Ekstremt vær!

Sarpefossen i Sarpsborg. (Foto fra Wikipedia)

(Publisert 12.08.23) Plutselig var det over store deler av midtre Sør-Norge –  ekstremværet Hans med nedbørsmengder og flom som ikke har vært sett i manns minne. Noen steder ble det snakket om 50 års-flom, senere 100 årsflom og 500 års-flom (!). 1200 mennesker ble tidlig evakuert fra sine hjem, en stor del ikke frivillig. I går fredag var nesten 2000 blitt evakuert.

Vannstanden økte lokalt opptil flere meter gjennom dagen. E6 over Dovre – og en periode også Riksvei 3 gjennom Østerdalen – var stengt, slik at det bare var mulig å kjøre nordover til Trondheim gjennom Sverige.

Vi fikk nyhetssendinger på TV med historiske direkteinnslag. Fra Våler i Innlandet – via Valdres (Bagnelva), Otta (Gudbrandsdalslågen), Numedalslågen, Raufoss, Hønefoss (Storelva) – til Lillestrøm og Mjøndalen. Mjøndalen viste seg fredag å bli en versting på grunn av beliggenhet og terreng.

Vi vil i årevis huske vannet som rant gjennom en fyllingsdam som etter hvert slo ut Baskereidfoss elvekraftverk ved Glomma i Innlandet (bygget i  1978) sammen med veien.

I Drammensvassdraget ble det også utløst mange jordskred. Og i landets største innsjø Mjøsa ventes vannet å stige én meter fra i dag, fikk vi høre i et innslag fra Hamar.

Vannføringen i Glomma / Glåma – landets lengste og Nordens nest lengste vassdrag, begynte også å vokse raskt. Utpå dagen i går kom det innslag fra Sarpsborg, der Sarpefossen allerede hadde fått en svært høy vannføring. Og mer vann var underveis.

I mai–juni 1995 ble Glomma rammet av den største flommen på over 100 år, kan vi lese i Wikipedia. Flommen fikk navnet Vesleofsen, ettersom stort sett bare flommerkene fra Storofsen i 1789 forble synlige over vannflaten.

SISTE: Nå på lørdag kveld meldes det at Riksvei 3 gjennom Østerdalen igjen er kjørbar.

Views: 54