Litt avishistorie i det nære

Ordfører Tom Anders Ludvigsen har også rukket å være kjøpmann. Her fotografert og intervjuet i 1989, da han tilbakeviste rykter om at Vestbytorget skulle nedlegges. (LM Arkivfoto)

 Strand Prinfo ble registrert som enkeltpersonforetak allerede i 1986, blant annet med tanke på den uavhengige næravisa Vestby-Kuréren som ble lansert i 1988. Den var ment å skulle fylle tomrommet etter den uavhengige ukeavisa Vestby Avis, som ble utgitt av AS Moss Avis, men senere nedlagt etter at avishuset kom inn i Orkla-gruppen.

(Republisert 29.01.24) Vestby-Kuréren ble utgitt fra mai 1988, samme måned som de kraftige økonomiske nedgangstidene startet i Norge.

Abonnementssalget, etter to gratisutgaver til alle husstander, var en stor suksess gjennom sommeren og høsten. Et betalt opplag på 1200 eksemplarer ble nådd, men annonsesalget sviktet stadig mer. Med betydelige trykkeutgifter, ble hver utgivelse snart et tap.

Etter flere trykkeriregninger som det ikke var midler til å gjøre opp, måtte vi bokstavelig talt sette kroken på kontordøra i Thornegården i Son i midten av november 1988. Samtidig fikk trykkeriselskapet gjennomført beslag i driftskontoen, noe som gjorde at personlig konkurs ble unngått.

Men det økonomiske mellomværet som lå til grunn for beslaget var ikke gjort opp før over ti år senere.

Etter nyttår ble Vestby-Kuréren relansert som månedlig gratisavis til alle husstander i Vestby. Men selv med et opplag på 4100 eksemplarer var det ikke mulig å få tilstrekkelig med annonseinntekter.

Som en lokal næringsdrivende sa: – Alle skylder jo hverandre penger!

Ja, nedgangstidene lå tungt over landet, og reklameannonser gikk ofte i boks først etter store rabatter. Utgaven i mai 1989 ble den siste, og tiden var kommet for å stille seg i arbeidssøkernes stadig lengre rekker.

Svein-Harald Strand

Views: 564