“Reserven” Ørajordet

(Publisert 28.08.23) (Kommentar: Svein-H. Strand) På folkemøter og i andre fora drøftes det om Ørajordetnord i Son kan og bør bebygges med boliger. I handlingsprogrammet for Vestby kommune 2021 – 2024 ligger Ørajordet rett nok inne som “boligreserve”. Men det er også omfattet av jordvernloven.
DET BETYR at området ikke kan bebygges før det er et absolutt behov for det.
Kommunen fikk for noen år siden et eksternt firma til å beregne antatt befolkningsvekst de neste ti årene. Dette firmaet beregnet at befolkningsveksten skulle være på 500 personer hvert år, og det var dette tallet kommunen la til grunn.
 
En byforsker advarte mot at kommunen kanskje tok litt hardt i. Statistisk Sentralbyrå anslår nemlig at Vestby vil vokse med gjennomsnittlig 184 personer hvert år, fram mot 2050.
 
MEN TILBAKE til Ørajordet og byggeplanene. Ikke langt bortenfor ligger golfbanen. Der ble det søkt om å få bygge et lite antall boligenheter. Rådmannen og overordnede offentlige organer frarådet dette, ikke minst under henvisning til økt biltrafikk i Kolåveien og over den smale Son bru.
Men bygge fikk de, og trafikken på Kolåsveien og videre til Kjøvangen bare øker – ikke minst på sommerstid – med økende folketall og økende interesse for den sørlandske idyll der nede.
Ørajordet har ellers gjort nytte som snuplass for rutebussen, parkeringsplass ved store arrangementer i Son og som plass for Cirkus Arnardo.
La Ørajordet være som det er, som en reserve for framtidige arealbehov knyttet til alt annet en boliger. Hva har vi ellers i Son å tilby for ulike etableringer innenfor handel og service, offentlig som privat. Alt nytt kan jo ikke være på Sletta.
Og kanskje kan noen regne på hva det vil koste å oppgradere brua til en standard som svarer til dagens behov?

Visits: 54