Stoltenberggården fotografert i 1943 av Halvor Vreim. Fra Riksantikvaren.
(Publisert 06.05.24) Café Oliven i Son kan trygt klassifiseres som en sosial institusjon, vokst fram av en unik beliggenhet og gjennom skiftende navn midt i det sentrale område i den gamle Hollenderstad. Ser vi bare på de seneste tiårene siden slutten av 1950-tallet, har lokalene vært benyttet til blant annet postkontor. Her er gårdens historie slik den beskrives på nettstedet lokalhistoriewikipedia.no
Stoltenberggården er en fredet trebygning i Son. Den ble reist på 1700-tallet og har to etasjer med valmtak. Fasaden mot Storgata og Glenneparken er hvitmalt, mens baksiden er malt i engelsk rød. Dette er typisk for Son; engelsk rød var en billigere farge, og ble derfor brukt på de deler av bygninger som ikke var synlige mot gaten.
Det står to uthus på eiendommen.
GÅRDEN HAR NAVN etter familien Stoltenberg. Den har også vært kjent som Woldegården etter familien Wold, men dette navnet brukes nå om nabobygningen mot nord. Den ble også en tid kalt Schinrudgården.
På 1800-tallet ble bygningen brukt som leiegård. Den hadde da en stor hage med kjeglebane og en terrassert «hengende hage» oppover mot Woldedammen, som i 1917 ble kjøpt av fru Schinrud for kr 4500,- til tomt for nye Son skole.
Dammen ble senere tømt og arealet tilfylt med stein og jord.
På begynnelsen av 1900-tallet åpnet Ole Løkke en skredderforretning i Stoltenberggården, og dette ser ut til å være den første næringsdriften i gården.
KAFÉ NEPTUN holdt til der fra rundt 1950 til rundt 1970. Deretter flyttet Son Postkontor inn, og ble der inntil det i 1980-årene flyttet videre.
Siden har Café Oliven holdt til i første etasje, mens det fortsatt er boliger i annen etasje. Kafeen bruker hagen til uteservering, kalt Olivenlunden.
Ved folketellingen 1865 bodde det 66 mennesker i Stoltenberggården og Woldegården tilsammen. Disse var fordelt på elleve husholdninger.
Ved folketellingen 1900 ble bygningene telt hver for seg, og det bodde da 25 personer i seks husholdninger i Stoltenberggården.
Views: 36