Gjentakende mangelfull rapportering på avløpsnettet

(Publisert 08.06.22) – Vestby kommune har gjentakende mangelfull rapportering på avløpsnettet for rapporteringsåret 2021. Dette er avvik. Vi tar egenkontrollrapporteringen til etterretning, skriver Statsforvalteren i Oslo og Viken i et ferskt brev til kommunen.

Det vises til egenkontrollrapportene for kommunes avløpsnett tilknyttet Kambo renseanlegg og avløpsnett tilknyttet Søndre Follo renseanlegg.

TILKNYTTET KAMBO RENSEANLEGG

Vestby kommune har 8 712 personer og 510 fritidsboliger tilknyttet sitt avløpsnett som fører avløpsvann til Kambo renseanlegg.

Dette er en økning på 2,49 % innbyggere og 3,66 % fritidsboliger tilknyttet siden forrige rapporteringsår.

– Kommunen har 22 nødoverløp installert på avløpsnettet tilknyttet Kambo renseanlegg, og dere har beregnet et samlet utslipp på 53 kg fosfor fra nødoverløpene i 2021, framgår det i brevet..

Det har blitt rapportert om to regnsvannsoverløp i årsrapportskjema, som hadde et samlet utslipp på 188 kg fosfor. Disse regnvannsoverløpene har ikke blitt registrert i rapporteringsskjema via Altinn.

TILKNYTTET SØNDRE FOLLO RENSEANLEGG

Vestby kommune har 11 234 innbyggere og 525 fritidsboliger tilknyttet sitt avløpsnett som fører avløpsvann til Søndre Follo renseanlegg.

Dette er en økning på 2,50 % innbyggere og 5 % fritidsboliger som er tilknyttet siden forrige rapporteringsår.

– Kommunen har 17 nødoverløp installert på avløpsnettet tilknyttet Søndre Follo renseanlegg, og dere har beregnet et samlet utslipp på 29 kg fosfor fra nødoverløpene i 2021.

Konklusjon
Vestby kommune har gjentagende mangelfull rapportering. Kommunen må forbedre sin rapportering på overløpsutslipp på avløpsnettet. Koordinater for overløp, vannmengder (m3) og fosformengder skal rapporteres. Dette er et gjentakende avvik.

– Vi tar med dette årsrapportene for 2021 til etterretning. For oppdatert informasjon om rapporteringskrav og metode viser vi til veileder for
egenkontrollrapporteringen for avløp, som er tilgjengelig på:

https://www.miljodirektoratet.no/skjema/avlop-rapportering/

Rapporteringsskjema for 2022 vil være tilgjengelig for utfylling via Altinn fra februar 2023.

Det minnes til slutt om at egenrapportens data om årlige utslipp for avløpsanlegg vil bli lagt ut på nettstedet Norske Utslipp i juni 2022.

Brevet er signert

Hilde Sundt Skålevåg
seksjonssjef

Oda Felix Sønslien
rådgiver
Klima- og miljøvernavdelingen

Visits: 33