Sommerlig rekordpågang etter bjerkeved

(Publisert 17.07.22) (Reporter Svein-H. Strand) Follo Vedservice i Vestby har gjennom 35 år aldri hatt større pågang etter bjerkeved som nå i juli. Salget har tidligere år vært fraværende i sommermånedene, forteller innehaver Stig Eyde (bildet) til Lokalmagasinet.no. Han viser til at store mengder bjerkeved som selges i Norge er import ved fra Baltiske land. Fordi disse landene er avhengig av råvirke fra Russland, har produksjonen mer eller mindre stoppet opp.

– For å ta Estland, så har de jo ikke mye skog selv, da landet består av store myrområder. I tilegg til dette har noen land allerede innført forbud mot eksport av ved. Som kjent er jo situasjonen i EU prekær grunnet mangel på gass.

Eyde har nettopp kommet hjem fra Ungarn, der bensin- og dieselpriser fremdeles er holdt kunstige lave.

(LM Arkivfoto/Svein-H. Strand)

– Men du får bare fylle 40 liter per tanking. Gass og strøm er subsidiert av regjeringen, slik at vanlige mennesker ikke skal lide. Ungarn innførte forbud mot eksport av fyringsved denne uken. Og flere land vil følge etter, mener Eyde.

– Her i Norge vil vi få et underskudd på ved, vil jeg anta – selv om det aldri har vært produsert mer ved enn i år. Men så fyrer jo vi mer med ved grunnet en uanstendig høy strømpris. Jeg så et regnestykke som viste at en sekk bjerkeved har en «strømverdi» på kr. 256.- grunnet de høye strømprisene. Og når vi nå ser hvordan myndighetene har inngått avtaler med EU om eksport av strøm, så blinker varsellampene for en rasjonalisering som er begrunnet i manglende vann i bassengene. Og da blir det jo ikke produsert noe strøm, oppsummerer den regionale storleverandøren.

Follo Vedservice har mottatt bestillinger på store mengder bjerkeved for levering i august.

– Vi har hugget og laget bjerkeved i store menger fra egen skog som nå er tørket og klar for levering. Våre gamle kunder vil bli oppfordret til å bestille på vår nettside så tidlig som mulig. Jeg er redd for at mangel på tørr bjerkeved vil vise seg å bli en realitet i vinter, tilføyer Stig Eyde.

Visits: 33