Når du blir psykisk syk og blir sykemeldt av det, vet vi fra forskning at isolasjon kan forverre situasjonen. Første kvartal i 2023 mottok omtrent 114 290 mennesker sykepenger, hvor årsaken var psykiske lidelser. Vi vet også at en meningsfull hverdag, arbeid og sosial kontakt kan virke positivt på psykiske helseproblemer.

Fontenehuset er et spleiselag mellom stat og kommune, men brukerne fra Vestby står nå i fare for å miste sitt tilbud. Flere politikere fra posisjonen sier de vil bruke pengene lokalt og “ikke sende de over i andre kommuner”.

Dette er en merkelig argumentasjon. Det blir ikke mer penger til psykisk helse i Vestby av at vi kutter støtten til Fontenehuset. Vestby har heller ikke et slikt tilbud som Fontenehusene leverer. Det er derfor ikke snakk om enten eller. Vi mener vi må trappe opp i egen kommune, samtidig som vi supplerer med gode tilbud andre steder.

Vi i Høyre mener Vestby kommune kan få til mer når det gjelder arbeidet med psykisk helse, og vi er heller ikke redde for å ta imot andre tjenester enn det kommunen vår kan gi. For oss er det viktigste at mennesket får hjelp, ikke om det er offentlig eller privat.

Det er trist at regjeringen har fjernet muligheten til fritt behandlingsvalg, at den enkelte kunne velge sin behandling – uansett om den var offentlig eller privat og staten betalte. I vår kommune kutter nå Ap støtten til Fontenehuset fordi de vil «heller bruke pengene i kommunen vår». Vi mener at våre innbyggere skal få mulighet til å bruke Fontenehuset i Ski. Samtidig som vi må fortsette satsingen på våre egne lavterskeltilbud her.

Vi registrerer at politikere i posisjonen snakker om at de har «tillit til rådmannen» når han argumenterer for at jobben kan gjøres i kommunen. Og rådmannen og ordføreren viser stolt frem «headspace» som skal komme til Vestby. Det er et frivillig drevet lavterskeltilbud for barn og unge mellom 12- 25 år, noen ettermiddager i uka. (Som vi virkelig heier på!)

Men det er altså ikke helt sammenlignbart med Fontenehusene. Vi har også tillit til rådmannen og de kommunalt ansatte for at de gjør en god jobb innenfor de rammer de har. Vi vil bare mer! Det er ingen grunn til å lene seg tilbake å si at vi gjør nok i Vestby. Det er en grunn til at vi har brukere ved Fontenehusene.

Posisjonen viser gang på gang at de prioriterer (gode) kulturelle innslag i kommunen vår, mens de nedprioriterer det viktigste, nemlig tjenestene til innbyggerne våre. De finner penger til Kulturdøgn Son, Hvitsten Salong og åpningsfest av Kulturkvartalet, men penger til psykisk helse finner dem altså ikke. Og bare så det er sagt, vi skulle gjerne støttet også disse formålene. Men i en tid hvor vi kutter/omstiller oss/nedjusterer (kall det hva du vil) på alle områdene i kommunen vår, må vi prioritere det viktigste først.

Og når posisjonen anklager oss for å «sette ting opp mot hverandre», så er det helt riktig. Det er det vi gjør – vi prioriterer. Det er politikk.