32 prosent flere har stemt på forhånd

(Publisert 09.09.23) I går var siste mulighet for å forhåndsstemme til kommune- og fylkestingvalget 2023, og NTB melder at avgitte stemmer er rekordhøyt: 1,2 millioner.

Dette er nesten 32 prosent høyere enn det som er registrert noen gang før hos Valgdirektoratet.

ÅRSAKEN ser ut til å være at det trolig aldri har vært lettere å komme til valgurna – hvis du da ikke har vært nabo med stemmestedet. På store som på små steder.

Grepet med å tilby forhåndsstemming også i bl.a. store dagligvarebutikker har vært en suksess. Hvor stor andel av forhåndsstemmene som er avlagt der, skal bli interessant å se.

FOR NOEN ÅR SIDEN ble det gjennomført et forsøk der stemmeberettigede i enkelte kommuner hadde anledning til å stemme digitalt, fra egen datamaskin. Men dette var åpenbart ingen stor suksess. Det må vi tro siden forsøket ikke er blitt fulgt opp verken i stor eller liten skala.

Så gjenstår det å se om den store økningen i tallet på forhåndsstemmer har innvirket positivt på frammøte-prosenten når stemmelokalene stenger mandag kveld.

Om vi skal tro valgeksperter, så vil valgdeltakelsen i de fleste kommuner bli omtrent som før.

“HJEMMESITTERPARTIET” vil dessverre nok en gang være blant våre største. I noen kommuner det aller største. Og det er ikke bra i et demokrati som vårt!

St.

Visits: 18