Tegning som språk – i møte med kunst

(Publisert 05.04.22) Boka Digital og analog tegning i museet som slippes nå i april handler om hvordan tegning kan fungere som et språk i møte med kunst. Å tegne i museum er ikke et nytt fenomen. Men hvem tegner – og hvordan påvirker tegningen betrakteren? Er opplevelsen av å tegne annerledes når vi bruker et digitalt tegnebrett enn når vi bruker blyant og papir?

(Redigert pressemelding) Artiklene i boka gir innsikt i og nye perspektiver på digital og analog tegning ved å åpne opp for ulike blikk på tegning fra forskjellige fagområder. Målet er at tegneprosesser som finner sted i utstillinger, skal bidra til å etablere et inkluderende museum for framtiden og inspirere til tegnelyst.

Nasjonalmuseet har gjennom flere år hatt søkelys på digital og analog tegning gjennom et prosjekt som ledes av kurator/formidling Anna Carin Hedberg og prosjektleder Rikke Lundgreen.

Som redaktører for denne antologien drar de veksler på sin praksis både fra Nasjonalmuseet og som utøvende kunstnere.

– Når vi undersøker tegning som formidling i museum, spør vi oss om tegning kan bidra til ytring, og til å styrke troen på ens egen opplevelse i møte med kunst, sier Hedberg.

– Gjennom fordypningsprosjektet om digital og analog tegning ønsker vi å gi innsikt i og nye perspektiver på tegning, supplerer Lundgreen.

Tekstene er et resultat av samtaler med forfattere fra forskjellige fagområder.

– Vårt mål er at tegneprosesser som finner sted i utstillinger, skal kunne bidra til å etablere et inkluderende museum for framtiden og inspirere til tegnelyst. Vi ønsker at boka kan nå både ansatte i museumsfeltet, men også kunstnere og andre som arbeider med undervisning i tegning understreker, Lundgreen.

– Et mål med boka har vært å kombinere tekster som beskriver både praktisk erfaring og teoretisk refleksjon, sier Hedberg.

– Vi ville vite mer om hvordan formidlere, lærere og kunstnere arbeider med tegning i møte med publikum. Hva slags erfaringer hadde de, og hvilke utfordringer støtte de på i sitt arbeid med formidling, undervisning eller i egen kunstnerisk praksis, oppsummerer Hedberg.

Foruten Lundgreen og Hedberg har Ida Hove Solberg og Marianne Yvenes bidratt til Digital og analog tegning i museet – som del av redaksjonen i Nasjonalmuseet. Boka er et samarbeid mellom Nasjonalmuseet og Museumsforlaget, og det er finansiert av Sparebankstiftelsen.

BIDRAGSYTERE:

  • ELLEN MARIE SÆTHRE-MCGUIRK
  • MINNIE SCOTT
  • ANNA CARIN HEDBERG OG RIKKE LUNDGREEN
  • TIRIL SCHRØDER
  • MICHAEL HANSEN

 

Views: 22