Vestby kan få relativt lav befolkningsvekst

(Publisert 05.01.25) (Oppdatert 19:36) Befolkningsøkningen i Akershus framover var ventet å ligge på mellom 1 og 2 prosent, viser en fersk oversikt. Ingen av kommunene skulle ha mindre enn en halv prosent befolkningsøkning ved inngangen til 2024. Innvandring fra Ukraina har påvirket prognosene i enkelte kommuner. På åttende plass: Vestby med 2,1 %.

Flere kommuner i Akershus hadde ved inngangen til 2024 over to prosent befolkningsvekst. Nannestad hadde den høyeste veksten med 3,8 %, Hurdal er nummer to med 3,3 %. Ås, Lørenskog og Lillestrøm har også sterk vekst med henholdsvis 3,1 %, 3,0 % og 2,9 %.

Og altså: På åttende plass Vestby med 2,1 %.

Høyest befolkningsvekst i forhold til året før hadde Hurdal med to prosentpoeng, fulgt av
Nannestad med 0,8, samt Ås og Lillestrøm med henholdsvis 0,4 og 0,2 prosentpoeng.

NEDGANG i folketallet hadde Lørenskog med 1,7 prosentpoeng, Folketallet i Ullensaker og Rælingen går også ned, med henholdsvis 0,9 og 0,6 prosentpoeng.

De andre kommunene ligger noenlunde jevnt med forrige års vekstrate.

TOTALINNTRYKKET er da fortsatt at i ca. halvparten av kommunene var det forventet over 2 % befolkningsvekst ved inngangen til 2024.

Oslo står med en forventet vekst på 1,2 %.

– Men her er tallgrunnlaget for prosentberegningen veldig høyt i forhold til de andre kommunene, blir det bemerket.

Målsetting for utviklingen i Vestby:

Kommuneplanen for neste periode, vedtatt i kommunestyret 16. desember, følger opp krav om sentralisert vekst og begrenset spredt utbygging.

Fortetting, transformasjon og knutepunktutvikling er nasjonale og lokale målsettinger for en miljøvennlig og bærekraftig boligbygging der 80 % av nye skal være tilknyttet knutepunksfortetting.

Videre kan 20 % avsettes til vedlikeholdsvekst i eksisterende tettsteder. (Son, Hølen, Hvitsten, red. anm.)

Muligheter for spredt boligbygging er derfor sterkt redusert i kommuneplanens arealdel. Den har
bestemmelser for å imøtekomme dette kravet. Målsettingen for sentrumsutbygging i Vestby samsvarer med disse kravene, og Vestby sentrumsområde er knutepunktet i kommunen, der boligveksten skal prioriteres.

Slik er den historiske utvikling i Vestby

Fra 1987 til 1994 varierte befolkningsmengden mellom 11 200 og 11 400. Det vil si en vekst på under 1 % for hele denne perioden, etter at den omfattende utbyggingen tidligere på 80-tallet hadde stabilisert seg. Fra 1995 til 1999 økte befolkningen fra 11 340 til 11 600, eller ca. 2,6%.

Fra og med år 2000 har kommunen hatt en sterk, årlig befolkningsutvikling. Denne utviklingen forventes også å bli god utover i framskrivingsperioden – etter hvert som prosjektene i  sentrumsutbyggingen ferdigstilles.

Men byggenæringen er nå i en utfordrende periode fordi mange husholdninger har fått det vanskeligere.

– Dette har dempet veksten de siste par årene. Men den høye innvandringen fra Ukraina har gjort at veksten likevel har holdt seg på et stabilt nivå i kommunen, konkluderes det.

Views: 18