#lm20 Red.valg 7: Alice på Alicenborg som hun var

Spennende og interessant bokslipp i det nære: “På sporet av Alice”. Skrevet og utgitt av Berit Elisabet Botnedal, Son. Hun hadde i mange år hatt et ønske om å vite mer om røttene til sine barn på farens side.

 

(Foto: Privat) Det ble ikke snakket mye om det i familien, og man var for høflig til å spørre, som hun sier til Lokalmagasinet.no.

Det var etter at hun hadde utgitt son første bok i 2015, med minner fra oppveksten, at hun begynte å samle opplysninger om disse anene.

Først var dette nærmest en hobby, men Berit forsto etter hvert at det kunne bli en bok med interesse langt utover familien og det nære i Son.

Oldefarens foreldre, Clementine og Ferdinand, hadde samme stamfar helt tilbake til 1600-tallet. Her var det mye spennende å finne, skulle det vise seg etter hvert som hun oppsøkte offentlige kilder.

KVINNENE I GEORG WEDEL JARLSBERGS LIV

– Det var dessuten to kvinner som kom til å prege oldefar Georg Wedel Jarlsbergs liv, nemlig hans kone Sigrid og Alice von Wagner, gift med fetteren Fritz, forteller hun.

– Hvem disse to kvinnene egentlig var, ble det heller aldri snakket om i familien, noe som selvfølgelig pirret nysgjerrigheten min.

Både Sigrid og Alice har fått en bred plass i boken, understreker Berit med tanke på tittelen som ble valgt.

Det ble mange besøk på ulike offentlige arkiv, museer, både her og med reise til blant annet Tyskland og Danmark – og mange timer ved pc-en og digitalarkivet.

Da pandemien kom og stengte alle dører for sosialt liv, fikk Berit god tid til å skrive. Det ble en bok på 136 sider.

Lokalmagasinet.no publiserer senere mer om denne i dobbelt forstand – som det vil vise seg – historiske bokutgvelse.