Med muntlig tradisjons-samling som spesialitet

(Publisert 16.03.23) Jørn Svendsen har i lang tid interessert seg for Vestby og derigjennom også Son og Sons historie. Han har i en årrekke vært leder av Vestby Historielag. Fra denne posisjonen har han generert en lang rekke innspill av allmenn interesse i det nære. For dette ble han av Soon og Omegns Vel i fjor tildelt Sooningprisen for 2021. Og her er begrunnelsen:
(Foto: Privat, fra Facebook)
Han har sikret relevant historie gjennom muntlig tradisjonssamling. Tradisjonelt har dette vært nedskrevne gjenfortellinger basert på intervjuer med personer, ofte ved lydbåndopptak.
Jørn har videreført dette med «levende» opptak av personers fortellinger ved å bruke video- og lydutstyr. Dette omfatter både intervjuer og opptak av foredrag.
Historiene om «liv og virksomhet i Son» er gjennom dette tatt vare på for ettertiden, og der et titalls personer har vært involvert. (Alex Johannesen, Jørn Fredriksen, Ivar Gudmundsen for å nevne noen).
Jørn har også engasjert seg i å «rydde og bevare/arkivere» personlige dokumenter og fotografier som har offentlig interesse for ettertiden.
I den senere tid har dette gitt resultater i gjennomføring, finansiering og produksjon av Ivar Gudmundsens bokmanus om prestegården (eller kapellangården, som Ivar kaller den), i samarbeid med Ivars familie, vellet med flere.

Jørns Svendsens arbeid som leder av Vestby Historielag – og hans foredrag og videopresentasjoner – har bidratt til å inspirere til et tilsvarende engasjement fra andre foreninger og privatpersoner.

Alt for å ivareta Sons sjel og egenart på ulike måter, ved foredrag, utstillinger av bilder og gjenstander – og et stort engasjement!

Soon og Omegns Vel
v/leder Jon Warhuus

Visits: 91