Svein Skriver: En verden vestenfor Son

Interessant bilde av Holmestrand fra 2006, til gratis bruk fra Wikipedia. Her ser vi over til Son! Med omland!
Litt endret versjon av kåseri publisert i Lokalmagasinet.no i 2005. 
Ikke på nett siden 2007. Så republisert i Herison.no 14.05.14.

(Republisert og litt endret 16.12.22) En gang i blant kan det være grunn til å minne om at – ja, at det faktisk er en verden utenfor Son og Vestby. Blant annet rett vest over fjorden. Sant nok, så er det mye vann imellom – men der borte ligger vår nærmeste ordentlige by! Utenom Moss, selvfølgelig.

Holmestrand, altså! Diffust beliggende der borte i solrenningen, som et slags Soria Moria som lokker oss til å bestige seg, men uten å strekke ut en kjærlig hånd.

Jeg tenker mye på denne lille byen, særlig i vinterhalvåret tenker jeg mye på Holmestrand, overjordisk lysskimrende som den da ligger og lokker i synsranden, sett fra mitt lille loftsvindu.

Egen avis har de også, der borte! Og se på dét byvåpenet!

Med den store båtparken vi etter hvert har fått i Son, så kan det jo tenkes å bli en jevn strøm av oppdagelsesreisende til byen der i øst, etter at vi nå kan fortelle at det denne sommeren arrangeres intet mindre enn guidede turer dit. For sånne som oss.

Men folk hiver seg nok ikke avgårde til Holmestrand før etter at Sonsdagene med blant annet hundrekroners roturer opp og ned Hølenselva – av sørgelig mange feilaktig kalt Såna – er ferdig den 4. juli.

Eller er det sånn at vi også etter den tid har nok med å oppdage stadig nye sider ved vårt mikrokosmos? Denne vår verden som – til nød, til nød! – strekker seg fra Bredsand i Rygge i sør og helt til Kjennstjernet litt nord i vår egen Vestby kommune. Slik verden faktisk, rent praktisk, er å anse hver eneste dag for en viss sonspatriot som her ikke skal nevnes ved navn.

Snart kommer forresten sommerbåten “Prinsessen” tilbake. En slags vår tids pappabåt som økonomisk støtter seg til Son når halvparten av Oslo-pendlerne på Nesodden har tatt ferie og ikke innbringer mer i rederikassa.

Men tror du hun seiler til Holmestrand? Neida! “Prinsessen” skal selvfølgelig seile “norder i Viken” – som Petter Olsen ville sagt – til Oslo, der hun kom ifra.

Holmestrand skal visst være… Ja, litt utilgjengelig.


Og hvem vet – kanskje er vår nærmeste by etter Moss i virkeligheten ikke noe særlig å stå etter? Hva har de egentlig der borte?

Kanskje er det bare glitter og stæsj, alt sammen?

Svein Skriver

Views: 96