Bondehøvdingen Jon Sundby og Vårherre

“Til slutt var det angivelig bare Vestbys store bondehøvding Jon Sundby (bildet) og Vårherre som hadde oversikten over de innfløkte støtteordningene som ble innført i det norske landbruket på 1930-tallet.”

Foto fra virksommeord.uib.no

Byvandringene i Son synes jeg bør være bare begynnelsen på en større greie. Mange av de nye innbyggerne i bygda kjenner ikke engang hovedtrekkene i kommunens historie.

De vet for eksempel ikke at det var bondehøvdingen Jon Sundby (1883-1972), gårdbruker fra Vestby, som la grunnlaget for det kompliserte, finmaskede nettet av støtteordninger som vi har i det norske landbruket.

Jon Sundby, oldefaren til Siren Sons seilende gullmedaljør i OL og bestefaren til Son-legen med samme navn, var statsråd i begge de to Bondeparti-regjeringene som vederfaret landet på 1930-tallet. Først var han landbruksminister, så finansminister.

Men poenget, da? Jo, det fant vi i den verneverdige spalta Hugin og Munin, i den fortsatt svært oppegående avisa Vårt Land.

Ravnene hadde nemlig plukket opp en replikk i et innslag i NRKs feiende flotte radiomagasin Dagsnytt Atten.

Der fortalte departementsråd Per Harald Grue at støtteordningen som Sundby bygde opp, ble så innfløkt at det bare var Vårherre og Sundby selv som hadde full oversikt.

Men et par år senere var det bare Jon Sundby som hadde oversikten…

Grue kjørte også følgende horn i siden til Vårherre, og dét i direkte sending:

– Hadde Vårherre vært litt mer opptatt av jordbruksoppgjøret og litt mindre av homofile prester, så ville han nok ha klart å følge med, han også!

Hugin og Munin får det siste ordet i denne saken:

– Det var en skarp advarsel, men vi er ikke så sikre på om Grue har rett!

Med en slik humor i spaltene: Kanskje er det håp for norsk presse likevel?

oopserver

(Fra LM 07.08.07) (Republisert 03.04.21 og 11.06.23)

Views: 2818