Ville at ny kommune skulle hete “Gardarike”

SON BYSTYRE slik det var i valgperioden 1952-1955. 17 representanter – herav tre kvinner – og en kontorsjef, som det het da. I venstre bildekant ser vi såvidt litt av et pyntet juletre. Siste møte i perioden – desember 1955? Det må vi tro, ut fra at alle er i finstasen. Men dette møtet ble ikke holdt i Son skole som vi tidligere har skrevet fordi det var der kommuneadministrasjonen holdt til. Bystyremøtene ble holdt på Son Hotel (nåv. Son Kro). Og en leser melder at vi kan få alle navnene. Her bare: Randi Fredriksen (Ap) er nummer to i første rekke. (Fotograf: Ukjent)

(Publisert 08.04.24) (Korrigert 09.04.24) Det er i år 60 år siden Son ble innlemmet i Vestby kommune, mot massiv motstand ikke bare i Son, men også i Vestby.

Hølen ble sammenslått med Vestby allerede under krigen, i 1943. Dette vedtaket ble fattet av Nasjonal Samling (NS). Det ble derfor erklært ugyldig like etter frigjøringen – som alle andre vedtak fattet av NS under okkupasjonen.

Stortinget valgte likevel å vedta at de to kommunene skulle slås sammen.

Men hva skulle kommunen hete?

Fra Son kom forslaget «Såner kommune», som var akseptabelt for både hølninger og soninger.

I den stolte jordbruksbygda Garder i øst ville de at navnet skulle være intet mindre enn «Gardarike».

VESTBY KOMMUNE ble valgt – på grunnlag av at dette allerede lenge hadde vært navnet på prestegjeldet som kommunen omfatter.

Vestby ble gjennom formannskapslovene av 1837 opprettet som landkommune, men med noe mindre areal enn dagens kommune.

HOVEDREGELEN var da at hvert prestegjeld skulle være en egen kommune.

Men i Vestby prestegjeld hadde Son og Hølen lenge vært ladesteder underlagt hovedstaden, Christiania, De ble derfor en egen bykommune, og denne ble delt i to i 1848.

(Kilde: Wikipedia.no)

 

Visits: 335