Når Bygdelista og INP er like store

Velger stemmer. (LM Arkivfoto / Svein-H. Strand)

(Publisert 06.09.23) (Kommentar) Partibarometeret for Vestby produsert av Infact – i regi av “avishusene” Vestby Avis og Moss Avis – viser at det nye Industri og Næringspartiet (INP) har like stor tilslutning som Bygdelista. 2,1 prosentpoeng er i og for seg ikke mye, spesielt ikke når resultatet er basert på 500 intervjuer.

Men vårt forsøk på å sette opp to blokker med seks partier i hver, viser noe annet.

Av de 12 partiene vil en “rødgrønn” blokk med Ap, SV og Rødt, pluss Sp, MDG og INP, ha 47,8 %.

STØRST BLIR en blokk med H, Frp, V, KrF, pluss Bygdelista (BLV) og Konservativt, som vil ha 50,1 %.

Men vil Konservativt – med bare 0,3 % tilslutning i målingen utført 22.-23. august – få en plass i kommunestyret?

TAR VI BORT Konservativt, får vi en blokk med 49,8 % tilslutning. Altså 2 prosentpoeng mer en de “rødgrønne”, pluss, pluss.

Og under det hele ligger betydelig tilbakegang for både Ap, SV og Bygdelista.

Minus 8,7 prosentpoeng for Ap er en historisk baksmell her i Vestby. Bygdelista, som for fire år siden ble belønnet med å få varaordføreren, er ned 6,5 prosentpoeng. SV: Ned 3,8. MDG: Ned 4,2. Sp: Ned 1,6.

At Rødt i vår “rødgrønne” blokk går opp 0,5 til 3,7, blir en litt fattig trøst for dagens posisjon – om enn hyggelig nok for våre rødeste røde.

ALT I ALT tør jeg – basert på dette barometeret kort tid før valget – tippe at dagens styringsflertall må belage seg på fire år i opposisjon. Og at Vestby får en kvinne som ordfører. En Høyre-kvinne som er lærer og bosatt på Søndre Brevik. Det vil jo også være historisk.

P.S. Liberalistene (Lib) stiller også liste i Vestby, men denne finnes ikke på Infact-barometeret som kommentaren er basert på.

Svein-H. Strand, LM-redaktør

 

 

 

 

 

Views: 164