I oldefars kjølvann opp Telemarks-kanalen

(Av Reidar Johansen, Son) Den første godsruta Kristiania – Dalen åpnet da kanalløpet mot Dalen ble åpnet i 1892. Det var Sons-gutta med godsdampskipet “Tinnsjø” fra Son som lå og vaka ved Ulefoss og ville opp Ulefoss sluser.
Da DS “Tinnsjø” klappet til kai i Dalen, var ruten Kristiania – Dalen åpnet.
Tinn Dampskipselskap med sine båter har rot i Son. Kølabua på Sauholmen er selskapets Kullbod, flyttet fra Tankodden på Laksa da tankene til Aker Verft ble påbegynt i 1916.
Ikke lenge etter lå DS “Klæg” klar ved Ulefoss med kurs opp slusene mot Dalen. Min oldefar C.H. Johansen var fyrbøter på DS “Klæg”.
Nå var det min tur i oldefars kjølvann, drøyt 100 år etter. Og tilknytningen til Son er der fremdeles. Den gang og fram til midten av 1900-tallet var Tinn Dampskibsselskab bemannet med soninger. Nå med MS “Henrik Ibsen”, som har samme eier som Son Spa og Dalen Hotel. Og maskinisten ombord bor i Son. Nå som dengang.
Den var strigla, nylakkert og fin ,”Henrik Ibsen”, der den ankom Ulefoss sluser klar for ny sesong. Og for en fantastisk reise gjennom et gedigent landskap i ei skute med tilhørighet til Son!
(Republisert 28.09.23)

Views: 77