Kommunalt AS i symbiose med Nav

(Fra LM 13.04.2012) (Reporter Svein-H. Strand) Næringstjenester AS, stiftet i 1995, er Vestby kommunes lite kjente heleide selskap som lever i total symbiose med Nav. Overskuddet var i fjor på snaue 50.000 kroner etter drøye en og en kvart million i tilskudd fra kommunen og nær 3,6 millioner fra staten. Her produseres det tennbrikker og ytes makuleringstjenester, noe som i fjor innbrakte 1,7 millioner kroner i rene salgsinntekter.

Foto fra hjemmesiden Naringstjenester.no

Før arbeids- og velferdsreformen var bedriften en gren innenfor Aetat-systemet. Det er nemlig en arbeids-markedsbedrift med 36 ansatte, herav varig tilrettelagte arbeidsplasser (VTA) for 29 yrkeshemmede personer.

Hele driften hviler på en avtale med NAV Tiltak Akershus og et vedtak i kommunestyret om å opprette slike arbeidsplasser.

Bedriftens årsberetning og årsmelding for 2011, og strategiplan for 2012-2014, vitner om en veldrevet bedrift som siden 2010 har holdt til i nye lokaler på Deli industriområde.

Men i bunnen ulmer et prinsipielt skisma i forhold til Nav, bl.a. om hvordan tilskuddene skal beregnes. Eller mer presist: Om en skal telle årsverk, slik Nav forlanger, eller antall personer i tiltak.

LM kommer tilbake med mer foran formannskapets behandling av saksframlegget for årets generalforsamling. Bare dette så lenge, fra strategiplanen:

Uten salg av tiltaksplasser til Nav, finnes det ikke økonomisk grunnlag for en videre drift.

(Republisert 30.09.23)

Views: 60