Ord på Samefolkets nasjonaldag

(Publisert 06.02.25) (Lederartikkel av redaktør Jonas Brække i avisa Helgelendingen)

I dag er samefolkets nasjonaldag, en dag hvor det samiske flagget heises på offentlige bygninger, elever får lære om samisk historie og kultur og det inviteres til festkveld med bidos og joik.

Dagen er ment som en viktig anerkjennelse av den samiske kulturens tradisjoner og bidrag til samfunnet.

Som lokalavis i et område med en betydelig andel innbyggere av samisk herkomst, er Helgelendingen også med på å markere samenes nasjonaldag. Det skulle bare mangle.

I formålsparagrafen vår, som er den samme som da avisa het Helgeland Arbeiderblad, står det at avisa skal fremme frihet, demokrati og likeverd. Det gjelder for alle, uansett kjønn, religion, hudfarge eller etnisitet.

Det hjelper lite med flaggheis og festtaler, hvis ikke respekten og anerkjennelsen av den samiske kulturen har et solid fotfeste i det brede lag av befolkningen.

Senest i fjor viste en stor undersøkelse fra Norsk Folkehelseinstitutt at hets og diskriminering av samer fortsatt er et utstrakt problem, som påvirker samenes psykiske og fysiske helse negativt.

I så måte har jeg fått meg en real kalddusj, som relativt nyinnflytta søring til Helgeland.

Det tok ikke lang tid før jeg stiftet bekjentskap med en helt annen og utbredt holdning til mer enn det jeg var vant til sørpå. Noen av de første historiene jeg ble fortalt var om reinsdyr som nærmest invaderte hagene til folk, trampet ned plenene og spiste opp alle blomstene, og som vandret nærmest herreløse i gatene på sommertid.

Etter at jeg flyttet hit, lurer jeg fortsatt på hvor alle reinsdyrene har tatt veien. Sant å si har jeg ikke sett så mange, og i hvert fall ingen i bebodde strøk.

Blomsterspisende reinsdyr er likevel bare toppen av isfjellet av det som rører seg av fordommer og hets mot samer, og det som verre er. Altså reinspikka rasisme og hat.

For det finnes ikke noen andre ord for oppgulpet som enkelte tillater seg, som oftest i kommentarfeltene på sosiale medier.

Tittelen på denne lederen er heller ikke et påfunn. (LM-tittelen er vår egen, red. anm.) Den lå godt synlig i kommentarfeltet til en artikkel avisa hadde publisert om reindriftsnæringens bekymringer for planene om gondolbane til toppen av Øyfjellet.

I den samme tråden flommet det over av nedsettende kommentarer om samer i sin alminnelighet. Samtlige fra godt voksne menn, signert med fullt navn.

«Ikke rart folk mister respekt for disse».

«Fan me rart de ikke klar stopp krigen i Ukraina også».

«Usaklig BULLSHIT fra den kanten er jo ikke noe nytt, dessverre».

Den aller verste, var også den korteste: «Må reis».

Altså en oppfordring om at samer skal «reise» fra Helgeland. Hvor? Til Nord-Sverige? Eller kanskje til Egypt og Jordan, sammen med alle palestinerne som USAs nyvalgte president vil fordrive fra Gaza?

Oppfordringen om å be samer om å ryke og reise er ikke bare like idiotisk som Trumps fantasier om å tegne Midtøsten-kartet etter eget hode. Den er et uttrykk for den samme mangelen på kunnskap og respekt for et helt folkeslag.

Det tok dessverre litt for lang tid før vi oppdaget kommentarene på Facebook og fikk dem fjernet. Det vil jeg på det sterkeste beklage, på vegne av avisa.

For to år siden leverte «Sannhets- og forsoningskommisjonen» sin rapport om fornorskingspolitikken og uretten som er begått mot samer, kvener og skogfinner.

Et stort flertall på Stortinget stemte for å gi en uforbeholden unnskyldning. Bare Frp stemte imot.  Samtidig ble det vedtatt 80 tiltak for å fremme forsoning, kunnskap og forståelse mellom majoritetsbefolkninga og samer og de andre minoritetene.

Hvor det er blitt av alle tiltakene for å fremme samisk språk, kunnskap og toleranse, vet jeg lite om.

Det mangler imidlertid ikke eksempler på at fornorskingspolitikken fortsetter, om enn indirekte.

Så sent som i 2022 måtte Sørsamisk Kunnskapssenter kutte ut sitt undervisningstilbud i nordsamisk.

Med et pennestrøk fikk et femtitall elever med nordsamisk bakgrunn avskåret sine muligheter til å lære om sitt språk og kulturarv på sameskolen i Hattfjelldal.

Samtidig fortsetter samehetsen med uforminsket styrke. Ikke bare på sosiale medier, men i samtaler over kafébordet, i familieselskaper og på andre steder der folk ferdes.

Vi skal selvsagt anerkjenne at vi bor i et distrikt med store og helt reelle interessekonflikter mellom samer og lokalsamfunnets legitime behov for utvikling, økonomisk vekst og arbeidsplasser.

Det er utvilsomt også et økt press mot den samiske kulturen, med vindkraftutbygging og andre inngrep som i verste fall kan legge store begrensninger på samenes tradisjoner, kultur og næringsveier.

Som lokalavis skal vi fortsette å rette et kritisk og faktabasert søkelys på disse sakene, og få fram de ulike partenes synspunkter.

Men vi har absolutt nulltoleranse for hat, rasisme og fordomsfullt baksnakk, uansett om det kommer til uttrykk i kommentarfeltene eller i egne spalter.

Læhkoe biejjine!

 

Views: 8