(Publisert 03.04.25) Litt variasjon i stofftemaene skader ikke – heller ikke i en nettavis i det nære. Her kommer da litt om syltet sild – et must ved svenske høytider, ikke minst ved påsketider som vi nå nærmer oss.
Dessuten, som mange lesere vil vite: Sild i ulike varianter og andre godsaker fra havet er jo urokkelig heftet ved Sons nyere historie. Nemlig produkter fra Soon Hermetikfabrikk, til Viking Canning Co. Ltd, med Odd Birkeland som leder av Salat og sildeavdelingen.
Birkelands kryddersild etter egen resept var berømt og etterspurt, også i sildelandet Sverige. Betydelige mengder ble i en periode eksportert dit.
SYLTET SILD – et must ved svenske høytider
Den syltede silden er en ordentlig svensk klassiker. Den har aner fra tiden da konservering var alfa og omega for å kunne ta vare på råvarene og å strekke forsyningen utover vinterhalvåret.
Svenskene ikke har jo ikke behøvd å hamstre for vinteren på et par hundre år. Men dette er en tradisjon som har blitt en selvsagt del av den svenske mattradisjonen.
Syltet sild serveres under ikke mindre enn TRE ulike høytider: Julaften, påske og – selvfølgelig – svensk midsommarafton.

Til svenskenes forsvar må det sies at de med årene har begynt å variere litt mer og funnet på nye anretninger, med både spennende og høyst usmakelige smakskombinasjoner. Hvorfor ikke spice up tingene med litt ingefær og chili, eller sette skrekken i tradisjonalistene med eple, selleri og Fireball?
Foruten fisken er laken ofte lagd av eddik, vann, salt, sukker og valgfritt krydder. Smaker som sursild, sennepssild og matjessild er omtrent obligatoriske under høytidene. Til den syltede silden serveres kokt potet, rømme og finhakket gressløk.
(Kilde for siste del: Svensk matbok: Ny vardagsmat/Maria Zihammou)
Views: 0