedtaket kjennes ugyldig?

Skisse over en IKEA-lokasjon på Delijordet i Vestby sentrum.

(Publisert 13.07.23) Debatten om det omstridte Ikea-prosjektet i Vestby raser både lokalt og nasjonalt. Regjeringen vurderer å stoppe møbelgigantens planer om å bygge på Delijordet, i jordvernets navn. Tirsdag kunne Aftenposten avdekke at Vestby kommune gjorde en tabbe, som kan medføre at kommunestyrets flertallsvedtak blir kjent ugyldig.

Kommunen unnlot nemlig å sende saken ut på høring først, slik regelverket tilsier. Dermed kan det ligge an til at vedtaket blir kjent ugyldig. I så fall må saken “tilbake til start” – til ny behandling.
Og Høyres stortingsrepresentant Mari Holm Lønseth har i Stortinget stilt spørsmål ved om fagstatsråd Sandra Borch er habil til å behandle en eventuell plansak i regjering. Dette siden hun angivelig har gitt uttrykk for “sterke forutinntatte holdninger” i saken.

– Som statsråd er det viktig å ikke forhåndskonkludere i saker som senere kan havne på regjeringens bord. Det kan det se ut til at Sandra Borch har gjort i denne saken, har hun uttalt til Aftenposten.

Dermed kan det ligge an til at Ikea-saken i Vestby blir en gjenganger i forvaltningen, slik vi så også for fire år siden.

Ikea-konsernet er forøvrig inne i en betydelig omstilling for hvordan utsalgene er innrettet – uten at dette nødvendigvis har noen betydning for denne saken.

Views: 47