Lokale fagmiljø forsvinner

Illustrasjon: LM Arkivfoto / Svein-H. Strand)

(Publisert 14.03.24) (Av Øyvinn Hjorthen/mosjøen.com) Det går fint an å drive med høyteknologi her i Mosjøen. Likevel flyttes flere tekniske tjenester i mange bransjer over til mer sentrale strøk.

Internett-revolusjonen som startet for 20-30 år siden har snudd opp ned på det meste. Alt burde ligge til rette for å bygge opp lokale høyteknologiske miljø, men det er det omvendte som skjer. Og ingen lokalt bryr seg.

Vi driver både utvikling og drift herfra. Og vi holder oss rimelig oppdatert faglig fordi verden er blitt så mye mindre via nett, desssuten er vi like nysgjerrige som før. Men fagfeltet har blitt så omfattende at man har måttet spesialisere seg for flere år siden for å holde følge.

Et eksempel på internasjonaliseringen er vår egen Linux-baserte webserver med alle portaler og kunder. Den står i Tyskland, men vi har satt den opp og drifter den herfra.

Da vår gamle server totalkollapset for et par år siden mens jeg var ei helg på Vega, trengtes det tyngre kunnskap. Så jeg surfet rundt etter ekspertise i USA, og fant et konsulentselskap som kunne gå dypt ned i Linux-servere.

Vi betalte for noen konsulenttimer og fikk fikset serveren til neste dag uten å reinstallere noe. Alt ble ordnet via vanlig mobilnett fra Vega.

Nå har vi en nyere server, også i Tyskland, den har gått uten en eneste stopp i over et år.

Våre portaler har i mange år kjørt med et malsystem fra et lite firma i Britsh Columbia, og vi har flere ganger fått hjelp til forbedringer fra dem.

Også andre standardmoduler vi bruker kommer fra små leverandører verden over. Men de unike nyhetsmodulene har vi utviklet selv.

Nylig kjøpte vi flere komplette mikrodatamaskiner fra Kina på størrelse med et kredittkort for rundt 50 kr pr stk. De kan programmeres og brukes til bl.a. datainnsamling, styring og overvåking,

Og trenger vi avanserte løsninger, så finner vi fort hjelp i tunge utviklingsmiljø på nett.

Så til yngre talenter i dag: Ikke brenn inne foran spillskjermen, kom dere ut og ta utdanning! Vi hadde ikke slikt tilgjengelig da vi studerte, vi måtte utvikle spillprogrammer selv – og lærte en masse av det.

Selvstudium er greit når man må, men verdien av et godt faglig skolemiljø der man har full fokus kan ikke undervurderes.

Og få gjerne med litt praksis; altfor mange tekniske produkter er utviklet av noen som ikke skjønner miljøet det skal brukes i.

Visits: 16