Gro Gudim Hallan til minne

(Publisert 25.05.23) (LM Arkivfoto) En trist nyhet i det nære denne morgenen: Gro Gudim Hallan er gått bort, 75 år gammel. Sammen med sin mann Knut Chr. Hallan kom hun til Son, med planer som skulle vise seg å bli en attraksjon.

Ja, de hadde med seg ikke bare planer, men innholdet i et unikt museum som de hadde rigget ned i Oslo. For emballasje- og handelsgjenstander – etablert allerede i 1911.

Ikke veldig lenge etterpå – i mai 2014 – kunne de åpne det som i Son ble hetende Hallanderiet. Etter en tid med målrettet jakt etter lokaler, hadde de vært så heldige å få overta den såkalte Elim-gården, et tidligere bedehus sentralt i Storgata.

I 2. etasje åpnet Gro Damesalongen, og i 1. etasje en avdeling med bakesaker i tillegg til de utallige gjenstander hun bestyrte sammen med Knut.

For soninger – særlig de “ekte”, med slektsrøtter flere generasjoner tilbake – var dette en “innertier”. I tillegg til de flere tusen gjenstander Gro og Knut Christian hadde med seg til Son, kom smilende soninger bærende med gjenstander fra tidligere lokal handelsvirksomhet og som virkelig spisset den museale profilen.

Allerede i den første sesongen hadde de 2000 besøkende på Hallanderiet, og det sto om museet i et utelandsk reisetidsskrift. Men det var et slit, og museet som sådant ble avviklet etter få sesonger.

Gro døde 18. mai etter en tids sykdom. Hun bisettes fra Bekkelaget kirke 2. juni. Hvil i fred, og takk for det du var og det du gjorde.

SVEIN-HARALD STRAND

 

 

Visits: 196