Fra Oslo TIL RØTTENE her i det nære

Sidsel Grue stortrives i farens barndomshjem i Strandgata i Son. Dørnberger-huset i bakgrunnen. (LM Arkivfoto: Svein-H. Strand)

(Republisert og endret 25.10.21) Mange har sett henne i Son på sommerstid og ved større offisielle markeringer. Som på 17. mai. Hun smiler og slår gjerne av en prat.

Og det ble lagt merke til da hun “skjøv ut” Tom Braaen fra kunngjøringen av årets Olsok-program. Dette var på Son kystkultursenter i 2019.

Dermed ble det Sidsel Grue som – med sitt originale kåseri, tilfeldigvis kalt Endringer – fikk fortelle om Olav den helliges død på Stiklestad. Om bakgrunnen for det historiske slaget, og hva som ble konsekvensene.

Men ikke alle kjenner hennes sterke tilknytning til det nære. Sidsel Grue har offisiell adresse i Oslo, men har i høyeste grad familiære røtter i Son og Hølen.

I tilknytning til Olsok-kåseriet, som hun framførte for første gang i 2008, også da på kystkultursenteret, presenterer hun seg selv:

– For å starte med pappa, Thorleif Grue, så ble han født i Son i 1920. Farfar, Ragnvald Oliver Olsen, var fra 1918-1940 kaptein på D/S “Oscarsborg I ” som gikk i fast rutetrafikk mellom Son og Oslo.

– Oldefar på mammas side, Johan Holter, drev butikk der Son Kro er nå. Så min morfar, Karl Johan Holter, ble født i det huset, i 1870.

– Morfar havnet etter hvert i Hølen som kemner og kunstmaler, og han og min bestemor Amalie (født 1891) drev postkontoret og telefonsentralen i det huset hvor Hølen kunst- og bokkafé holder til nå.

Min mor ble født i det huset, i 1927. Både jeg og broren min ble født i Oslo, men vi bodde i Holter-huset på den tiden.

– Etter at vi flyttet til Oslo, ble i mange år alle ferier tilbrakt i Hølen og Son. Nå er pappas barndomshjem i Strandgata i Son, et sted hvor jeg gjerne oppholder meg, smiler Sidsel.

St.

Visits: 1117