Det skjedde på Eidsvoll, der 112 menn var samlet

Fra barnetoget i Son 17. mai 2019 – med Distriktenes avdeling. (LM Arkivfoto/Svein-H. Strand)

(Publisert 17.05.24) (Fra Norsk kultur.no) I mange land feires grunnloven eller landets «fødselsdag» med store parader, politiske taler og oppvisninger med militære fly og kjøretøy. I Norge feirer vi Nasjonaldagen som en stor fødselsdag med pølser, is og brus!

17. mai 1884 ble Norges grunnlov signert. Det skjedde på Eidsvoll. Der var 112 menn samlet for å bli enige om hvordan Norge skulle fungere. De bestemte at det skulle være én konge, og at Norge skulle være et fritt og udelelig rike. Det betyr at ingen andre land eller stater skulle få lov til å bestemme over Norge. Dessuten bestemte de at Norge skulle være et demokrati. I begynnelsen var det bare menn som fikk lov til å stemme i demokratiet, og Norge var i praksis styrt fra Sverige, så det var en humpete start. I dag har både kvinner og menn stemmerett, og Sverige bestemmer ikke lenger. Det feirer vi 17. mai, hvert eneste år, med å spise over 20 000 000 pølser!

17. mai er barnas dag

Nasjonaldagen kalles barnas dag. Alle barn som går i barnehage eller på skolen går i 17. mai-tog. Da synger de sanger, vifter med flagg og roper hurra! Barnetoget i Oslo er kjempelangt, med over 30 000 barn som går i tog oppover Karl Johan. Mange tusen mennesker står langs veien og vinker til barna som går i tog.

I toget går det også mange musikkorps som spiller marsjer. Mange av skolene har egne korps, skolekorps, og mange barn spiller i korpsene. I toget er det også flaggborg, det vil si noen store, norske flagg som holdes høyt med stolthet. I tillegg har mange korps drilltropp. De sjonglerer, danser og gjøre imponerende akrobatiske øvelser underveis mens de går.

For mange starter 17. mai på morgenen, med flaggheising. Ofte holder en politiker, kanskje en ordfører, en tale for å minne oss på hvor viktig det er å være et fritt demokrati.

Barnetoget går på formiddagen. Først går det en runde i nabolaget (eller på Karl Johan, hvis man bor i Oslo), og så er det leker, pølser, brus, kake og aktiviteter på skolene over hele landet.

På ettermiddagen er det mange som arrangerer Borgertog. Da kan forskjellige lag og foreninger vise seg frem i toget. Mange har på seg bunad, mens andre tar på seg helt andre ting. Det er lov å være annerledes, og det er lov å bruke humor. I Borgertoget går også russen. Russen er avgangselever. Det vil si at de straks er ferdig med det siste året på videregående skole.

Views: 45