Da sju kilometer i Sverige hadde høyrekjøring

Et illustrasjonsbilde fra Gäddede var ikke å oppdrive i vårt arkiv. Men dette er i hvert fall i Sverige – i den lille og trivelige byen Grebbestad. (LM Arkivfoto/Svein-H. Strand)

(Publisert 07.06.24) (Endret 11.06.24) Sommeren er kommet, og mange familier har begynt å planlegge ferietur med bil. I Norge, eller i Sverige? Her er et lite tips for dem som kunne tenke seg “litt av begge deler”, for å si det sånn. Og som overskriften signaliserer: Litt historie følger med.

I Indre Namdal er det en vei som heter Tunnsjøvegen. Den går fra Kvelia til Tunnsjø i Lierne kommune. Sju kilometer av veien går i Sverige.

Før 3. september 1967 var veistrekningen den eneste i Sverige med høyrekjøring. Fordi den bare hadde tilknytning til det norske veinettet.

I dag kan man kjøre denne veien, velge én av to avkjørsler og kjøre langs Kvarnbergsvattnet helt til det lille tettstedet Gäddede.

Med slekt i Lierne å besøke – i Limingen – husker jeg som liten at det var veldig rart da vi skulle kjøre “til butikken”. Den var i Gäddede.

VI KJØRTE FØRST et lite stykke i Norge, så litt i Sverige. Men vi måtte passere den offentlige grenseovergangen. Så da måtte vi jo såvidt innom Norge igjen.

På internett i dag kan vi lese:

På bilturen mellom Røyrvik og Lierne havner du også over grensa til Sverige. Selv om det høres skummelt ut i «disse tider» (?) har Ingulfsvann (en kilde) en betryggende melding å komme med:

– Mange lurer på om det er lov å kjøre veien, etter som at den går innom Sverige. Heldigvis er det fullt lovlig å kjøre denne strekka. Og så lenge du ikke stikker innom Gäddede, har du ingenting å bekymre deg for, sier kilden.

Men hvis man “stikker innom” der likevel?

Et vennskapelig hint om at Systembolaget har butikk også i lille Gäddede…?

Det skulle ikke forundre meg. For det er kanskje sånn at det er dit inn-trønderne drar når de skal på “Harry-handel”? Men hva kjøper de?

Bare så det er sagt: I Gäddede bor det 400 mennesker. “Harry-byen” vår har over 6000 innbyggere.

Ja, kanskje er Systembolagets antatte butikk der enda mindre enn Polets butikk i Son.

Butikken vår er i klasse 2. Det finnes jo også en klasse 1. I Norge.

Hva de har i Gäddede aner jeg ikke. Så her trengs en liten research. Følg med.

Og ha en fin helg, alle sammen!

oopserver

Views: 90