(Publisert 30.03.25) I Pressens Faglige Utvalg (PFU, opprettet i 1928) har 30,5 prosent av de påklagde sakene så langt i år endt med fellelse. Eller med andre ord: De har brutt god presseskikk, slik dette er definert i bestemmelsene.
PFU er et utvalg oppnevnt av Norsk Presseforbund for å overvåke og fremme den etiske og faglige standard i norsk presse, uavhengig av om publisering skjer på papir, nett, radio, fjernsyn, mobil eller andre plattformer.
Utvalget behandler klager over pressens atferd, og det kan også vurdere pressens klager over institusjoners, organisasjoners og personers behandling av pressens representanter.
Pressens faglige utvalg har sju medlemmer. To er representanter for Norsk Journalistlag, to for Norsk Redaktørforening og tre representerer allmennheten.
I perioden 1. juli 2024 til 1 juli 2026 er Anne Weider Aasen (TV 2) leder, og nestleder er Ellen Ophaug (Fredriksstad Blad).
De resterende fem faste medlemmene i denne perioden er Eivind Ljøstad (Fædrelandsvennen), Ådne Lunde (Bergens Tidende), Ingrid Rosendorf Joys (Caritas), Øyvind Kvalnes (BI) og Ylva Lindberg (Norfund).
UTVALGETS RETTESNOR er Vær varsom-plakaten, som inneholder pressens etiske grunnprinsipper. Enhver som føler seg dårlig behandlet i pressen, kan klage til utvalget. Det fatter i hver sak vedtak om hvorvidt det innklagede medium har fulgt eller overtrådt reglene for god presseskikk.
PFU hadde i 2024 en økning i klager på saker skrevet av redaksjonelle medier. Men over halvparten av sakene ble avvist grunnet formelle mangler. Av de 756 klagene ble 243 behandlet.
Views: 0